Eliberarea antibioticelor fara prescriptie ar putea fi interzisa la nivel european
In aceasta saptamana, deputatii din Parlamentul European au votat o rezolutie prin care propun masuri de imbunatatire a sigurantei pacientilor, inclusiv prin combaterea rezistentei tot mai mari la antibioticele umane si veterinare.
Parlamentul European, printr-o rezolutie adoptata in cursul acestei saptamani de catre deputatii reprezentanti ai tuturor tarilor membre UE, propune o schema pentru servicii de sanatate mai sigure, inclusiv prin combaterea rezistentei tot mai mari la antibiotice.
In acest sens, deputatii europeni au solicitat interzicerea stricta a utilizarii antibioticelor fara prescriptie, in conditiile in care 8 – 12 la suta din pacientii din spitalele UE sufera efecte adverse, ce cauzeaza 37.000 de decese pe an si reprezinta o povara grea pe bugetele limitate ale serviciilor de sanatate.
Initiativa adoptarii acestei rezolutii apartine raportorului italian Piernicola Pedicini, care a declarat in plenul Parlamentului European ca „in fiecare an, 25.000 de cetateni mor in Europa din cauza rezistentei tot mai mari la antimicrobialele existente. De aceea, trebuie sa stimulam cercetarea pentru a obtine noi substante. In sectorul veterinar, ar trebui prevenite vanzarile online de antimicrobiale si utilizarea lor profilactica”.
Deputatii au subliniat ca actuala criza economica a dus la o mai mare presiune pe bugetele nationale de sanatate, ceea ce a afectat siguranta pacientilor. In acest context, ei cer statelor membre sa se asigure ca siguranta pacientilor nu este afectata de masurile de austeritate, iar finantarea sistemelor de sanatate publica va ramane adecvata.
Printre masurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabila a antibioticelor se numara interzicerea stricta a utilizarii lor fara prescriptie, necesitatea unui diagnostic microbiologic inainte de prescriptie, implementarea unor practici de piata care sa previna conflictele de interese intre producatorii de antibiotice si cei care le prescriu, precum si imbunatatirea informatiilor privind monitorizarea consumului si rezistentei antimicrobiale si a controlului infectiilor.
Romania este una dintre tarile in care se achizitioneaza cel mai usor medicamente fara reteta. Unul din doi romani se trateaza cu antibiotice pe parcursul unui an, uneori pentru raceala, gripa sau toxiinfectii alimentare, boli care nu ar trebui tratate cu antibiotice. Ultimul raport al Comisiei Europene arata ca 18% dintre romani obisnuiesc sa ia antibiotice fara reteta de la un medic, in timp ce media europeana la acest capitol este de doar 3%.
De asemenea, deputatii europeni cer, companiilor farmaceutice, sa investeasca in dezvoltarea unor noi agenti antimicrobiali, iar Comisiei Europene, sa aiba in vedere un cadru legislativ care sa incurajeze dezvoltarea unor noi medicamente antibiotice.
Deputatii mai sustin utilizarea responsabila a utilizarii antimicrobialelor in medicina veterinara, inclusiv a nutretului care contine medicamente, subliniind ca ele ar trebui folosite doar pentru tratament, dupa confirmarea unui diagnostic veterinar.
Utilizarea antibioticelor veterinare ar trebui sa fie restrictionata in mod gradual doar in situatii terapeutice, prin eliminarea treptata a utilizarii lor in scopuri profilactice. Utilizarea procedurii de metaphylaxis, adica medicatia in masa a animalelor pentru a le vindeca pe cele bolnave si a preveni infectarea celor sanatoase, ar trebui, de asemenea, limitata la minimum, mai spun deputatii.