Vara lui 2020 a avut cea mai ridicată mortalitate din ultimii 10 ani

12 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Numărul ridicat al deceselor înregistrat pe parcursul celor trei luni de vară ar putea fi pus și pe seama pandemiei de Covid-19.

 

Institutul Național de Statistică (INS) a dat azi publicității cele mai recente date privind evoluția demografică înregistrată în ultima perioadă în România, date din care reiese că în vara recent încheiată, s-a înregistrat cea mai ridicată mortalitate din ultimii 10 ani, aferentă celor trei luni ale sezonului. Cu alte cuvinte, a fost vorba de vara cu cele mai multe decese din ultimii 10 ani, în fiecare din cele trei luni înregistrându-se valori record pentru perioadele respective.

În cursul lunii august, numărul total al deceselor la nivel național a ajuns la 23.169, cu 3.270 de cazuri mai mult decât în perioada similară a anului trecut reprezentând un procent de 16,4%. Din numărul total de decese, 1.278 de cazuri au fost din rândul pacienților confirmați cu Covid-19, analiza INS precizând că această supramortalitate s-ar putea datora pandemiei. Aproape două treimi din numărul de decese din luna august s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârstă de cel puţin 70 ani, 9.498 decese, reprezentând 41% din total, s-au înregistrat la grupele de vârstă peste 80 ani, 5.657 decese, reprezentând 24,4%, la persoanele de 70-79 ani şi 4.549 decese (19,6%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 ani (86 de decese), 0-4 ani (107 decese) și 20-29 ani (129 de decese).

 

În luna iulie s-au înregistrat 22.417 decese, cu 2.112 (sau 10,4%) mai multe decât în iulie 2019, iar în iunie, România a înregistrat 21.073 decese, cu 544  mai multe decât în perioada similară a anului trecut. În toate cele trei luni s-au înregistrat cele mai multe decese din ultimii 10 ani, pentru perioadele respective, iar perspectivele până la sfârșitul anului sunt sumbre, având în vedere că în prezent există un număr mult mai mare de cazuri noi de Covid-19 confirmate zilnic, coroborat cu un număr mai mare de decese în rândul acestor pacienți.

Până la finalul lunii august, fuseseră anunțate oficial 3.621 de decese asociate cu Covid-19, 95% dintre pacienții decedați având și alte comorbidități.

O ușoară creștere a numărului total de decese a fost înregistrată și în luna aprilie, în condițiile în care pe 22 martie au fost raportate primele decese în rândul pacienților cu Covid-19.

 

Așadar, în primul trimestru al anului, îndeosebi în luna martie, când au început să fie luate primele măsuri în contextul pandemiei, mortalitatea nu a fost influențată de noul coonavirus. În perioada stării de urgență se consemnase o scădere a numărului de decese, acesta fiind unul dintre motivele pe care contestatarii măsurilor impuse de autorități le-au invocat, susținând că am avut mai puține decese în pandemie, prin urmare nu există nici un pericol. După cum arată datele INS, situația s-a schimbat radical după ridicarea restricțiilor, trei luni la rând înregistrându-se un număr record de decese raportat la perioada ultimilor 10 ani.

Paradoxal însă, în primele opt luni ale anului, numărul total de decese din România a scăzut cu 383 față de aceeași perioadă din 2019, ajungând la 176.362 de cazuri. Acest fapt se datorează în primul rând scăderii accentuate din primul trimestru, dar și din luna mai, scădere urmată însă de o creștere la fel de accentuată în aprilie și în cele trei luni de vară, creștere determinată și de decesele în rândul pacienților cu Covid-19.


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*