O noua medalie de aur pentru Spitalul Militar Central, la un salon de inventica

7 decembrie 2016 | 1 comentariu |

Premiul a fost acordat pentru o proteza totala de cot, reprezentantii unitatii medicale primind si alte distinctii pentru aceasta inventie, in cadrul salonului international Innova 2016.

 

ortopedie smcEchipa Romaniei participanta la editia din acest an a Salonului International de Inventica Innova, de la Bruxelles, a fost recompensata cu medalia de aur a salonului pentru o inventie care este rodul parteneriatului stiintific intre Spitalul Militar Central Carol Davila si Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Specialistii celor doua institutii au prezentat, la a 65-a editie a salonului de la Bruxelles, o proteza totala de cot din aliaje cu memoria formei, inventie destinata inlocuirii totale a articulaţiei de cot uman, ca urmare a afectarii acesteia de traumatisme, sau in patologia cu interesare osoasa sau articulara care imbunatateste procesul de osteo-integrare, prin cresterea fortelor de aplicare la interfata os-endoproteza si cresterea stabilitatii primare si finale.

Solutia biomecanica propusa de echipa de inventatori elimina componente auxiliare utilizate in acest moment in alte tipuri de dispozitive medicale, simplificand sistemul de implantare, prin fixarea acestuia pe baza efectului de memorie a formei a materialului metalic utilizat, in functie de temperatura corpului uman sau a mediului ambiental.

 

Col. dr. Ioan Bogdan Codrean

Col. dr. Ioan Bogdan Codrean

Inventia realizata de specialistii din cadrul Spitalului Militar, care au venit cu expertiza medicala si cei ai Universitatii Politehnice, care s-au ocupat de aspectele tehnice, prezinta o serie de avantaje pentru pacient, cele mai importante fiind fiabilitatea ridicata, gradul mai mare de rezilienta la efort, amplitudine,  diversitate a miscarilor ce pot fi realizate ulterior, precum si reinsertie sociala rapida, perioada de recuperare fiind semnificativ scurtata.

Pe langa medalia de aur, proteza prezentata de echipa Romaniei la salonul de inventica de la Bruxelles a atras si aprecierea delegatiilor Poloniei si Thailandei, care au oferit la randul lor trofee si diplome reprezentantilor tarii noastre.

Din partea Spitalului Militar Central, din echipa premaiata la Bruxelles au facut parte colonelul medic Ion Bogdan Codorean, seful Sectiei Ortopedie-Traumatologie si inginerul Ileana Mates, Serviciul Tehnic Medical din cadrul unitatii sanitare.

 

innova 2016Pe langa cei doi reprezentanti ai Spitalului Militar Central, din echipa Romaniei au mai facut parte cercetatori, cadre didactice si specialisti ai Universitatii Politehnice, printre care Nicolae-Dan Batalu, Augustin Semenescu, Mihnea Cosmin Costoiu, Vasile Iulian Antoniac, Cristian Vasile Doicin, Catalin Gheorghe Amza, Oana Roxana Chivu, Catalin Alexandru Barbu, Petre Badica si Olivia Doina Negoita.

Pe parcursul manifestarii expozitionale, grupul de cercetatori romani a avut o serie de intalniri, atat cu reprezentati ai principalelor delegatii de inventatori, cat si cu reprezentanti instiutionali din cadrul ministerelor de cercetare si inovare, participante la eveniment. In cadrul acestor intalniri au fost abordate aspecte legate de necesitatea dezvoltarii cooperarii inter-universitare si academice, capabile sa initieze si sa implementeze proiecte comune in domeniul cercetarii, pentru dezvoltarea produselor, proceselor si serviciilor inovative inteligente.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mariana Ilie spune:

    Tot respectul pentru acei OAMENI! Nu am cuvinte sa le multumesc celor din clinica de urologie si cea de chirurgie unde tatal meu a fost operat anul trecut de doua ori (fara interventii,fara bani) doar cu bunavoita si daruire.
    Am spus si o repet, depinde ce OAMENI iti scoate Domnul in cale…!!!

Adaugati un comentariu


 

*