Rectorul UMF Targu Mures, suparat pe functionarii Ministerului Sanatatii

23 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Profesorul Leonard Azamfirei este nemultumit ca nu reuseste  sa obtina un aviz de functionare a Centrului de Simulare in Medicina Dentara infiintat in cadrul universitatii muresene.

 

Prof.dr. Leonard Azamfirei

Prof.dr. Leonard Azamfirei

Rectorul Universitati de Medicina si Farmacie din Targu Mures, prof.dr. Leonard Azamfirei, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca este foarte nemultumit de activitatea unor functionari din cadrul Ministerului Sanatatii care blocheaza, de cativa ani, autorizarea unui ambulatoriu de specialitate in medicina dentara care sa functiuoneze sub umbrela universitatii muresene. Este vorba de Centrul de Simulare in Medicna Dentara, finalizat in urma cu cativa ani si dotat la standarde internationale cu aparatura extrem de performanta, a carui autorizare este blocata in demersuri birocratice. Centrul este in prezent folosit in vederea peagatirii studentilor si medicilor rezidenti, insa rectorul UMF Targu Mures este foarte nemultumit ca nu reuseste sa convinga functionarii din Ministerul Sanatatii sa dea avizele necesare pentru ca acesta sa functioneze, cu acte in regula, in regim de ambulatoriu de specialitate, sub umbrela juridica a Universitatii.  „UMF Targu Mures a finalizat, in urma cu cativa ani, un Centru de Simulare in Medicina Dentara extrem de performant, dotat la standarde internationale. De cativa ani incercam sa obtinem avizul de functionare din punct de vedere clinic a acestui centru in care se instruiesc studenti, unde fac practica medicii rezidenti”, a precizat rectorul UMF Targu Mures, evidentiind faptul ca aceasta instruire se face pe bolnavi reali, care sunt tratati in conditiile unui ambulatoriu de medicina dentara, pe banii Universitatii.

 

UMF Targu Mures

UMF Targu Mures

Rectorul UMF Targu Mures spune ca demersurile pe langa minister dureaza de cativa ani si ca fiecare ministru care s-a perindat la conducerea institutiei si-a dat acordul de principiu, insa de fiecare data procedurile de avizare se blocheaza prin birourile functionarilor ministeriali care invoca diferite ordine si regulamente in baza carora nu pot da avizul necesar. „Demersurile noastre au fost multiple catre minister, pentru a infiinta un ambulatoriu de specialitate, sub umbela juridica a UMF, insa de fiecare data demersul nostru – desi la nivel principial a fost agreat de catre ministrii care s-au perindat la conducerea Ministerului Sanataii – in momentul in care documentele au fost trimise la functionarii care trebuia sa faca referate de aprobare a acestui demers, s-au citat diverse ordine si reguli, in asa fel incat intentia noastra de a intra in legalitate cu o activitate fireasca a unei universitati nu a putut sa fie realizata”, mai spune prof dr. Leonard Azamfirei.

 

cabinet stomatologicAcesta califica situatia ca fiind una „stupida”, atat timp cat intreprinzatorii privati isi pot deschide cabinete, policlinici sau chiar spitale, iar o universitate de prestigiu nu isi poate infiinta un ambulatoriu de specialitate, desi dispune de posibilitati financiare si de resurse umane de inalta calificare. Rectorul acuza obtuzitatea functionarilor din Ministerul Sanatatii, despre care spune ca „citesc numai Legea Sanatatii, dar nu iau in considerare faptul in ansamblu si faptul ca in Romania mai sunt si alte legi”. Acesta acuza incapacitatea functionarilor de a intelege realitatea, mai ales in conditiile in care universitatea propune prestarea unor servicii medicale care nu vor implica niciun fel de costuri din partea Ministerului Sanatatii si nici din partea pacientilor. „Motivatia a fost ca legea nu prevede posibilitatea ca o universitate sa infiinteze asemenea structuri. Nu se poate infiinta un ambulatoriu, dar puteam, teoretic, sa infiintam o clinica universitara. Cu siguranta s-ar fi gasit alte motive pentru care sa nu fie autorizata nici aceasta, de Ministerul Sanatatii. Dincolo de ministri sunt niste functionari care trebuie sa faca niste documente. Legea Educatiei prevede ca universitatile pot sa infiinteze orice structura capabila sa duca la servicii, inclusiv medicale, dar Legea Sanatatii, nu”, si-a manifestat indignarea rectorul Azamfirei.

 


Adaugati un comentariu


 

*