Declaratiile lui Bodog dezgroapa „securea razboiului” in scandalul transplantului pulmonar

Fostul ministru, Vlad Voiculescu, a anuntat ca ii va actiona in judecata pe primarul Gabriela Firea si pe managerul Narcis Copca, in timp ce acestia sustin in continuare ca la la spitalul Sfanta Maria se poate face transplant de plamani.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Problema singurului centru din Romania acreditat pentru transplant pulmonar, dar care nu poate efectua inca astfel de interventii, a revenit in actualitate la sfarsitul saptamanii trecute,  odata cu declaratiile ministrului Sanatatii, Florian Bodog, care spunea ca centrul de la spitalul Sfanta Maria nu ofera inca garantia sigurantei pacientului, fapt pentru care aici nu pot fi efectuate, deocamdata, transplanturi pulmonare.

Declaratia a a strnit un mic cutremur in randul partidului de la guvernare, intrucat a contrazis asigurarile pe care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si managerul Narcis Copca le dadeau in campania electorala de anul trecut, aruncand totodata acuze extrem de grave asupra ministrului tehnocrat Vlad Voiculescu, care nu isi daduse acordul pentru inceperea activitatii de transplant. Florian Bodog se pare ca a fost chemat sa dea socoteala la partid, Gabriela Firea anuntand ulterior ca acesta ar fi negat declaratiile, care au citate pe larg, in presa. „Problema transplantului pulmonar este o problema extrem de sensibila si ma preocupa. Suntem in situatia in care avem un centru de transplant acreditat, care nu a facut niciodata transplant, pe care daca il introduc in programul national de transplant, exista riscul, facand aceasta interventie in tara, sa nu mai pot trimite pacientii in strainatate si atunci trebuie cantarit foarte atent acest lucru. Noi, la momentul de fata, nu avem niciun specialist angajat al acelui spital care sa fi facut vreodata transplant in mod independent”, este un fragment din declaratia pe care primarul general spune ca Bodog nu o mai recunoaste.

 

firea si voiculescuPe de alta parte, fostul ministru la Sanatatii, Vlad Voiculescu, a reamintit acuzatiile pe care Gabriela Firea si managerul Narcis Copca i le aduceau in campania electorala, legate de acest aspect, precum si faptul ca Narcis Copca l-a si actionat in judecata pentru abuz in serviciu. Intrucat acuzatiile legate de implicarea sa in traficul international de organe si de vionvatia pentru decesul unui pacient care ar fi putut beneficia de un transplant pulmonar in Romania s-au dovedit nefondate, fostul ministru a anuntat, la randul sau, ca ii va da in judecata pe Firea, cat si pe Copca.

Intr-un dialog purtat in cadrul unei emisiuni televizate, primarul general al Capitalei a sustinut in continuare ca la centurul de la Sfanta Maria se poate face transplant pulmonar, unitatea fiind acreditata si existand specialisti romani care profeseaza in strainatate si pot fi chemati sa opereze la Bucuresti.

 

transplant pulmonarIn acest context, fostul ministru a mai adus in discutie avertismentul pe care Narcis Copca l-a adresat specialistilor la care se apelase pentru a face o evaluare a centrului de la Sfanta Maria si care a avut ca urmare refuzul unor clinici din strainatate de a mai efectua transplant pulmonar pacientilor din Romania. Vlad Voiculescu sustine ca spitalul AKH din Viena, unde au fost operati aproape 40 de pacienti romani, refuza in prezent sa mai primeasca pacienti din Romania, fie chiar si pentru o prima evaluare. Voiculescu citeaza un mesaj pe care mai multi pacienti care s-au adresat clinicii l-au primit zilele acestea, si care poarta chiar semnatura sefului centrului vienez: „Regretam acest inconvenient, insa in ultima vreme au avut loc o serie de schimabari, in urma carora nu mai putem primi pacienti romani pentru transplant pulmonar in unitatea noastra”, este mesajul citat de fostul ministru al Sanatatii, care cere totodata actualului ministru si Agentiei Nationale de Transplant sa ia legatura de urgenta cu organizatia eurotransplant, pentru a „repara dezastrul creat de  doamna primar Firea si domnul Narcis Copca”.

Cat despre declaratiile ministrului Bodog pe care acesta le-ar fi negat ulterior, firesc ar fi fost ca dezmintirea sa fie facuta oficial, printr-un comunicat de presa sau o noua declaratie publica a acestuia, insa pana la acest moment, singurele afirmatii in acest sens apartin primarului Gabriela Firea.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*