Salvatorii buzoieni își prezintă tehnica din dotare, de Ziua Protecției Civile

28 februarie 2019 | 0 comentarii |

Astăzi se împlinesc 86 de ani de la atestarea documentară a protecției civile în România, eveniment ce va fi marcat și pe platoul din Piața Dacia.

 

Sfârșitul lunii februarie și începutul lui martie marchează două momente importante pentru salvatorii care își desfășoară activitatea în cadrul structurilor de protecție civilă din componența Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Aceasta, pentru că la 28 februarie se aniversează Ziua Protecției Civile din România, iar la 1 martie este marcată Ziua Internațională a Protecției Civile. Anul acesta Protecția Civilă din România împlinește 86 de ani de la prima atestare documentară, 28 februarie fiind data la care regele Carol al II-lea semna în 1933 Înaltul Decret Regal pentru înființarea acestei structuri.

Începând din luna decembrie a anului 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ce duce mai departe tradiţia acestei arme. Protecţia Civilă a devenit astfel un concept care întruneşte experţii din mai multe domenii, utilizând forţe de intervenţie ale structurilor destinate urgenţelor de zi cu zi, dar şi forţe complementare special destinate intervenţiilor la urgenţe majore.

 

Ca în fiecare an, evenimentul este marcat și la Buzău de către salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care îi invită pe buzoieni astăzi, pe platoul din Piața Dacia, pentru a participa la o expoziție de tehnică de intervenție din dotarea inspectoratului,specifică misiunilor de protecție civilă. În cadrul acţiunii vor fi organizate și puncte de informare preventivă unde vizitatorii vor fi informaţi despre riscurile specifice şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

Evenimentul se desfășoară astăzi, în intervalul orar 10.00 – 12.00, iar între orele 10.00 și 14.00, subunitățile ISU de la Râmnicu Sărat și Mărunțișu  își vor deschide porțile pentru vizitatori, un eveniment similar fiind organizat și ieri, la sediul din Buzău al ISU.

 

La Buzău, istoria Protecției Civile începe in 1968, când se înființează, la 17 februarie, prima structură a Apărării Locale Antiaeriene, în cadrul Centrului Militar Județean. Aceasta funcționa în sediul de pe strada Crizantemelor, nr. 2, primul șef de stat major fiind maiorul Aurel Ciuperca. Ulterior, devine Comandamentul Local al Apărării Civile, iar după 1990 iese din subordinea CMJ si trece in cea a Inspectoratului General al Apărării Civile. Din 1996, la Buzău funcționează Inspectoratul Județean de Protecție Civilă, pe la comanda căruia au trecut locotenent colonelul Marian Peneș, succedat din 2001 de colonelul Gheorghe Nastasă și de locotenent colonelul Ștefan Stroe, care a preluat comanda în 2004, tot el fiind, ulterior, primul comandant al ISU Buzău, înființat în 2004, prin fuziunea Inspectoratului de Protecție Civilă Județean cu Grupul de Pompieri Militari Buzău.

În prezent, Serviciul de Protecție Civilă funcționează în cadrul Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colaborând cu celelalte structuri ale inspectoratului, în cadrul misiunilor de căutare-salvare, misiunilor de asanare a muniției și altor misiuni specifice.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*