Reteaua de medicina privata a continuat sa castige teren si anul trecut

Conform statisticilor oficiale, numarul spitalelor private a crescut in 2014 cu 20,1 la suta, fiind infiintate 27 de noi unitati, iar numarul pacientilor a crescut si el, exponential.

 

spital privat (1)Data fiind situatia sistemului public de sanatate din Romania, aflat de multi ani intr-o criza perpetua, nu este de mirare ca  in ultimii ani s-a dezavoltat, din ce in ce mai mult, reteaua medicala privata, ca alternativa atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical. Astfel, chiar daca apelul la servicii medicale private presupune plata unor sume din buzunar, multi pacienti prefera sa se trateze in clinicile private, unde calitatea serviciilor este net superioara celei din sistemul public.

Si personalul medical este din ce in ce mai atras de mediul privat, care ofera conditii mult mai bune pentru desfasurarea activitatii si venituri mai mari decat cele de la Stat. In aceste conditii, sistemul medical privat a continuat sa se dezvolte si pe parcursul anului trecut, datele oficiale furnizate de Institutul National de Statistica indicand clar acest lucru.

 

spital privat (4)In timp ce autoritatile din Sanatate nu reusesc sa redeschida spitale inchise in urma cu cativa ani sau sa dea in folosinta sectii de care este neaparata nevoie, in mediul privat au fost deschise doar pe parcursul anului trecut, 27 de noi spitale, numarul unitatilor medicale de acest gen ajungand astfel la 161.

A crescut, in consecinta, si numarul pacientilor internati in aceste spitale, in 2014 internandu-se in clinici private cu peste 10.500 de persoane mai mult decat in anul anterior, astfel ca numarul total al persoanelor internate in sistemul privat de sanatate a depasit 146.700 de persoane, durata medie de internare fiind de 5,5 zile.Ce-i drept, la aceasta crestere a contribuit si faptul ca majoritatea unitatilor sanitare private au incheiat contracte de prestari servicii medicale cu Casele de Sanatate, astfel incat costurile pacientilor au fost diminuate fata de preturile practicate in privat.

Cele 27 de noi spitale private au fost deschise in Cluj, Alba, Brasov, Bacau, Iasi, Vaslui, Constanta, Tulcea, Prahova, Dolj si Bucuresti, numarul unitatilor de acest gen crescand astfel cu peste 20 la suta pe parcursul unui an.

 

8-m-stomatologie-ssIn raportul INS referitor la situatia din sistemul privat de sanatate se mai arata ca, in urma infiintarii unor unitati noi, a reorganizarii celor existente, precum si a trecerii unor unitati din sistemul public in sistemul privat, reteaua privata a inregistrat in anul 2014 un numar de 273 de centre medicale de specialitate. Aceasta inseamna cu 59 de unitati mai mult decat in anul precedent, ceea ce reprezinta o crestere cu 27,6 la suta. Totodata, la finele anului trecut existau 324 de societati civile medicale de specialitate, cu 101 mai mult decat in 2013 si 1.458 de laboratoare medicale private, cu 96 mai multe decat in anul precedent.

Tot pe prcursul anului trecut, in Romania au fost infiintate si 571 de cabinete stomatologice noi, numarul total al unitatilor de acest gen ajungand astfel la 12.502.

In centrele de sanatate private au fost internati, anul trecut, 519 pacienti, care au avut o durata medie de spitalizare de 14,5 zile, fata de 12,8 zile in anul 2013, iar in sanatoriile balneare private, un numar de 8.713 persoane, durata medie de internare fiind de 14 zile, fata de 12,9 zile in anul 2013.

 


Categorii: Actual, Analiza, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*