Conferinta-dezbatere despre „Optimizarea, Performanta si Calitatea in Sanatate”

17 martie 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul va avea loc in perioada 24-26 martie 2017, la Poiana Brasov, unde managerii de spitale, reprezentanti ai autoritatilor publice locale si nationale care au in gestionare spitale, reprezentanti ai autoritatilor din sanatate sunt invitati sa gaseasca solutii la problemele actuale ale sistemului medical.

 

spitalComunicarea si colaborarea dintre autoritatile locale si nationale si conducerea spitalelor aflate in subordinea acestora constituie premizele unor indicatori de succes, sustin organizatorii Conferintei Nationale „Optimizarea, Performanta si calitatea in Sanatate, organizata in perioada 24-26 martie la Poiana Brasov (Ana Hotels), prin care isi propun sa identifice metodele prin care banii existenti in sistem pot fi utilizati eficient.

Publicul tinta nu poate fi altul, decat cel direct implicat in actul medical la nivelul comunitatilor: structura de management a spitalelor (manager, director medical, director economic/financiar/contabil, responsabil achizitii, director de ingrijiri medicale, responsabil SPCIN, RUNOS), reprezentanti ai autoritatilor publice locale (primarii si CJ) si nationale ( Ministerul Transporturilor, etc) care au in gestionare spitale, DSP, CJAS si alti actori din sistemul de sanatate.

Organizatorii evenimentului si-au propus sa afle „Care este situatia acum, dupa 7 ani de cand majoritatea spitalelor au trecut in administrarea autoritatilor locale, dar si cum au invatat sa comunice si, mai ales sa colaboreze in beneficiul pacientului, pe de o parte si al populatiei pe care o reprezinta la nivel teritorial pe de alta parte”, cei care le conduc si le administreaza.

Vor fi abordate subiecte „arzatoare” privind managementul spitalelor si al serviciilor medicale, finantarea, comunicarea, gestionarea conflictelor, astfel incat colaborarea intre profesionistii din sistemul medical sa fie una eficienta, iar calitatea serviciilor medicale acordate pacientilor sa se ridice la nivelul standardelor actuale.

 

CMS 2 fotoEvenimentul, organizat de Huston Npa, va fi moderat de medicul Nicolae -Iordache IORDACHE -consultant, trainer si autor de carte, cu experienta in managementul ONG-urilor, in industria farmaceutica si consultanta de management.

Nume reprezentative ale managementului sistemului de sanatate romanesc si reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale vor fi speakeri ai conferintei, iar  temele abordate vor fi concentrate pe nevoile actuale de performanta ale sistemului de sanatate.

Imperative pentru o noua lege a sanatatii –  sesiune dezbatere, va fi coordonata de Conf.univ.dr Diana Loreta Paun– consilier de Stat, Departamentul Sanatate Public, Administratia Prezidentiala, fost manager al Institutului National de Endocrinologie :C.I.Parhon” si Emanuel Ungureanu – Vicepresedinte al Comisiei pentru sanatate a Camerei Deputatilor, cu experienta in domeniul ONG, profesor de istorie.

UnSelfie cu sistemul de sanatate actual ( imaginea de ansamblu a sistemului actual de sanatate) va fi prezentat dr. Adrian Wiener –medic primar medicina interna, fost manager SCJU Arad, actual Senator in Parlamentul Romaniei, membru in Comisia de Sanatate din Senat, Presedinte al Comisiei pentru Egalitate de Sanse din Senat.

Povestea unui proiect de infrastructura de success sau cum sa nu arunci banii pe fereastra prin proiecte inutile va fi adusa in actualitate de Dipl. ing. (FH) d.t.s. Heinz Vajasdi – expert in domeniul managementului si proiecte de infrastructura spitaliceasca, cu formare si experienta indelungata in special in sistemul de sanatate din Romania si Austria.

 

conferinta urgentaO radiografie a „Achizitiilor si consumului de medicamente in spitale” va fi facuta de farm. Paul Andreianu – membru in Comitetul de management al actiunii CA15105 „Medicine shortage”(solutionarea problemelor de aprovizionare cu medicamente pentru pacienti, la nivel european).

Analiza indicatorilor de performanta din spital de la simplu la complexva fi realizata de medicul Horea Sorin Timis– experienta in managementul sectorului sanitar, fost manager, consilier subsecretar de stat in MS, fost Director de DSP.

Despre siguranta si riscuri in spital – aspecte practice” va conferentia Marian Markidanu– sef serviciu prevenire si protectie la o firma de prestari servicii de sanatate si securitate ocupationala, prevenire si stingere a incendiilor si situatii de urgenta.

Conflictul intre perspectiva societala si cea a managerului de spital in studiile de evaluare a rezultatelor de sanatate a tehnologiilor medicaleva fi analizat de dr. Sorin Marian Paveliu– presedintele Capitolului ISPOR Romania, presedinte al Societatii Romane de Farmacoeconomie, conferentiar universitar farmacologie si farmacoeconomie Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti.

