Apel umanitar de urgență pentru ajutorarea victimelor cutremurului din Albania

2 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Acțiunea a fost inițiată de Crucea Roșie din România care face un apel la populație să vină în sprijinul persoanelor afectate de seismul care a avut loc săptămâna trecută.

 

Mai multe localități din Albania au fost afectate, săptămâna trecută, de un cutremur devastator, cu o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter, cu epicentrul la circa 34 de kilometri de capitala Tirana. Sute de clădiri și locuințe au fost grav avariate, iar ultimul bilanț transmis de autoritățile albaneze Federației Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, indica un număr de 48 de persoane decedate și circa 650 de răniți, însă bilanțul este unul provizoriu. În total seismul a afectat peste 100.000 de persoane ale căror locuințe au fost distruse, mulți dintre aceștia fiind prinși sub dărâmături și fiind salvați cu mari eforturi.

România a fost prima țară care a trimis în Albania echipaje specializate de căutare-salvare, care au ajuns în zona afectată la bordul unor aeronave militare, la doar câteva ore după producerea seismului. Salvatorilor profesioniști li s-au alăturat și două echipe de voluntari de la Clubul câinilor utilitari. Este vorba de prima misiune reală de intervenție în caz de cutremur a voluntarilor și a câinilor dresați special, aceștia reușind să găsească sub dărâmături mai multe persoane decedate. „Este o misiune grea pentru noi, fiind practic prima intervenţie reală a clubului în caz de cutremur. De asemenea, au fost numeroase replici care ne-au pus în dificultate, deoarece sunt mult clădiri grav avariate şi care riscă să se prăbuşească în orice moment. Sperăm să se încheie curând căutările şi să ne întoarcem acasă cu bine, atât noi, cât şi căţeii” a declarat Vlad Popescu, fondatorul clubului.

 

Între timp, Societatea Naţională de Cruce Roşie din Albania, în colaborare cu autorităţile naţionale, au luat măsuri imediate, pentru a asigura operaţiunile de salvare şi distribuirea de materiale de primă necesitate către populaţie. Acţiunile Crucii Roşii din Albania sunt orientate către asigurarea de apă, sprijin alimentar, servicii de asistenţă psihosocială, precum şi de prim ajutor. Dat fiind însă numărul mare de persoane afectate, organizației umanitare îi este extrem de dificil să vină în ajutorul tuturor celor care au nevoie.

În acest context, Crucea Roșie din România s-a alăturat eforturilor organizației similare din Albania, lansând un apel umanitar de urgență. Astfel, reprezentanții Crucii Roșii îndeamnă populația să se ralieze acestor eforturi în sprijinul populației grav afectate de seismul din Albania și să doneze sume oricât de mici, în două conturi special deschise la BRD – Agenţia Piaţa Romană. Contul pentru donații în lei este RO31BRDE410SV21981334100, iar sumele în euro pot fi donate în contul RO62BRDE410SV21981684100.

 

Fondurile astfel colectate vor fi direcţionate către Societatea Naţională de Cruce Roşie din Albania şi vor fi utilizate pentru susţinerea ajutorului de primă necesitate, dar şi pentru susţinerea familiilor rămase fără locuinţă pe termen mediu şi lung.

Directorul Crucii Roșii, Silviu Lefter, a declarat că „seismul din Albania este o tragedie umanitară. Mulţi oameni au pierdut pe cei dragi şi au rămas fără locuinţe. Aceste familii vor avea nevoie de sprijin pe termen lung pentru a se recupera. Suntem alături de colegii noştri din Albania care încă din primul moment al cutremurului au intervenit pentru ajutorarea victimelor”.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, două aeronave militare Hercules au decolat de la Baza 90 Aeriană către Albania, având la bord ajutoare umanitare în sprijinul populației afectate de cutremur. Misiunea se execută la solicitarea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în urma primirii solicitării de asistență internațională formulată de guvernul albanez, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

La întoarcere, avioanele au readus în țară echipele de pompieri salvatori.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*