1000 de medicamente esențiale sunt de acum accesibile bolnavilor români

20 iulie 2021 | 0 comentarii |

Lista cu medicamente esențiale de care vor beneficia bolnavii cu afecțiuni cronice din România a fost revizuită, iar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat Ordinul prin care această listă devine accesibilă, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

În Ordinul menționat se regăsesc 150 de denumiri comune internaționale – DCI (substanțe active), în care sunt incluse aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. Între noua listă se regăsesc medicamente esențiale din Programul Național de Oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet sau pentru bolile endocrine. Astfel, de la banalul Ibuprofen, până la citostaticele Cisplatin, Bleomicin și Asparaginaza, Metformin, levotiroxina (substanța activă din Euthyrox) sau imunoglobulina, care au fost aproape de negăsit în ultimii ani, ar trebui să nu mai lipsească din farmacii. „Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero”, precizează ministrul Ioana Mihăilă.

 

Ministrul Sănătății reamintește că, în 24 iunie, a aprobat și Ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. „Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, pentru care prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți”, se precizează în comunicatul MS.

Astfel, medicii de familie și din Ambulator sau din spitale vor putea prescrie aceste medicamente fără teama că ele nu se vor mai găsi, iar pacienții vor avea acces, în sfârșit, la tratamentele de care au nevoie și de care, în unele cazuri, depinde chiar supraviețuirea lor. „Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esențiale pentru pacienții din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizație de punere pe piață în România, pericolul de retragere din țară se diminuează considerabil și, totodată, piața din România devine atractivă pentru medicamentele esențiale care nu au autorizație de punere pe piață în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente în farmacii și spitale”, declara la finalul lunii iunie ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ordinul cu lista medicamentelor esențiale a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie 2021.

 

Lista de medicamente esențiale poate fi consultată aici

 


Adaugati un comentariu


 

*