„Parintele tele-ecografiei” a venit in Romania pentru a prezenta cea mai noua tehnica de investigatie

Aceasta permite efectuarea unei ecografii chiar si de la mii de kilometri distanta si ar putea in curand sa fie disponibila in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii din Galati.

 

Prof. Philippe Arbeille

Prof. Philippe Arbeille

Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii din Galati a avut, zilele trecute, oaspeti de seama. Profesorul francez Philippe Arbeille, considerat parintele tele-ecografiei, a venit in Romania, insotit de o echipa de specialisti de la Spitalul Universitar din Tours.

Vizita specialistilor francezi a fost prilejuita de prezentatea unei noi tehnici de investigatie ecografica, ce reprezinta un pas inainte in domeniul tele-ecografiei, practica ce permite efectuarea de ecografii la distanta. Tele-ecografia a fost creata si dezvoltata de profesorul Philippe Arbeille, tehnica folosita pana in prezent presupunand utilizarea unui brat robotic ce poate fi controlat de la o anumita distanta si reconstructia in 3D a imaginilor furnizate de acesta.

Ca in orice domeniu medical, si in cel tele-ecografiei s-au facut progrese, astfel fiind creata o noua tehnica de investigatie, mult mai facila, care permite efectuarea ecografiilor chiar si de la mii de kilometri distanta. Aceasta tehnica a fost prezentata si la spitalul de copii din Galati, unitatea medicala aratandu-se interesata de realizarea unui proiect european in colaborare cu Spitalul Universitar din Tours, in vederea achizitionarii unui astfel de dispozitiv.

 

teleecografieConform prezentarii facute la Galati, de profesorul Philippe Arbeille, noutatea adusa tehnicii de investigatie prin tele-ecografie la distanta consta in inlocuirea bratului robotic folosit pana acum cu o sonda adaptata unui ecograf special conceput, care poate fi controlata de la distanta. Avantajele sondei fata de bratul robotic constau in faptul ca aceasta are dimensiuni mult mai mici si este mai usor de manevrat, permitand efectuarea de investigatii la distante mult mai mari. Pentru a demonstra capacitatile noii tehnici, la spitalul din Galati a fost facuta o demonstratie practica, medicul francez efectuand de aici o ecografie unui pacient aflat la 2.000 de kilometri distanta, intr-un dispensar medical din Franta. La dispensar se afla un cadru medical nespecializat in ecografie, a carui sarcina a fost doar aceea de a tine sonda pe pacient, in timp ce medicul francez efectua investigatia ecografica dintr-un cabinet al spitalului din Galati.

 

Spitalul de Copii Galati

Spitalul de Copii Galati

Cu aceasta ocazie, medicii spitalului galatean s-au putut familiariza cu noua tehnica, in contextul in care, in viitorul apropiat ar putea lucra cu un astfel de aparat, care ar putea intra in dotarea unitatii medicale. Reprezentantii spitalului din Galati au purtat deja primele discutii cu delegatia Spitalului Universitar din Tours, in vederea demararii unui proiect comun prin care se doreste obtinerea unei finantari europene pentru achizitionarea unui astfel de dispozitiv pentru spitalul din Romania, cu ajutorul caruia sa se creeze o comunicare la distanta intre specialistii celor doua spitale.

Victorita Stefanescu, managerul spitalului galatean spune ca un astfel de sistem le-ar fi de real ajutor medicilor, pentru ca ar ajuta persoanele din localitatile din judet, care nu se pot deplasa la spital pentru efectuarea unei ecografii.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*