Știi și câștigi sănătate: Cod roșu de caniculă și pentru animale

14 iulie 2021 | 0 comentarii |

Medicii veterinari atrag atenția că animalele suferă de deshidratare și stres termic la fel ca oamenii și au, la fel ca ei, nevoie de protecție și bunăstare.

 

Arșiță mare! Meteorologii au anunțat peste 39 de grade Celsius la umbră, iar medicii ne spun că organismul uman resimte chiar și 48-50 de grade. Confortul termic este, și el, dat peste cap. Indicele Temperatura Umezeala (ITU) a depășit 80 de unități, pragul de la care apare stresul termic, iar aerul este greu de respirat.

Canicula este greu de suportat chiar și de oamenii sănătoși, dar cu atât mai greu de către copii, bătrâni și de cei bolnavi. Medicii ne tot spun să evităm să ieșim din casă între orele 10.00-18.00, să ne hidratăm cu cel puțin 2-3 litri de lichide pe zi, să ne protejăm capul și ochii, să dormim în camere bine aerisite și ventilate, să evitam consumul de cafea, de băuturi alcoolice și de băuturi îndulcite cu zahăr, să ne îmbrăcăm lejer și să respectăm cu strictețe recomandările specialiștilor, în cazul în care suntem diagnosticați cu afecțiuni cronice, mai ales cardiace sau respiratorii.

Și tot medicii ne atenționează că, din cauza caniculei, insectele și animalele devin mai agresive, pentru că suferă și ele, la fel ca oamenii, din cauza temperaturilor ridicate, așa că este bine să fim mai puțin prietenoși în această perioadă cu cele pe care nu le cunoaștem și să ne protejăm de insecte.

 

În condițiile în care oamenii se protejează de caniculă bând multă apă sau refugiindu-se în locuri cu aer condiționat, medicii veterinari ne avertizează că trebuie să conștientizăm că în cazul animalelor suntem datori noi, oamenii, să intervenim atunci când vedem că există riscul ca acestea să sufere din cauza căldurii. „Animalele suportă mai greu temperaturile ridicate, decât frigul. Lipsa glandelor sudoripare face ca acestea să piardă caldura înmagazinată de corp destul de încet, în mare parte prin respirație. Atunci când temperatura corporală crește într-un timp scurt și mai ales dacă animalul este expus în continuare temperaturilor ridicate, acest mecanism devine ineficient și apar o serie de probleme care îi pun animalului viața în pericol”, atenționează medicul veterinar Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău.

Medicul spune că animalele prezintă o stare de slabiciune, par foarte obosite, au o respirație dificilă, accelerată, apar semne cardiace sau semne digestive (diaree, vomă). În fazele grave, animalele pot face convulsii, pot leșina la fel ca și oamenii, pot intra chiar în comă și pot prezenta risc de deces. „În caz de hipertermie, cel mai important este să scoatem animalul din zona calduroasă, să-l adăpostim la umbră și, dacă este posibil, într-un loc bine ventilat, să-l stropim cu apă și să-l hidratăm. Atenție, apa nu trebuie să fie foarte rece! În cazuri grave este necesar să fie consultat medicul veterinar”, explica dr. Sangiu.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău informează proprietarii și deținătorii de animale că sunt obligați să respecte măsurile necesare asigurării protecției și bunăstării animalelor în vederea evitării apariției stresului termic asociat perioadei de caniculă, în caz contrar riscând sancțiuni drastice.

Potrivit dr. Stelian Mihalcea, șef Serviciu Control Sănătate și Bunăstare Animale al DSVSA Buzău, atât fermierii cât și deținătorii de animale de companie trebuie să fie, în această perioadă, mai atenți cu necuvântătoarele, să le ofere protecție, să le hidrateze și să nu le expună caniculei, pentru că „fie că vorbim de câini, de pisici, de păsări, de pești sau de animalele de fermă, toate sunt supuse unui stres metabolic din cauza caniculei. Cel mai mare efort este pentru inimă și vasele de sânge. În cazul câinilor, trebuie știut că insolația poate fi fatală, deoarece împiedică, în cazul lor, capacitatea de autoreglare termică a organismului. Mare atenție când aveți un animal de companie în mașină, aceasta nu trebuie parcată în soare și sub nicio formă nu trebuie închise toate geamurile”, atrage atenția medicul veterinar buzoian.

