Companiile germane, lideri pe piața asigurărilor private de sănătate

26 martie 2019 | 0 comentarii |

Allianz-Ţiriac și Signal Iduna dețin mai mult de jumătate din piață, iar podiumul este completat de City Insurance.

 

Asigurările private de sănătate, dominante în Europa, se impun și pe piața românească. Cele mai multe dintre contractele în vigoare au fost oferite, în ultimii ani, de angajatori, ca beneficiu extrasalarial pentru salariați, dar a crescut semnificativ și numărul polițelor pentru asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale. Pe acest segment s-au impus companiile de asigurare germane care dețin, practic, mai mult de jumătate din piață.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că vânzările de asigurări de sănătate au înregistrat o accelerare în ultimul trimestru din 2018 şi au cumulat la finalul anului 335 milioane lei, în creștere cu 60% faţă de aceeași perioadă din 2017. Numărul de contracte în vigoare la sfârșitul perioadei de raportare s-a mărit cu circa 33%, iar cea mai ridicată pondere este deținută de asigurările de sănătate de la nivelul pieței de asigurări generale (95,31%).

Primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) în 2018 sunt de 105 milioane lei, în creștere față de anul anterior cu circa 37%, în contextul în care primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) sunt în sumă de 230 milioane lei, în creștere cu aproximativ 74% și reprezintă circa 69% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de sănătate.

Aproape 366.000 de români aveau o asigurare de sănătate la finalul anului trecut, în creștere cu 33% față de numărul contractelor în vigoare la finalul lui 2017. Cele mai multe dintre contractele în vigoare (348.699, reprezentând 95,31% din numărul total de contracte) sunt încheiate pentru asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale.

 

În ultimii zece ani, vânzările de asigurări de sănătate au crescut de peste 11 ori, aceasta fiind cea mai dinamică linie din piaţa locală de asigurări, potrivit datelor publicate de ASF.

Potrivit aceleiași surse, pe segmentul asigurărilor de sănătate aferente asigurărilor generale și asigurărilor de viață, lider de piață este este Allianz-Țiriac (controlat în prezent de grupul german Allianz, care deține pachetul majoritar, şi omul de afaceri Ion Ţiriac), cu prime brute subscrise de 89,3 milioane de lei în 2018. Pe locul secund se plasează Signal Iduna, care a raportat subscrieri de 72 milioane de lei, iar City Insurance completează podiumul, deși compania este specializată în vânzarea de poliţe auto obligatorii (RCA).

O schimbare manifestată în special pe parcursul ultimilor doi ani (2017 – 2018) este consolidarea segmentului de asigurări de viață care a înregistrat o apreciere de peste 4% în 2018 față de anul precedent.

În anul 2018, volumul primelor brute subscrise se menține la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. La finalul anului 2018, numărul de contracte în vigoare la nivelul întregii piețe a asigurărilor de sănătate se situa la 365.872, în creștere cu 33% față de numărul contractelor în vigoare la finalul lui 2017. Cele mai multe dintre contractele în vigoare (348.699, reprezentând peste 95% din numărul total de contracte) sunt încheiate pentru asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale.

 

Spre deosebire de piața europeană de asigurări care este dominată de segmentul asigurărilor de viață, în România acesta reprezintă doar aproximativ 21% din primele brute subscrise, piața fiind dominată de asigurările generale, respectiv, auto. „Trebuie remarcată însă tendința de consolidare a segmentului de asigurări de viață ce a continuat să crească și pe parcursul anului 2018 (cu 4,3% față de 2017), însă cea mai semnificativă creștere anuală s-a înregistrat în anul 2017 când a avut loc o apreciere cu 21% a acestui segment de asigurări comparativ cu 2016”, se menționează în raportul ASF.

Primele brute subscrise de către societățile de asigurări pentru activitatea de asigurări de viață au înregistrat o creștere cu 4,3% în anul 2018 comparativ cu anul precedent. De asemenea, s-a menținut și în anul 2018 un grad mare de concentrare, astfel că primele 2 societăți din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață dețin o cotă de piață cumulată în valoare de 54%. Totodată, 10 societăți au deținut o pondere de 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate în valoare de 2.037.813.281 lei.

La 31 decembrie 2018 activau pe piața asigurărilor 29 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activități de asigurări generale, 7 au practicat numai activități de asigurări de viață și 6 au practicat activitate compozită.

În anul 2018, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări (AG+AV) în valoare de 5.100.317.503 lei, din care 184.615.225 lei sunt sume plătite pentru indemnizații brute aferente asigurărilor de viață (AV), în creștere cu circa 18% față de 2017.

 


Adaugati un comentariu


 

*