A început a 12-a ediție a Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți

21 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Evenimentul este organizat on-line de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și se desfășoară pe durata a trei zile.

 

Radu Gănescu

Astăzi au debutat lucrările celei de 12-a ediții a Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, eveniment de tradiție organizat de COPAC. În ciuda contextului epidemic deloc favorabil, organizatorii  nu au renunțat nici în acest an la acest eveniment, care are loc on-line. Manifestarea se desfășoară pe parcursul a 3 zile cu participarea reprezentanților organizațiilor de pacienți, alături de consilierul prezidențial pe probleme de Sănătate, dr. Diana Păun, președintele CNAS, Adela Cojan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu și dr. Radu Ancuceanu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

În deschiderea lucrărilor forumului, Radu Gănescu, președintele COPAC a subliniat faptul că România nu se confruntă la acest moment doar cu pandemia de covid-19, readucând în atenția și problema miilor de pacienți cu boli cronice, care sunt privați de servicii medicale la care au dreptul, în urma deciziei luate de autorități de a suspenda intervențiile chirurgicale și internările pentru cazurile care nu reprezintă urgențe. „Din păcate, în timpul acestei pandemii, nu numai sistemul de Sănătate şi pacienţii infectaţi cu Covid-19 au avut de suferit, dar şi pacienţii cronici. Credem că ar trebui găsite soluţii ieri – dacă mă întrebaţi pe mine – pentru că la ora actuală nu vedem o stabilitate în ceea ce înseamnă sistemul de sănătate. Dimpotrivă, vedem o creştere a numărului de pacienţi infectaţi, o creştere a aglomerării în spaţiile medicale, în spitale, în ambulatorii, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, ceea ce va duce la o descreştere a accesului anumitor categorii de pacienţi. E clar că nu vom putea trata pe toţi şi e clar că pe unii dintre ei, din păcate, îi vom pierde”, a declarat acesta.

 

Totodată, Radu Gănescu a precizat că, în ultimele trei luni ale anului trecut, atunci când România se confrunta cu valul al treilea al pandemiei, mortalitatea a crescut cu 2.0003.000  de cazuri, însă nu exclusiv din cauza pandemiei.  Acesta a dat exemplul lunii octombrie a anului trecut, când din aproximativ 25.000 de decese, circa 2.000 au fost în rândul pacienților cu Covid-19, în timp ce 20.000 de decese au fost în rândul pacienților cu alte afecțiuni, neinfectați.

La rândul său, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a declarat că pacienții cu această patologie sunt și ei foarte afectați de această situație. Acesta le-a recomandat să nu întrerupă tratamentul, să fie în permanentă legătură cu medicul specialist sau medicul de familie şi să respecte regulile de distanţare pentru a evita o agravare a bolii. Nu în ultimul rând, Iulian Petre a mai precizat că cei care au acordul medicilor trebuie să se vaccineze împotriva Covid-19.

 

Un apel în favoarea vaccinării a venit și din partea Doricăi Dan, președintele Alianţei Naţionale de Boli Rare, care a subliniat faptul că pacienții cu boli cronice sunt vulnerabil in fața infecției cu SARS-Cov-2 și trebuie să se protejeze. „Este foarte important ca pacienţii cu boli cronice să fie vaccinaţi, pentru că sistemul lor imunitar este mai slab. Sigur că este nevoie de avizul medicului. Ei trebuie să se consulte cu medicii lor. Noi nu putem să recomandăm unui pacient dacă să se vaccineze sau nu, dar ştim că acest lucru este o responsabilitate pentru societate, pentru a-i feri şi pe ceilalţi din jurul lor de acest virus. Este de asemenea foarte important ca pacienţii să meargă la spital atunci când trebuie. Sigur că dacă nu sunt primiţi, este o problemă şi s-ar putea ca numărul persoanelor care vor împovăra sistemul de sănătate pe termen lung să crească din acest motiv”, a declarat aceasta.

În privința pacienților cu boli rare pe care-i reprezintă, Dorica Dan spune că „în pandemie, povara pentru ei s-a dublat, pentru că spitalele nu i-au mai primit întotdeauna, consultaţiile şi tratamentele au fost amânate de multe ori sau anulate, îngrijirea la domiciliu nu a fost clarificată – deci există, dar lipseşte cu desăvârşire, în sensul că s-a permis îngrijire la domiciliu pentru anumite categorii de pacienţi cu boli rare, dar nu a fost clarificat cine se ocupă de asta şi cum este rambursată această îngrijire. Aşteptăm ca sistemul de sănătate să-şi amintească de pacienţii cu boli rare, pentru că pentru o parte din aceşti pacienţi tratamentul există doar pe hârtie”.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*