Cea mai mare mortalitate din ultimele decenii, în 2020

13 iulie 2021 | 0 comentarii |

Cele mai mari creșteri ale numărului de decese s-au înregistrat în toamna anului trecut, în perioada valului al treilea al pandemiei, iar în 2021 s-a intrat pe un trend descendent, însă tot cu valori mai ridicate decât în anii anteriori.

 

Timp de un an, România a înregistrat constant cele mai multe decese din ultimele decenii, datele centralizate de Institutul Național de Statistică indicând supramortalitate în fiecare lună din intervalul mai 2020 – mai 2021. Acest fenomen este atribuit parțial pandemiei de Covid-19, dat fiind faptul că în perioada analizată s-a înregistrat o creștere semnificativă a deceselor cauzate de boli ale aparatului respirator, dar și din cauza altor boli cronice pentru care pacienții au avut acces limitat la servicii medicale.

Fenomenul a înregistrat o creștere importantă începând cu luna octombrie a anului trecut, când s-a declanșat al treilea val al pandemiei, continuând până la sfârșitul anului, în perioada în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri noi de Covid-19 confirmate zilnic, fiind depășit pragul de 10.000 de cazuri în 24 de ore. Și în lunile precedente, începând cu mai 2020, s-au înregistrat constant mai multe decese față de perioadele anterioare, valorile fiind cele mai ridicate din ultimii ani.

Începând cu luna ianuarie a acestui an, numărul deceselor a intrat pe un trend descendent, însă chiar și așa, până la sfârșitul lui mai, valorile înregistrate lunar le-au depășit pe cele consemnate în aceeași perioadă, în anii precedenți. Prin urmare, timp de un an, în România s-au înregistrat, lună de lună, cele mai multe decese din ultimele decenii.

 

În primele cinci luni din 2021, supramortalitatea este explicată de un număr mare de decese din cauza bolilor aparatului circulator și a bolilor aparatului respirator, în care sunt incluse și decesele asociate Covid-19. Doar în luna mai, numărul deceselor cauzate de boli ale aparatului respirator a fost, de 2,2 ori mai mare față de aul trecut, fiind vorba de 3.776 persoane, ceea ce reprezintă 15,4% din totalul deceselor înregistrate în această lună.

Statisticile mai indică faptul că pe parcursul anului trecut s-au înregistrat în România  296.711 decese fiind vorba de cele multe decese din ultimele decenii. De la debutul pandemiei până la acest moment, au fost consemnate peste 34.200 de decese la persoane confirmate cu Covid-19, în 95% din cazuri fiind vorba de pacienți care sufereau ș ide alte afecțiuni.

 

Fenomenul de supramortalitate înregistrat în luna mai și cele 11 luni precedente a fost însoțit de o scădere a natalității, ceea ce a dus la o creștere a sporului natural negativ, care se manifestă în țara noastră de mai mulți ani și este unul din motivele principale ale scăderii populației. Astfel, numărul nou-născuţilor vii înregistrat în luna mai 2021 a fost mai mic cu 1.855, comparativ cu aceeaşi lună din 2020, iar coroborat cu creșterea cu 3.556 a numărului de decese, a dus la o creștere de aproape două ori a sporului natural negativ înregistrat în această lună. În luna mai s-au născut 13.524 de copii, cu 850 mai mult ca în luna aprilie, fiind înregistrate totodată 24.527 de decese. Un aspect pozitiv scos în evidență de statisticile lunii mai este legat de mortalitatea infantilă, care a scăzut față de luna precedentă, fiind înregistrate 60 de decese în rândul copiilor sub un an, față de 83, în luna aprilie.

Îmbunătățirea situației epidemiologice, însoțită de măsurile de relaxare care au început să fie puse în aplicare de la 15 mai au dus la o creștere a numărului căsătoriilor. Astfel, în luna mai s-au oficiat 9.652 de căsătorii, cu 5.209 mai multe decât în luna aprilie și cu 7.108 mai multe decât în luna  mai a anului trecut. Totodată, în aceeași lună s-au pronunțat 2.176 de divorțuri, cu 245 mai puține decât în aprilie, dar cu 1.474 mai multe decât în perioada similară din 2020.

 


Adaugati un comentariu


 

*