Un „uter artificial” ar putea revolutiona neonatologia

29 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Cercetatorii americani de la spitalul pentru copii din Philadelphia au reusit sa creeze un „uter artificial” care ar putea mentine in viata si ar preveni riscul de dizailitate pentru bebelusii nascuti prematur si aflati in stare critica.

 

prematur 2Potrivit unui studiu publicat in jurnalul „Nature Communications”, dezvoltarea o metoda revolutionara prin care bebelusii nascuti prematur s-ar dezvolta normal si ar fi feriti de complicatii ulterioare a functionat perfect in cazul unor miei plasati in utere artificiale de plastic, imediat dupa efectuarea operatiei de cezariana, la un termen de 105 – 112 zile de gestatie, echivalent cu 23 de saptamani de sarcina umana.

Dezvoltarile din medicina, din ultimi ani, au condus la scaderea ratei mortalitatii copiilor nascuti inainte de termen. ,,Acesti copii au nevoie de un spatiu in care sa se dezolte. Daca vom reusi sa realizam un mediu extra-uterin pentru sustinerea dezvoltarii organelor timp de cateva saptamani, am putea imbunatati speranta de viata a copiilor nascuti prematur”, a explicat chirurgul neonatolog Alan Flake, coordonatorul studiului

In cadrul experimentului, cercetatorii au introdus in cate un „sac biologic” sase fetusi de oaie, imediat dupa nastere. Acestia au fost conectati la un dispozitiv ce le-a furnizat oxigen prin cordonul ombilical, un sistem circulator care trece printr-un aparat de oxigen, o conexiune prin vasele sanguine ale cordonului ombilical, care permite fluxul sanguin sa circule in exteriorul fetusului si sa faca schimbul de gaze, la fel cum se petrece pe cale naturala, in placenta.

 

Sursa foto: www.nature.com

Sursa foto: www.nature.com

Pana la atingerea varstei normale de nastere, mielutii au fost hraniti cu nutrienti din lichidul cu care au fost umplute in prealabil aceste „utere artificiale”(un inlocuitor al lichidului amniotic). Acesta le-a permis sa se hraneasca si sa respire la fel ca in perioada gestatiei naturale, astfel ca fetusii s-au dezvoltat normal, pielea lor rozalie s-a conturat si, ulteror, s-a acoperit cu o banita alba si pufoasa.

Ei au ramas in uterul artificial 28 de zile, timp in care „au avut un ritm normal de respiratie si inghitire, au deschis ochii, le-a crescut lana, au devenit mai activi si au manifestat o crestere normala, dezvoltarea functiei neurologice si maturizarea organelor”, a mai spus Alan Flake.

Medicii spun ca aceasta abordare revolutionara ar putea sa imbunatateasca radical sansele de supravietuire a bebelusilor nascuti inainte de termen, care nu pot sa respire, sa se hraneasca si sa lupte impotriva infectiilor fara ajutor medical. Prin metoda pusa la punct de medicii si cercetatorii americani de la spitalul de pediatrie din Philadelphia, organele bebelusului s-ar maturiza suficient incat sa sporeasca spectaculos sansele de supravietuire a prematurilor.

 

Spitalul de copii din PhiladelphiaDespre sacul biologic, coordonatorul studiului a precizat caeste conceput sa continue ceea ce se petrece in mod natural in uter”, declarandu-se „optimist ca vom imbunatati ceea ce se face in prezent pentru copiii prematuri”.

Copiii care vin pe lume dupa numai 22 sau 23 de saptamani de viata intrauterina, in loc de 40 de saptamani cat dureaza sarcina normala, au, de obicei, 50% sanse de supravietuire, iar cei care traiesc risca in proportie de 90% sa dezvolte probleme de sanatate severe.

Daca va fi aprobat pentru utilizare umana, acest sistem va imbunatati considerabil sansele de supravietuire. „Unul dintre principalele avantaje ale sistemului nostru este evitarea insuficientei cardiace cauzata de dezechilibrul din fluxul sanguin determinat de circuitele pe baza de pompe”, a declarat coautorul lucrarii, din cadrul Centrului pentru cercetare fetala al aceleiasi unitati medicale.

Oamenii de stiinta colaboreaza cu Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite (US Food and Drug Administration) pentru pregatirea testelor pe oameni, acestea putand debuta in circa trei ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*