Ministerul Sanatatii cauta prin Europa un centru de transplant pulmonar

Ministrul Florian Bodog a fost instiintat prin e-mail ca centrul de la AHK nu mai primeste pacienti romani, iar singurul centru acreditat in Romania este functional doar in declaratiile populiste ale primarului Capitalei. Ministrul a dispus insa, astazi, o reverificare a acestuia.

 

Spitalul AKH

Spitalul AKH

Dupa ce mai multi pacienti din Romania care s-au adresat spitalului AKH din Viena pentru un transplant pulmonar sau chiar si pentru o prima evaluare au fost anuntati ca spitalul austriac nu mai poate primi pacienti romani, ministrul Sanatatii a anuntat ca a aflat  si el, in sfarsit, acest lucru, in conditiile in care spitalul din Viena era singurul centru la care romanii puteau apela pentru un transplant de plamani.

Ministrul Florian Bodog spune ca a primit aceasta instiintare prin e-mail, si nu printr-un document oficial trimis pe adresa ministerului, declarand ieri ca a primit un mesaj de la un profesor din cadrul spitalului AKH, care il anunta ca, din cauza scaderii capacitatii centrului, activitatea de transplant pulmonar va fi redusa, iar din aceasta cauza, spitalul nu mai poate primi pacienti romani.

Avand in vedere faptul ca Romania este mult in urma cu decontarea serviciilor de care pacientii romani au beneficiat la spitalul din Viena, dar si amenintarile pe care managerul spitalului Sfanta Maria le-a transmis pe cale oficiala specialistior europeni, printre care se aflau si medici de la AKH, solicitati sa faca o evaluare a singurului centru de transplant pulmonar acreditat din Romania, este lesne de inteles ca altele sunt cauzele reale pentru care austriecii au decis sa rezilieze, unilateral, contractul cu autoritatile romane.

 

pacient salon AKH

Cinci pacineti romani erau pe lista de asteptare a spitalului AKH din Viena. Toti au primit acelasi raspuns: „Au avut loc shimbari semnificative in ultima perioada. In consecinta nu mai putem accepta ca pacientii din Romania sa fie transplantati in sectia noastra. Suntem constienti de consecintele grave care vor fi pentru dumneavostra, dar suntem constransi de circumstante”.

Ministrul Bodog a subliniat insa ca nu a fost primita o informare oficiala din partea spitalului AKH, mentionand ca protocolul incheiat intre cele doua parti nu permitea renuntarea unilaterala la aceasta colaborare. In acest sens, comunicarea trebuia facuta prin agentia Eurotransplant, o fundatie care coordoneaza transplantul in 8 tari europene. Acordul expira insa la sfarsirul lunii martie, iar Austria, singura care a acceptat sa ne opereze bolnavii, pentru ca pretul oferit de autoritatile noastre este prea mic, de 120 de mii de euro, acum s-a razgandit si nu mai primeste romani. Problema este ca pacientii romani nu pot fi trecuti pe nicio lista de asteptare, pentru ca Agentia Nationala de Transplant nu are o alta intelegere, cu un alt spital din strainatate, pentru transplantul de plamani.

 

transplant organeMinistrul Florian Bodog a promis, insa, ca la acest moment, Agentia Nationala pentru Transplant face demersuri pe langa acest for, pentru a se obtine un raspuns oficial din partea celor de la AKH, dar in acelasi timp i-a acuzat pe cei care conduc institutia ca nu s-au ingrijit si nu au luat masuri de siguranta pentru a nu se ajunge in aceasta situatie. Ministrul Sanatatii le-a dat celor de la ANT, 48 de ore pentru a gasi o solutie de deblocare a situatiei.

Trebuie reamintit ca acelasi manger de la Sfanta Maria, in plin scandal alimentat de interesele electorale dinaintea alegerilor parlamentare, spunea despre Eurotransplant ca este „un ONG care vrea sa duca organele romanilor in strainatate”, in complicitate cu fostul ministru al Sanatatii, acuzat de implicare in trafic international de organe si de interese personale legate de efectuarea transplantului pulmonar la clinica din Viena.

Astazi, ministrul Bodog a dispus o reverificare a centrului de transplant pulmonar de la Sfanta Maria, de catre DSP Bucuresti, urmand ca dupa aceea sa ia o decizie privind initierea acestei proceduri in Romania. O alta solutie ar fi ca Romania sa incheie o noua intelegere cu Eurotransplant, astfel incat pacientii romani sa poata fi operati in urmatoarele luni in clinici din Europa.

 

akhPana in prezent, aproximativ 40 de pacienti romani au beneficiat de transplant pulmonar la spitalul AKH, iar alti 70 sunt pe lista de asteptare, in conditile in care Romania, care desi detine un centru acreditat pentru acest gen de interventii, nu poate asigura functionarea acestuia, din lipsa de specialisti si a unei sectii de ingrijire post-operatorie a pacientilor.

Ministrul Sanatatii a reiterat, cu aceasta ocazie, faptul ca la Sfanta Maria nu pot fi facute in acest moment transplanturi pulmonare, in ciuda faptului ca primarul general al Capitalei, in administrarea caruia se afla unitatea medicala, sustinea zilele trecute ca Florian Bodog nu ar fi facut astfel de afirmatii si ca centrul este functional.

Sperantele ca parteneriatul cu AKH sa fie reluat sunt insa foarte slabe, fapt pentru care Ministerul Sanatatii, impreuna cu Agentia Nationala de Transplant si cu ajutorul organizatiei Eurotransplant, fac demersuri pentru a gasi doua noi centre unde cei 70 de pacienti romani sa poata fi transplantati. La acest moment se poarta discutii cu reprezentantii a doua centre din Praga si Germania, insa nu a fost stabilit nimic cert, totodata asteptandu-se si un comunicat oficial de la AKH.

Pe termen lung, Romania ar trebui sa devina membru Eurotransplant, situatie care le-ar permite bolnavilor sa primeasca plamani sanatosi in 72 de ore de cand sunt trecuti pe lista si sa fie operati. Aderarea impune insa inscrierea pacientilor romani in registrul international, iar organele prelevate de la donatorii romani sa fie impartite intre tarile din Eurotransplant.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Ministrul Bodog sustine ca Agentia Nationala de Transplant ar fi trebuit sa incheie protocoale de colaborare cu cel putin doua centre, nu doar cu cel din Viena, pentru a nu se ajunge la problemele de acum, cand pacientii sunt pusi in situatia de a nu avea unde sa se adreseze pentru un transplant pulmonar, in conditiile in care singurul centru cu care se colabora a decis sa intrerupa acest parteneriat. „In mod normal, cei de la ANT trebuia sa aiba minim doua centre cu care sa lucreze, insa aceasta blocare a transplantului unilaterala este putin in afara legii. Problemele pentru transplantul de plamani nu se rezolva peste noapte. Urmeaza sa avem o intalnire cu toti specialistii si cu reprezentanţii ANT-ului pe aceasta tema si voi avea o intalnire si cu Primarul Capitalei, pentru a vedea ce se poate face pentru centrul de la Sfanta Maria. In acelasi timp, noi suntem in contact si cu celelalte centre care fac transplant, din Praga si Germania, dar nu pot sa dau un raspuns pana nu vorbesc cu dansii. Timpii de asteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare”, a incercat sa dea o speranta bolnavilor, Florian Bodog.

Asociatiile de pacienti spun insa ca pentru multi dintre bolnavii care au nevoie de transplant s-ar putea sa fie prea tarziu…

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*