A fost lansată prima băutură cu probiotice produsă în România

28 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Este un amestec de sucuri cu ingrediente sută la sută naturale, recomandat în special persoanelor care suferă de colon iritabil, benefic și pentru creșterea imunității și repopularea florei intestinale.

 

La începutul acestei săptămâni a avut loc lansarea oficială a unui nou produs natural, rodul muncii depuse timp de aproape trei ani de o echipă de specialiști din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Este vorba de prima bătură funcțională cu probiotice produsă în România, obținută în cadrul unui proiect de cercetare demarat de USAMV Cluj în 2015, ca urmare a obținerii unei finanțări în valoare de 1,5 milioane de lei.

După cum au precizat specialiștii care au lucrat în cadrul proiectului, băutura denumită By-Pro Gut este recomandată în mod special pesroanelor care suferă de colon iritabil, având efecte benefice asupra sănătății gastrointestinale. În același timp, noul produs poate fi consumat și de persoanele care doresc o creștere a imunității organismului și o repopulare a florei intestinale. Totodată, specialiștii de la Cluj dau asigurări că bautura poate fi administrată fără niciun fel de probleme și copiilor, conținând bacterii probiotice specifice acestora.

Profesorul Dan Vodnar, prorectorul responsabil cu cercetarea în cadrul USAMV Cluj, a explicat că By-Pro Gut conţine 90% pulpă proaspăt stoarsă şi 10% subproduse  constând în coji de fructe şi legume, băutura fiind ambalată într-un flacon biodegradabil, de 300 de mililitri. „Este prima băutură funcţională din România, una inovativă, creată în primul rând pentru persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil. Microcapsulele cu bacterii probiotice atent selecţionate, specifice pentru tratarea colonului iritabil, sunt stocate în interiorul capacul flaconului până în momentul consumului, când, prin rotire şi apăsare, sunt eliberate în suc. Am lansat băutura cu gust de struguri negri şi sfeclă, dar şi una cu gust de morcovi şi mere”, a declarat acesta, cu ocazia lansării produsului.

 

Cu aceeași ocazie, medicul gastroenterolog Lidia Ciobanu a precizat că efectele produsului au fost testate anterior atât pe persoane sănătoase, cât și pe pacienți ai Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, care, bineînteles, și-au dat consimțământul în acest sens. În cazul acestora din urmă medicul gastroenterolog a declarat că s-a constatat o ameliorare a stării de sănătate a pacienților după consumul sucului natural. „Efectele pot fi discutate din două puncte de vedere, dacă o persoană sănătoasă consumă acest produs, sau una cu anumite afecţiuni. O persoană sănătoasă poate consuma băutura o dată pe zi timp de 10 ani, aceasta asigurând un echilibru bun al florei şi prevenind unele probleme de sănătate. Dorim să prevenin sindromul de colon iritabil, care este o patologie frecvent întâlnită la tinerii de azi, al cărui tratament este dificil. Pentru a avea o funcţionalitate bună a digestiei, acest suc este recomandat. De asemenea, poate fi consumat şi de către persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil, deoarece, prin reglarea florei, se diminuează inflamaţia de la nivelul intestinului şi dispar simptomele precum balonarea, tulburările de tranzit, diareea. Este o soluţie naturală documentată ştiinţific”, a mai explicat dr. Lidia Ciobanu.

 

Tot cu ocazia lansării produsului, Gabriela Precup, membră a echipei de cercetare care a participat la acest proiect, a precizat că sucul este un „vehicul”, folosit pentru transportul și dezvoltarea bacterilor probiotice în sistemul digestiv. Aceasta a mai declarat că procesul de fabricație pentru o sticlă durează aproximativ 15 minute, iar bautura este plăcută la gust, avand și efect revigorant.

Prețul unui flacon este de 15 lei, iar la acest moment, produsul se poate achiziționa doar pe baza de comandă, prin intermediul paginii de Facebook create special în acest sens.

Probioticele sunt considerate un soi de antibiotice naturale, în sensul ca ajută la combaterea bacteriilor nocive. Este vorba de substanțe cu rol protector, care opresc procesul de dezvoltare a bacteriilor nocive prin producția, de acid lactic sau peroxid de hidrogen. Probioticele se găsesc în mod natural în organismul uman și ajută la asimilarea subsanțelor nutritive, luptând în același timp împotriva infecțiilor. Sunt microorganisme care alcatuiesc flora benefică a organismului, iar in corpul uman traiesc intre 400 și 500 de astfel de tulpini de bacterii.

(Sursă foto: USAMV Cluj, Facebook)


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*