Studentii straini de la UMF si USAMV Cluj fac cunostinta cu mediul universitar

25 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Astazi debuteaza a treia editie a unui seminar destinat studentilor de la sectiile in limba franceza si limba engleza, menit sa ii ajute sa se acomodeze si sa se integreze in comunitatea univesitara.

 

In urma cu doi ani, conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj, in colaborare cu organizatiile studentesti, au avut initiativa demararii unui program menit sa ii ajute pe studentii straini sa se integreze mai bine in mediul universitar. Pentru acestia, in special daca este vorba de studenti in primul an, acomodarea cu noile conditii intr-o tara straina poate fi uneori dificila si anevoioasa, asa ca reprezentantii universitatii, impreuna cu organizatiile studentesti si autoritatile locale, au decis sa le dea o mana de ajutor si sa le faca acomodarea mai usoara, facandu-i totodata sa se simta bineveniti. Initiativa s-a dovedit a fi una inspirata, asa ca a fost continuata.

Anul acesta, potrivit unui comunicat al UMF Iuliu Hatieganu, programul a ajuns la cea de-a treia editie si demarat astazi, cu cateva zile inainte de inceperea noului an universitar. I s-a alaturat Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj, astfel ca si studentii straini ai acestei institutii vor beneficia, zilele acestea, de activitatile dedicate acomodarii cu mediul academic. Actiunea se va incheia pe 30 septembrie si este organizata de cele doua universitati, in parteneriat cu English Medical Student Association si Corporation Medecine de Cluj, organizatii reprezentative ale studentilor straini care invata aici, beneficiind si de sprijinul ambasadei Frantei la Bucuresti si a Institutului Francez de la Cluj.

 

Activitatea se desfasoara in aceasta perioada sub forma unui seminar, care, dincolo de a le ura „bun venit” studentilor admisi in anul I la sectiile cu predare in limbi straine de la Medicina, Medicina dentara, Farmacie si Medicina veterinara, isi propune sa faciliteze integrarea studentilor celor doua universitati care provin din 30 de tari din intreaga lume si care vor trai la Cluj intr-un context multicultural si plurilingvistic. In acelasi timp, organizatorii doresc sa ii ajute pe tinerii veniti din toate colturile lumii in efectuarea demersurilor administrative pe care le presupune instalarea la Cluj pentru durata studiilor universitare.

Programul va cuprinde o zi a portilor deschise cu vizita universitatilor, o vizita ghidata o orasului, intalniri cu decanii facultatilor, ateliere de initiere in limba romana si in cultura romaneasca, precum si sesiuni administrative in care studentii vor primi informatii despre permisul de sedere, respectiv inregistrarea rezidentei pe teritoriul Romaniei, despre asigurarea locuintei, despre sistemul de sanatate din Romania, precum si alte informatii utile.

 

In desfasurarea acestor sesiuni administrative, organizatorii beneficiaza de sprijinul Serviciului de Imigrari al Judetului Cluj, al Casei de Asigurari de Sanatate si al Politiei care deserveste campusul universitar.

Ceremomiile de deschidere a programului pentru studentii de la sectiuniea de leimba engleza si cea de limba franceza au loc in aceasta dimineata,  ocazie cu care studentilor straini le va fi inmanat „Ghidul studentului international”, care cuprinde informatii de stricta necesitate pentru acomodarea in viata academica si a orasului, fiind vorba de un material editat in acest an de catre conducerea Facultatii de Medicina. Totodata, studentii vor fi familiarizati cu utilizarea aplicatiei InfoUtil UMF Cluj, destinata furnizarii de informatii esentiale pentru studentie si pentru viata de zi cu zi in Cluj.

Maine va fi organizata o seara culturala romaneasca, cu un spectacol folcloric si al orchestrei studentilor medicinisti, iar in 29 septembrie manifestarile se vor incheia cu o cina interculturala.

Tot in aceasta perioada, studentii straini vor avea intalniri si cu cateva personalitati diplomatice printre care se vor numara Michele Ramis, ambasadoarea Republicii Franceze in Romania si delegatia acesteia, precum si Ingo Tegge, director al Centrului Cultural German din Cluj.

 


Adaugati un comentariu


 

*