Medicii urologi trag un nou semnal de alarma privind administrarea excesiva de medicamente

Din cauza ca pacientii se trateaza „dupa ureche” sau le sunt prescrise cu prea mare usurinta anumite medicamente, problematica infectiilor urinare a ajuns sa fie una extrem de dificila.

 

conferinta congresLa cea de-a parta editie a simpozionului „Activitati in urologie”, care a avut loc la Targu Mures, specialistii din domeniul medical au tratat, pe larg, o problema cu care se confrunta din ce in ce mai des in ultimii ani. Mai precis, problema medicatiei in exces, capitol la care Romania ocupa unul din locurile fruntase la nivel international, a fost intoarsa pe toate fetele. Manifestarea s-a adresat medicilor de familie, medicilor urologi, uro-oncologilor, histopatologilor si asistentilor medicali, carora le-au fost prezentate variantele terapeutice care se pot utiliza la debutul infectiilor urinare, dar si in alte afectiuni de natura urologica, punandu-se accent pe faptul ca, in functie de caz, exista si metode alternative de tratament pentru aceste afectiuni, nu de fiecare data tratamentul medicamentos cu antibiotice fiind cel mai indicat.

In acest sens, medicul Martha Orsolya sefa Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judetean Mures a subliniat ca, pe fondul administrarii de medicamente in exces, in Romania au aparut o serie de infectii multirezistente la antibiotice, ajungandu-se in situatia in care o infectie urinara care nu raspunde la aceste tratamente sa devina o problema extrem de delicata.

 

Dr. Martha Orsolya

Dr. Martha Orsolya

Conform medicului muresean, infectiile urinare constituie o problematica majora in patologia urinara, iar infectiile de acest gen, care sunt rezistente la tratamentele cu antibiotic, au ajuns sa constituie una din cele mai mari provocari ale medicinei moderne.

Astfel de cazuri sunt des intalnite in Romania, astfel ca dr. Martha Orsolya a atras atentia ca „sunt foarte multe remedii care se pot utiliza la declansarea infectiilor. Nu trebuie din start sa dai un antibiotic cu spectru larg, pentru ca va veni o afectiune care intr-adevar este grava si necesita o astfel de terapie si poti sa te confrunti cu rezistente multiple”. Medicul urolog a insistat asupra faptului ca in multe situatii, medicul de familie prescrie aceste medicamente, o abordare total gresita in contextul in care aceste prescriptii ar trebui sa nu fie facute fara avizul unui specialist in urologie.

 

Dr. Schwartz Ladislau

Dr. Schwartz Ladislau

Aceeasi problema a fost abordata si de medicul urolog Schwartz Ladislau, directorul medical al Spitalului Judetean Targu Mures, subliniind importanta simpozionului organizat pe aceasta tema, care a creat oportunitatea unei intalniri directe intre urologi si medicii de familie. „Se fac anumite greseli la nivelul intai si la noi ajunge pacientul intr-o situatie putin mai complicata. Daca, anual, reimprospatam toata patologia existenta, a barbatului si a femeii, care se adreseaza in primul rand medicului de familie si acesta stie ce are de facut, atunci tratamentele si protocoalele functioneaza mult mai bine si la nivel de pacient. Se intarzie anumite momente pana ajunge pacientul la medicul urolog, se trateaza un pic dupa ureche infectiile urinare. Trebuie sa cimentam foarte bine relatia cu medicul de familie”, a punctat si dr. Schwartz Ladislau.

Infectiile urinare sunt foarte frecvente in a treia si a patra decada a vietii, la pacientii in varsta constatandu-se cea mai mare incidenta, dar si cea mai mare rezistenta a infectiilor la tratamentele uzuale. Medicii prezenti la manifestarea stiintifica de la Targu Mures au avertizat ca aceasta situatie se datoreaza mai ales faprului ca multi pacienti prefera sa se trateze singuri, administrandu-si antibiotice, care in loc sa-i vindece, la fac mai mult rau.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*