 

Deținătorilor de animale de companie, medicii veterinari le recomandă:

– pentru animalele ținute afară se vor asigura adăposturi corespunzătoare protecției împotriva razelor solare și sursă de apă potabilă;

– evitarea transporturilor, iar în condițiile în care acestea nu pot evitate, animalele de companie nu trebuie să fie ținute o perioadă lungă în vehicul și nu trebuie să fie expuse în mod direct, timp îndelungat, radiațiilor ultraviolete și temperaturilor ridicate.

– puțină milă ar trebui să oferin și animalelor fără stăpân. În cazul în care vedem un câine sau o pisică ce caută o gură de canal, putem fi siguri că este în căutare de apă. Nu este așa de greu să vărsăm puțină apă din sticla pe care o avem la noi pentru hidratarea proprie, pentru că o cantitate infimă de apă poate face diferența între viață și moarte…

Totodată, medicii recomandă ca hrana animalelor să nu fie bogată în grăsimi, iar apa să fie pusă în locuri ușor accesibile și schimbată de mai multe ori pe zi, iar dacă este posibil să le fie oferită în mai multe vase, pentru a încuraja consumul.

 

Pentru fermieri, DSVSA recomandă:

– asigurarea unor adăposturi corespunzătoare pentru animale, care să poată oferi protectie fată de actiunea directă si implicit nocivă a razelor ultraviolete;

– asigurarea cantitativă si calitativă a apei si furajelor in functie de specie, talie si stare fiziologică si sub aspectul prospetimii si a aportului energetic;

– verificarea bunei functionări a echipamentelor de adăpare, furajare si a sistemelor de ventilație;

– verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă funcționale, în principal a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică;

– anuntarea urgentă a medicului veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor atunci când se observă modificări suspecte ale stării de sănătate sau a comportamentului animalelor.

 

Administrațiile locale au obligația ca, în cazul animalelor în transhumanță, să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate.

De asemenea, autoritățile locale sunt obligate să verifice dacă sunt asigurate posibilitățile optime de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere și să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri exceptionale.

La rândul lor, deținătorii de cai trebuie să asigure accesul la adăpost umbrit pentru animalele ținute afară, acces nelimitat la sursele de apă și hrană, ca și existența unor surse alternative de adăpare.

Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate in intervalul orar 12.00-18.00 dacă temperatura depășește, la umbră, 25 de grade Celsius.

 

Transportatorii de animale vii trebuie să aibă în vedere:

– respectarea prevederilor legale potrivit carora sunt obligati sa transporte animalele in conditii care sa nu permita provocarea de rani sau suferinte inutile;

– verificarea, inainte de imbarcare, a conditiilor optime de microclimat din mijlocul de transport si a posibilitatii respectarii acestora pe tot parcursul deplasarii, precum si verificarea traseului ales de asa maniera incat plecarea sa aiba loc imediat dupa imbarcare si durata acestuia sa fie cat se poate de redusa;

– reducerea cu 25% din capacitatea maxima de transport autorizata a densitatii de incarcare a animalelor in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica;

– existenta la bordul mijlocului de transport a unor planuri de urgenta pentru ingrijirea animalelor in functie de necesitati;

– pentru calatoriile de peste 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de confort termic in compartimentul animalelor.

 

Pentru târgurile de animale se impune asigurarea de padocuri, unde animalele să fie ținute în vederea comercializării, suficient de spațioase pentru asigurarea libertății de mișcare și prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.

Cel mai mare risc pentru animale, pe timp de caniculă, este lipsa apei, care conduce la deshidratarea animalului și-i poate provoca suferință și chiar moarte. Pentru reducerea acestui risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces facil la sursele de apă. Animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate și animalele care alăptează prezintă risc crescut de deshidratare. Dacă este disponibilă numai o sursă de apă potabilă, trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcție de specie, talie, rasă și stare fiziologică”, explică dr. Mihalcea.

Totodată este necesar să avem în vedere faptul că riscul de a contacta paraziți externi rămâne foarte ridicat în timpul verii, de aceea, aplicarea soluțiilor speciale se va face periodic, în cazul animalelor cu blană. O masură importantă are în vedere dezinsecția mediului, care poate astfel deveni periculos și pentru oameni, deoarece majoritatea paraziților stau în mediu și doar o mică parte se urcă pe animal pentru a se hrăni.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*