Medicii si spitalele private, in topul increderii pacientilor romani

 La polul opus, pe ultimul loc in topul increderii in sistemul romanesc de sanatate se afla spitalele de stat, din cauza coruptiei, lipsei de personal si a aparaturii medicale invechite sau inexistente.

 

spitalUn nou barometru referitor la perceptia pe care pacientii o au au vis-a-vis de sistemul si serviciile de sanatate din Romania a fost facut public in aceasta saptamana, in urma unui sondaj efectuat de Institutul de Marketing si Sondaje, in colaborare cu Centrul de Inovatie in Medicina. Obiectul studiului l-au constituit in primul rand perceptia si atitudinea pacientilor romani in ceea ce priveste prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor oncologice. Intrebarile adresate celor chestionati s-au referit insa si la alte aspecte legate de sistemul de sanatate autohton,  public si privat.

A fost astfel intocmit un top al increderii pacientilor, care arata ca 66% dintre ei manifesta destul de multa si foarte multa incredere in medicii din Romania, iar referitor la spitalele private, increderea este de 65%. Medicii si spitalele private se bucura astfel de cel mai mare capital de incredere, la polul opus in clasament aflandu-se spitalele din sistemul public, in care au incredere doar 35% dintre cei chestionati. In topul increderii, spitalele publice sunt astfel devansate si de companiile farmaceutice, Colegiul Medicilor, CNAS si Ministerul Sanatatii.

 

hol spital pacientiIn privinta problemelor cu care se confrunta sistemul de sanatate din Romania, 20,7% dintre cei intervievati considera ca mita si coruptia sunt principalele tare ale sistemului, in timp ce 19% cred ca lipsa echipamentelor necesare si tehnologia invechita sunt marile probleme. In acelasi timp, 12.8% dintre participantii la studiu cred ca salarile mici ale personalului medical sunt cea mai grava problema din sistem.

In ceea ce priveste afectiunile oncologice, 45% dintre romani asociaza stabilirea unui astfel de diagnostic cu iminenta decesului in cateva luni, fapt pentru care exista o mare teama in randul populatiei fata de cancer, ca boala in sine, de diagnostic si tot ceea ce presupune viata cu o astfel de afectiune.

Cu toate acestea, majoritatea romanilor percep cancerul drept o boala vindecabila. Astfel, 74% dintre respondenti sunt in mare masura de acord si total de acord cu acest lucru. Mai mult, 84% dintre cei intervievati apreciaza ca exista cancere care se pot preveni, iar 86% spun ca anumite tipuri de cancer pot fi detectate in faze incipiente.

 

Dr. Marius Geanta

Dr. Marius Geanta

Totodata, pentru 26 la suta dintre romani, principala teama referitoare la o afectiune oncologica este aceea ca nu exista tratament, iar boala este incurabila, in timp ce trei sferturi dintre cei care au raspuns chestionarelor considera ca dureaza prea mult timp pana cand un medicament nou creat ajunge in Romania.

Referindu-se la acest studiu, medicul Marius Geanta, presedintele Centrului de Inovatie in Medicina, a declarat ca „pacientii cu cancer din Romania nu sunt parte dintr-un registru, nu avem un registru pentru a identifica fiecare pacient cu diagnosticul lui, cu istoricul lui, dar putem sa ne dam seama care este magnitudinea problemei si, dupa cum am vazut, in cifre absolute avem aproximativ 840.000 de oameni din Romania care la un moment dat au primit diagnosticul de cancer si aproximativ 3,4 milioane care au o experienta indirecta cu cancerul, avand un membru din familia apropiata care a primit acest diagnostic”.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*