Dolarul a pus in pusculita inca sapte bani

20 iulie 2015 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Odata incheiata tragedia elena a Grexit-ului, dupa ce noul program de ajutor financiar a fost votat atat de parlamentarii din Grecia cat si cei din Germania, pietele si-au reindreptat atentia catre politicile monetare ale BCE si Fed.

Decizia tot mai sigura a Rezervei Federale americane de a majora, in acest an, cel putin o data, dobanda din SUA in contrast cu BCE care deruleaza un program de injectare de lichiditati, mentinand in aceasta perioada dobanda aproape de 0%, face din dolarul american un castigator.

Cresterea plasamentelor in moneda americana au produs aprecierea ei in ultima saptamana. Pe piata locala, cursul a urcat de la 4,0064 lei, la inceputul perioadei, la 4,0584 lei la finalul ei, mai sus cu aproape sapte bani fata de data de 10 iulie. Cotatiile din piata valutara au crescut si mai mult, de la 3,971 pana la 4,081 lei.

Cursul euro a avut o evolutie descendenta in perioada analizata, el coborand de la 4,4351 lei, la inceputul intervalului, cand maximul din piata a fost de 4,4520 lei, la 4,4184 lei, minim al ultimelor doua luni si jumatate.

Ultima sedinta a perioadei s-a deschis la 4,4190 lei, tranzactiile realizandu-se apoi in intervalul 4,4150 – 4,4250 lei, cu inchiderea la 4,4150 – 4,4180 lei. Reamintim ca in 15 iulie, euro a scazut pana la un minim de 4,4050 lei, cotatie care nu a mai fost atinsa de la finalul lui aprilie.

Media monedei elvetiene, care s-a tranzactionat pe pietele internationale intre 1,04 si 1,051 franci/euro, a fluctuat intre 4,2304 si 4,2456 lei, cursul de la finalul perioadei fiind stabilit la 4,2391 lei.

Evolutia leului din perioada urmatoare va continua sa fie influentata major de factorii externi, in principal de dicizia Fed de majorare a dobanzii, care va provoca iesiri de capital speculativ. Pe plan local, principalul risc il reprezinta caderea actualului Executiv, dar efectele vor fi unele pe termen scurt.

Iulie si august sunt, din punct de vedere istoric, doua luni in care leul se apreciaza, datorita cresterii fluxului de valuta la casele de schimb, din partea romanilor care se intorc in tara pentru a-si petrece concediile dar si a turistilor straini.

Pe de alta parte, interesul investitorilor in leu se va mentine datorita diferentialului mare intre dobanda de politica a BNR, care este de 1,75%, fata de aproape 0% in zona euro sau SUA.

De asemenea, parcursul pozitiv al economiei ofera incredere. Recent, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ca PIB-ul va avea o crestere solida in acest an, de 4%.

Perechea euro/dolar a scazut de la 1,1197 dolari, la inceputul perioadei analizate, la 1,0829 dolari, la finalul ei, cotatie care nu a mai fost atinsa de la finalul lui mai. Deprecierea a fost cauzata de programul de relaxare cantitativa a BCE. Aceasta a fost si cauza pentru care euro a coborat la minimul ultimilor sapte ani fata de lira sterlina, dupa ce guvernatorul Bancii Angliei a declarat ca institutia ar putea incepe majorarea dobanzilor spre sfarsitul anului, spre suprinderea pietelor.

 Pretul aurului a scazut la inceputul saptamanii, dupa ce sefii UE au anuntat acordul cu Grecia, uncia de aur cu livrare in august coborand cu 0,3%, pana la 1.154 dolari. Analistii se asteapta ca pretul aurului sa scada spre 1.100 de dolari/uncie in trimestrul patru.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 13 – 17 iulie) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*