Sistemul privat de sanatate detine trei sferturi din unitatile medicale din Romania
O analiza a Institutului National de Statistica arata ca sistemul privat a inregistrat in ultimii 15 ani o crestere medie anuala cu 300 la suta, dar este mult in urma celui de stat ca dimensiune si chiar in privinta anumitor servicii care pot fi asigurate doar de cativa furnizori performanti.
Sistemul medical privat castiga din ce in ce mai mult teren in Romania, in timp ce sistemul public este macinat de numeroase probleme carora ministrii si premierii care s-au perindat pe la guvernare nu au fost in stare sa le gaseasca solutii viabile. In aceste conditii, nu este de mirare ca spitalele private conduc in topul increderii pacientilor romani, in timp ce spitalele de stat sunt plasate pe ultimul loc in acest top, gradul de incredere crescand direct proportional cu dezvoltarea pe care a cunoscut-o de la an la an sectorul privat.
Dupa un clasament al increderii, Institutul National de Statistica a dat publicitatii, zilele acestea, alte date referitoare la numarul de unitati medicale din Romania si la ponderea pe care o au unitatile private si cele de stat. Datele au fost analizate in cadrul unui studiu ale carui concluzii au fost facute publice de Alianta pentru Sanatate din Romania si Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Astfel, cele mai recente date arata ca in Romania exista in prezent, 56.295 de unitati sanitare, de la spitale, cabinete si clinici de specialitate, la farmacii si laboratoare de analize, iar dintre toate acestea, 75% sunt private. La aceasta situatie s-a ajuns in conditiile in care sectorul medical privat a cunoscut o dezvoltare continua in ultimii 15 ani, cu o crestere medie anuala de aproximativ 300%.
Astfel, daca in 1997 existau doar doua spitale private, numarul lor a ajuns acum la 161, asta in timp ce sistemul de stat a inchis 50 de unitati, ajungand la 366, ceea ce inseamna o scadere de 12 la suta. Cele mai multe spitale au fost inchise in judetele Arad, Bihor, Botosani si Hunedoara, unde si-au incetat activitatea cate patru unitati sanitare.
O situatie similara se intalneste si in cazul personalului medical, numarul medicilor care lucreaza in mediul privat crescand de la 2,23 la suta in 1997, la 25,98 la suta in 2014, ca pondere din totalul medicilor care lucreaza in Romania, inclusiv medici de familie şi stomatologi. Paradoxal insa, multe dintre cadrele medicale care ofera servicii la nivel de inalta performanta in mediul privat sunt aceleasi care ingrijesc si pacientii de la stat. O explicatie pentru diferenta majorea a calitatii serviciilor este pusa de specialisti pe seama lipsei de fonduri, dar si a timpilor mari de asteptare la consultatii si analize in sistemul public, precum si pe faptul ca numarul medicilor care lucreaza la stat este tot mai mic si de aceea, ei sunt extrem de aglomerati.
Datele Institutului National de Statistica arata ca sistemul medical privat s-a extins de 60 de ori, din anul 1997, in ceea ce priveste unitatile medicale si personalul angajat. Astfel, pana in anul 2014, numarul paturilor din unitatile medicale private a crescut de la 63 la aproape 5.800, in timp ce paturile din sistemul public s-au imputinat, de la 166.411 la 125.192, ceea ce inseamna o scadere de 24,76%.
Cele mai mari scaderi sunt inregistrate in judetele Arad si Tulcea, unde numarul de paturi s-a injumatatit. Cele mai multe paturi in sistemul privat sunt in Bucuresti, unde exista 1.312 paturi, Iasi, cu 709 paturi, Brasov, cu 466 si Arad cu 345. In acelasi timp, exista si 14 judete in care nu exista nicio unitate medicala privata cu paturi.
In ceea ce priveste policlinicile, centrele medicale si cabinetele medicale de specialitate, respectiv, cabinetele stomatologice, 90% dintre acestea sunt private. Studiul mai arata ca, anual, in sistemul privat de sanatate ajung peste cinci milioane de pacienti. Acesta este numarul total al pacientilor care au accesat servicii medicale private in 2015, in spitale, clinici si cabinete medicale, inclusiv cele stomatologice.
Expertii in politici publice de sanatate sustin insa ca fondurile decontate pentru diferite servicii sunt insuficiente sau sunt facute haotic, pe principiul „primul ia tot”, iar in acest context, pacientii sunt cei care, de multe ori, nu pot beneficia de banii pe care i-au dat statului prin contributia lunara la asigurarile de sanatate.
Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), spune ca pacientii cronici sunt defavorizati clar cand vine vorba de accesarea serviciilor private de sanatate, din cauza costurilor foarte mari, pe care cei mai multi nu si le pot permite. Ganescu crede si ca sistemul privat de sanatate mai are inca multe etape de parcurs, in special pe segmentul asigurarilor private de sanatate.
Presedintele Aliantei Medicilor din Romania, dr. Bogdan Tanase atrage insa atentia ca in Romania, unele dintre serviciile medicale sunt posibile doar la cativa furnizori perfomanti, asa ca pacientii se indreapta tot catre sistemul public, unde acestea exista si unde pot fi accesate fara contributie personala. Medicul crede ca o solutie ar fi sa se instituie coplata pentru anumite servicii, ca in alte tari, sa nu se mai mearga pe ideea ca totul este gratis. Pentru asta este insa nevoie de o schimbare legislativa, iar daca tarifarea serviciilor medicale ar avea loc direct catre pacient, urmand ca ulterior sa fie decontate de catre Casa de Asigurari, probabil ca pacientul nu-si va mai permite sa plateasca din buzunar decat atunci cand are cu adevarat nevoie de anumite servicii medicale.