Funcționare DSPMB reținute, în cazul falsului medic italian

Anchetatorii au efectuat percheziții la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB), vizați fiind funcționarii care l-au ajutat pe falsul medic să-și obțină codul de parafă.

 

Politi Matteo alias dr. Matthew Mode

Procurorii care se ocupă de cazul falsului medic estetician italian descoperit în București, au făcut primele acuzații oficiale ce îi vizează și pe funcționarii care l-au ajutat pe Matteo Politi să își obțină codul de parafă, deși acesta nu avea niciun drept pentru a profesa, studiile sale limitându-se la doar opt clase.

Cazul a ajuns în atenția publică la începutul lunii trecute, iar de atunci au mai fost descoperite alte câteva situații de medici falși, chiar și în spitalele publice din România. Au fost demarate, totodată, o serie de controale la cabinetele și clinicile de medicină estetică, existând suspiciuni întemeiate că anumite proceduri medicale erau aplicate de persoane care nu aveau nicio calificare în acest domeniu.

În cazul impostorului italian care a colaborat cu mai multe clinici private din Capitală și chiar a efectuat intervenții chirurgicale, s-a stabilit că acesta avea „la mână” doar o parafă, care nu îi dădea dreptul să profeseze în România fără avizul Colegiului Medicilor, mai ales că și aceasta fusese obținută ilegal.

 

Anchetatorii au stabilit că italianul, care se recomanda sub numele de Matthew Mode, pretinzând că este un reputat chirurg estetician britanic, și-a obținut un cod de parafă de la DSPMB, cercetările ulterioare canalizându-se și către funcționarii care l-au ajutat în acest sens.

Astfel, în cursul zilei de ieri, au fost efectuate percheziții la sediul instituției, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 anunțând aseară că au fost pue oficial sub acuzare trei funcționare, împreună cu o consilieră juridică.

Acestea l-ar fi ajutat atât pe Matteo Politi, dar și pe un alt conațional de-al acestuia să își obțină coduri de parafă, procurorii susținând că cele trei funcționare ale DSPMB au falsificat în acest sens mai multe documente care să ateste că cei doi impostori au calitatea e medici.

În plus, s-a stabilit că eliberarea codurilor de parafă s-a făcut în baza unor dosare incomplete. Cele trei funcționare sunt astfel acuzate de fals intelectual, instigare la fals intelectual şi complice la fals, fiind cercetate în același dosar cu consilierul juridic care a avut calitatea de reprezentant al celor doi italieni.

 

Despre aceasta, procurorii spun că a înlesnit eliberarea codurilor de parafă în baza dosarelor incomplete şi a falsificat mai multe documente, prin care se atesta în mod fals, că au fost depuse la dosarele celor doi toate înscrisurile necesare eliberării codurilor de parafă. După încheierea perchezițiilor, cele trei funcționare și consiliera au fost duse la audieri, iar aseară, anchetatorii au dispus reținerea acestora pentru 24 de ore, urmând ca azi să fie prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă.

Metteo Politi este cercetat în prezent pentru înşelăciune în formă continuată şi simplă şi pentru exercitarea fără drept a profesiei de medic. Pe lângă faptul că ar fi profesat fără să aibă dreptul, în cinci clinici private din capitală, acesta este acuzat și că a păgubit două persoane cărora le-a spus că este proprietarul unei clinici private și că le poate închiria un spațiu în respectiva unitate, încasând de la aceștia o garanție, deși nu avea nici pe departe calitatea pe care și-o asumase.

Cazul celui de-al doilea italian care a obținut ilegal codul de parafă a fost descoperit în urma verificărilor făcute de anchetatori la DSPMB, în dosarul ce îl viza pa Matteo Politi.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*