Studentii straini de la UMF Cluj, ajutati sa se integreze in mediul universitar

28 septembrie 2016 | 0 comentarii |

       In acest sens, in zilele care au mai ramas pana la deschiderea noului an universitar, acestia vor participa la o serie de actiuni organizate de institutia de invatamant, in scopul conoasterii mediului in care vor locui si vor invata si al facilitarii formalitatilor de instalare.

 

umf clujIn aceasta preioada, institutiile de invatamant superior medical sunt pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru inceperea unui nou an universitar, iar UMF Iuliu Hatieganu din Cluj nu face exceptie. Pe langa activitatile de rutina specifice acestei perioade premargatoare reluarii cursurilor, universitatea a demarat azi si un semninar avand ca scop integrarea studentilor straini de la sectiile cu predare in limba engleze si limba franceza. Pentru acestia, in special daca este vorba de studenti in primul an, acomodarea cu noile conditiiintr-o tara straina poate fi uneori dificila si anevoioasa, asa ca reprezentantii universitatii, impreuna cu organizatiile studentesti si autoritatile locale au decis sa le dea o mana de ajutor si sa le faca acomodarea mai usoara, facandu-i totodata sa se simta bine veniti.

Activitatea care a debutat azi si se va incheia pe 30 septembrie este organizata de universitatea clujeana, in parteneriat cu English Medical Student si Corporation Medecine de Cluj, organizatii reprezentative ale studentilor straini care invata aici. De asemenea, actiunea beneficiaza si de sprijinul ambasadei Frantei la Bucuresti si a Institutului Francez de la Cluj.

 

UMF-Cluj -studenti-comemorareEste al doilea an in care UMF Cluj organizeaza un astfel de eveniment, cel de anul trecut bucurandu-se de un real succes si dovedindu-se foarte util pentru studentii straini veniti sa studieze medicina la cea mai prestigioasa universitate de profil din Transilvania.

La Cluj vor studia in cadrul UMF studenti straini din 63 de tari din intreaga lume constituind astfel un context multicultural si plurilingvistic extrem de variat. Actiunea se constituie totodata si intr-o ceremonie de intampinare a studentilor straini de anul I de la sectiile cu predare in limbile franceza si engleza ale facultatilor de Medicina, Medidina Dentara si Farmacie, dar isi propune in primul rand sa faciliteze integrarea acestora si sa ii ajute sa rezolve cu usurinta dmersurile administrative necesare in situatia lor, tinand cont ca de multe ori chiar si cetatenii romani se incurca in hatisul birocratic al institutiilor publice.

 

UMF ClujProgramul cuprinde vizitarea campusului universitar si a salilor si laboratoarelor de studiu, urmata apoi de un tur al orasului, intalniri cu decanii facultatilor si ateliere de initiere in limba romana. Seminarul cuprinde si sesiuni administrative, in cadrul carora studentii straini vor fi informati despre permisul de sedere, respectiv inregistrarea rezidentei pe teritoriul Romaniei, despre asigurarea locuintei si despre sistemul de sanatate din Romania. In desfasurarea acestor sesiuni administrative orgaizatorii se vor bucura si de sprijinul Serviciului de Imigrari al Judetului Cluj, al Casei de Asigurari de Sanatate si al Politiei care deserveste campusul universitar.

Totodata, pana la data de 30 septembrie, studentii straini vor avea intalniri si cu cateva personalitati diplomatice, printre care Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, si Boutheina Labidi, ambasadoarea Tunisiei, o parte dintre studentii din strainatate provenind din acesta tara.


Adaugati un comentariu


 

*