Mixul public-privat in finantarea spitalelor publice- amenintare sau solutieramane in seama analizei medicului Bogdan Pana, sef lucrari.

Despre „Actualitati in normarea de personal va face o prezentare la zi, jr. Adrian Cocos– sef serviciu resurse umane DSP Bihor, fost sef al Directei de Resurse Umane a Ministerului Sanatatii.

 

medici - universitari - spitaleDespre „Prelucrarea datelor cu caracter personal, dosarul electronic de sanatate si alte provocarivor da amanunte esentiale juristii Simona-Nicoleta Zanfir si Andreea Ilie, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Programele nationale de sanatate si impactul pe veniturile unui spital” vor fi analizate de medicul Carmen Ungurean, Institutul National de Sanatate Publica, iar despre „Normarea muncii. Prezent si viitor!va face o analiza complexa si va incerca sa prezinte solutii dr. Marian Stamate, medic primar ORL – Spitalul Clinic Coltea, vicepresedinte Sindicatul Promedica Romania.

O sesiune de bune practici, sub titlul „Oamenii care au demonstrat ca se poate” va fi prezentata de dr. Carmen Marcu– medic primar medicina de urgenta, master in Medicina de dezastre, medic coordonator compariment ingrijiri palliative, fost manager interimar Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste (SJUT), fost director medical al SJUT; dr. Adrian Cotirlet, manager Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, conf. univ.dr. Laurentiu Belusica, sef Compartiment Specialitati chirurgicale Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr.Victor Babes”, dr. Carmen Orban, Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr Bogdan Andreescu, fost manager Spital Colentina si ec. Sorina Pintea, manager la Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare.

In cadrul conferintei vor fi analizate si principalele aspecte sesizate de Curtea de Conturi si Agentia Nationala de Achizitii Publice in relatia cu institutiile din domeniul medical dar si problemele intampinate in Finantarea Proiectelor europene/Finantarea dezvoltarii infrastructurii medicale prin creditare.

Potrivit organizatorilor evenimentului,fiecare veriga din sistemul medical are impact asupra celorlalte si, ideal ar fi sa existe comunicare si colaborare intre toate aceste institutii, indiferent in subordinea cui sunt”, pentru ca „pacientii pot ajunge oriunde”.

 

In organizarea si stabilirea tematicii evenimentului s-a pornit de la faptul ca anul 2010 a fost un an de cotitura in sistemul sanitar romanesc.

Incepand de atunci, autoritatile locale au inceput sa preia in administrare o mare parte din spitale in cadrul procesului de descentralizare, iar Ministerul Sanatatii a promis ca va preda unitatile cu datoriile achitate si partial restructurate, prin reorganizarea numarului de paturi pentru reducerea costurilor. Procesul de predare-primire s-a desfasurat insa cu greutate si cu mari temeri din partea unora dintre institutiile care urmau sa le gestioneze si care nu doreau sa le preia cu datorii.

373 din cele 435 de spitale din Romania au intrat in administrarea autoritatilor locale, in grija statului ramanand doar 62 de institute nationale, unitati sanitare de interes national si spitale de urgenta de nivel regional.

Ministerul Sanatatii a sperant ca astfel se vor rezolva problemele grave de finantare cu care se confrunta unitatile spitalicesti, in contextul in care 150 milioane de euro (674 milioane de lei) erau, in acel moment, datoriile pe care Ministerul Sanatatii trebuia sa la acopere de la bugetul de stat, banii urmand sa fie acordati de Guvern la rectificarea bugetara.

9.200 de paturi au fost reduse din spitale, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate guvern, iar numarul  de directori de spital a scazut cu 577 de posturi, fiind redus la maxim trei per unitate, comparativ cu situatia anului 2010, cand numarul acestora ajungea chiar si la zece intr-un spital.

Managerul  spitalului va fi numit printr-un concurs organizat de consiliul de administratie, in care reprezentantii autoritatilor locale vor fi majoritari, si va fi obligat sa raporteze lunar executia bugetara, au mai stabilit guvernantii. Actul normativ adoptat de Executiv prevedea totodata limitarea fondului de salarii din bugetul unui spital la maxim 70%, inclusiv pentru spitalele care au  ramas ale statului.

Statul a promis ca va acorda in continuare sprijin pentru achitionarea de echipamente intraspitalicesti, cu conditia sa existe si cofinantare din partea autoritatilor publice locale.

Cea de-a III-a Conferinte Nationale „Optimizare, Performanta si Calitate in Sanatate, care va avea loc in perioada 24-26 martie 2017, la Ana Hotels din Poiana Brasov, este organizata de compania de comunicare medicala Houston Npa dupa un concept realizat impreuna cu HBS Group, la care SanatateaBuzoiana.ro este partener media

Informatii suplimentare: Smarandita Stefan, smarandita.stefan@houston.ro, Tel: 0756-030.393; 021.317.09.43.

 


Adaugati un comentariu


 

*