O clinică medicală din Capitală a fost închisă

19 februarie 2019 | 0 comentarii |

Altor trei clinici private, Direcția Sanitară București le-a suspendat activitatea, iar în urma verificării a zece astfel de unități medicale au fost aplicate amenzi de peste 72 de mii de lei, pentru nereguli care sfidează actul medical.

 

Matteo Politti alias dr. Matthew Mode

România este țara tuturor posibilităților, a corupției și a incompetenței „la vârf” nu mai este nicio îndoială, o știm cu toții de ani buni și o simțim în fiecare zi, mai ales în instituțiile publice. Nu mai este o noutate că avem o criză acută de medici, dar nimeni nu și-a imaginat că în țara considerată „pepinieră” de doctori pentru cele mai dezvoltate state de pe glob, sănătatea a fost lăsată la mâna unor escroci. A fost nevoie ca presa să scoată la lumină câteva cazuri revoltătoare de medici falși care practicau fără nicio problemă în unități medicale publice sau private, pentru ca autoritățile să-și facă datoria, să-și exercite atribuțiile pentru catre sunt răsplătite cu salarii grase, din banii noștri, ai tuturor.

După scandalul falsului medic italian Matteo Politti/Matthew Mode, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB), de unde i s-a dat acestuia chiar codul de parafă de care s-a folosit pentru a practica medicina, a început să-și facă datoria, să verifice unitățile medicale. Asta, însă, doar după ce, timp de un an, italianul cu opt clase, condamnat la închisoare cu suspendare în Italia pentru același gen de infracțiuni, a reușit să opereze în mai multe clinici din București, ca chirurg plastician.

DSPMB a anunțat, totodată, că a depus plângere penală împotriva angajaților proprii care „au întocmit și au verificat”(!?) codurile de parafă.

 

După primele verificări, Ministerul Sănătății a anunțat că boala este cu mult mai gravă decât și-a putut imagina cineva. Numai „în urma verificării a 10 unități sanitare private din municipiul București, inspectorii DSPMB au decis închiderea unei clinici medicale, au emis decizii de suspendate a activității pentru alte 3 clinici medicale și au aplicat sancțini contravenționale în valoare de 72 200 de lei”, transmite Ministerul Sănătății.

Discutabil este însă faptul că în cazul clinicii care a fost închisă și care se promovează în continuare pe rețelele de socializare, de multe ori cu ajutorul unor „vedete”, DSPMB spune că unitatea acorda consultații medicale într-un mall din Capitală, deși avea emisă o decizie de suspendare a activității încă din luna septembrie a anului 2018. Problema este însă că din noiembrie și până acum, nimeni „nu a văzut” că activitatea se desfășura în continuare fără nicio problemă, într-un spațiu public intens circulat și extrem de vizibil, ca și în saloane de cosmetică și de coafură din țară.

Dacă nu ar fi apărut reclamația Colegiului Medicilor din Suceava care a suspectat nereguli în momentul în care clinica și-a făcut reclamă invitând pacienții pentru a beneficia de proceduri estetice într-un coafor, probabil lucrurile ar fi stat la fel, în continuare…

 

Oricum, buzoianul Valentin Burada, cel care deține clinica ce funcționează în Promenada Mall, susține pe pagina sa de socializare, într-o postare prin care le mulțumește clientelor pentru susținere, că înțelege „necesitatea unor Reglementari clare și precise în sistemul medical din Romania, și le susținem, mai ales pe partea de injectologie, dar în ultimele zile au circulat informații și acuzații care afectează grav imaginea și buna funcționare a Clinicii Swiss EstetiX”, subliniind că „asocierea clinicii noastre cu italianul Matteo Politi cu care nu am avut niciodată nici noi, nici pacientele Swiss EstetiX vreun contact”, este falsă. 

El susține că această clinică nu a fost niciodată amendată de DSPMB pentru „condiții neconforme igienico-sanitare sau pentru personal medical ce nu ar fi corespuns” și „functionează legal”, până la o Hotărâre contrară a Instanțelor de Judecată competente, menționând că intervențiile chirurgicale au fost efectuate „numai în București, prin închirierea de săli de operații în spitale partenere autorizate”.

Cât despre saloanele cosmetice sau coafoarele la care s-a făcut referire în presă, Burada spune că „ne vom asigura că și locațiile din țară, ce ne pun la dispoziție spațiile, punctual, să îndeplinească, la rândul lor, toate condițiile necesare pentru eventuale proceduri minim-invazive, așa cum prevăd contractele noastre cu aceste unități”, menționând că va copera cu autoritățile dar „fără a ne lăsa prinși în acest scandal mediatic”.

 

Neregulile identificate cu prilejul controalelor și pe care DSPMB avea datoria să le prevină, au fost însă nenumărate. Inspectorii sanitari au descoperit că în unitățile controlate nu era respectată structura spațial funcţională; pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politti nu existau documente care să certifice calitatea lui de medic; dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie nu era asigurată și nu era respectat nici ritmul de evacuare a deşeurilor medicale periculoase și chiar se foloseau produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit, care în cel mai bun caz nu erau eficiente, dar care puteau provoca probleme de sănătate serioase pacienților cărora le erau administrate.

Alte nereguli descoperite în urma controalelor efectuate de inspectorii DSPMB se referă lalipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului; lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic; lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate; neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare; existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat” și nu existau nici grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții.

 

În plus, inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală. Una dintre unități era în reamenajare, iar în cadrul celeilalte se desfășurau activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice).

În clinicile verificate nu se respecta structura autorizată, respectiv, sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, nu exista vestiar/garderobă pentru pacienți; personalul nu respecta precauțiunile universale, protocoalele și procedurile de lucru și, mai grav, în sala de operații „s-a identificat instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit)”. Cu alte cuvinte, sănătatea și chiar viața pacienților a fost pusă în pericol fără ca cei care le luau banii să se gândească măcar la aceste riscuri, după cum se arată în comunicatul DSPMB, care mai arată că la una dintre cele 10 clinici, verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate.

Despre una dintre clinici, în comunicat se subliniază că nu avea nici măcar autorizație sanitară de funcționare, pentru personal nu era asigurat un grup sanitar, iar de iluminatul natural, nici vorbă.

Potrivit Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari vor continua controalele în unitățile medicale private, dar și în cele publice. Poate n-ar strica și o verificare mai atentă a averilor inspectorilor sanitari…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*