Dializa pentru animale, la o clinica veterinara clujeana

Medicii veterinari si cei umani si-au dat mana in vederea imbunatatirii procedurilor de tratament administrate animalelor, oferindu-le acestora o sansa in plus, in cazul unor afectiuni grave.

 

dializa animale (1)Desi aflata orarecum intr-un con de umbra, intrucat medicina umana constituie un domeniu de mai mare interes, medicina veterinara a inregistrat, de-a lungul ultimilor ani, importante progrese, dezvoltandu-se in paralel cu medicina umana, deseori existand si o simbioza intre cele doua domenii.

Un exemplu de astfel de colaborare intre medicii veterinari si cei specializati in medicina umana vine din Ardeal, unde a fost infintata nu de mult o sectie speciala de dializa pentru animale, in cadrul Spitalului veterinar al USAMV Cluj-Napoca. Este vorba despre un Compartiment de Nefrologie si Dializa Veterinara, singura sectia de acest gen din zona Ardealului, si una dintre cele mai cautate de proprietarii de animale, daca tinem cont de faptul ca aici ajung si pacienti patrupezi din zone mai indepartate ale tarii, chiar din Bucuresti sau Constanta. Sectia functioneaza de aproape doi ani, timp in care sute de animale, in special caini de companie, au beneficiat de o procedura medicala care le-a salvat, sau cel putin le-a prelungit pentru o perioada de timp viata.

 

dializa animale (2)Este vorba de animale cu probleme de sanatate care au generat insuficienta renala acuta, ca si in cazul oamenilor, singura solutie fiind efectuarea dializei, procedura care suplineste functiile rinichilor afectati, curatand sangele. Desi dializa in medicina veterinara este deja o procedura obisnuita in alte tari, in Romania aceasta se practica doar de cativa ani, iar la acest moment, sectia de la Cluj poate oferi toate serviciile pe care le ofera orice clinica medicala veterinara din strainatate.

Interesant este faptul ca la inceput de drum, specialistii spitalului veterinar s-au inspirat dupa modelul Sectiei de Dializa a Spitalului Clinic de Copii din Cluj, dat fiind faptul ca greutatea pacientilor de aici era oarecum similara cu cea a animalelor tratate in spitalul veterinar. Medicii veterinari au petrecut mai multe ore in sectia de dializa pentru copii, ivatand de la medicii umani care sunt procedurile care se aplica in cadrul acestei terapii.

 

dializa animale (3)Unul dintre cei care au pus bazele sectiei de dializa veterinara este medicul veterinar Razvan Codea, care isi aminteste ca la inceput, „facea naveta” impreuna cu colegii sai intre spitalul USAMV si Spitalul de Copii. „Am tras cu ochiul la Spitalul Clinic de Copii unde lucrează prietenii nostri si unde se face dializa pentru cei mici. Stateam la USAMV, fugeam acolo, veneam inapoi, cum puteam. Sunt elemente ce tin de talia pacientului, de greutatea lui, 12 – 14 kilograme, in ceea ce priveste cateterul, setarea aparatului de dializa si atunci ne-a ajutat foarte mult acest sejur la Spitalul de Copii. Initial am lucrat pe un aparat de dializa vechi, dar in 2015 am primit unul performant, care a costat 16.000 de euro, acesta fiind folosit pentru pacienti cu probleme renale acute, nu cronice”, a declarat medicul veterinar.

Cea mai mare pondere a pacientilor Centrului veterinar de dializa o detin cainii de companie, ai caror proprietari dresc sa faca totul pentru a le prelungi viata, chiar si pentru cateva saptamani sau luni, desi in unele cazuri medicii le spun ca patrupedele nu mai au nicio sansa de vindecare.

Exista insa si numeroase cazuri fericite, cand animelele isi revin dupa cateva sedinte de dializa si se constata reluarea functiei renale, aceasta fiind speranta cu care vin la spital majoritatea proprietarilor lor.

 


Adaugati un comentariu


 

*