Consiliul Judetean Buzau salveaza, inca o data, Caminul de batrani din Vintila Voda

29 aprilie 2017 | 3 comentarii |

Administratia publica buzoiana a alocat 150.000 de lei din fondul de rezerva, Primariei Vintila Voda, pentru a asigura o parte din cheltuielile unitatii de asistenta sociala, care se confrunta cu mari probleme financiare.

 

consiliul judetean (1)Consilierii judeteni buzoieni au aprobat, vineri, in sedinta ordinara a lunii aprilie, alocarea sumei de 150.000 de lei localitatii Vintila Voda, pentru Caminul de batrani din localitate. Unitatea de asistenta sociala, in care isi duc zilele 47 de varstnici, se afla intr-o perpetua situatie dramatica, dupa ce Ministerul Muncii a sistat programul de sustinere financiara a asezamintelor sociale pentru persoanele varstnice, infiintate in cladirile unor spitale desfiintate.

Cu banii pe care Consiliul Judetean i-a alocat, vineri, din fondul de rezerva constituit la nivelul bugetului propriu al judetului pentru anul 2017, Primaria Vintila Voda va putea achita salariile celor care ii au in grija pe asistati si o parte din datorii, pana la jumatatea anului. O suma care nici pe departe nu acopera necesitatile, dar salvatoare, cel putin pentru o vreme, astfel incat batranii sa nu ramana pe drumuri. Daca nu vor fi insa identificate noi surse de finantare, riscul se mentine, pentru ca administratia publica locala, in subordinea careia functioneaza unitatea de asistenta sociala, nu poate acoperi, din bugetul de care dispune, nevoile comunitatii si functionarea in bune conditii a azilului.

 

Fpstul spital s-a divizat

Fpstul spital s-a divizat

O solutie ar fi preluarea Caminului pentru persoane varstice de la Vintila Voda de catre Consiliul Judetean, prin Directia Generala de Asistenta Sociala, iar conducerea CJ Buzau face demersuri in acest sens.

Deocamdata, insa, asezamantul de ocrotire a batranilor are nevoie sa fie sprijinit pentru a putea functiona. Iar singura speranta, atat a batranilor cat si a administratiei locale este la Consiliul Judetean. In caz contrar, unitatea de asistenta sociala se va afla din nou in pericolul de a fi inchisa peste cateva luni.

Caminul pentru persoane varstnice Vintila Voda a fost infiintat in 2011, pe structura fostului spital comunl, desfiintat de Guvernul Boc, alaturi de alte cateva sute de spitale din tara. La vremea respectiva parea un lucru bun, avand in vedere numarul mare de batrani care nemaiputandu-si purta singuri de grija si nevand nici sprijinul cuiva din familie, aveau nevoie de un astfel de centru de ocrotire. Doar ca nu s-a asigurat si finantrea corespunzatoare, decat pentru trei ani initial, apoi pentru inca un an si jumatate, dupa care primaria din localitate a fost lasata sa se descurce cum poate.

 

batrani 997In februarie 2016, Consiliul Judetean Buzau a alocat, Caminului pentru varstnici de la Vintila Voda, 616.000 de lei, din care s-au acoperit, partial, cheltuielile de functionare a centrului de ocrotire, iar impreuna cu fondurile locale si cu pensiile batranilor, s-a trecut cu bine in noul an care, insa, a venit si cu noi probleme financiare si cu „sabia lui Damocles deasupra capului”, cum s-ar spune. Bugetele au fost aprobate tarziu, sumele alocate au fost, ca de obicei, insuficiente, iar datoriile s-au acumulat, mai ales ca a trebuit traversata o iarna grea.

Asa ca, Primaria Vintila Voda a apelat din nou la sprijinul autoritatoilor judetene. Numai ca… „posibilitatile de cofinantare de la bugetul judetului sunt limitate in 2017, vand in vedere obligatiile asumate de Consiliul Judetean Buzau”, dupa cum se mentioneaza in expunerea de motive a hotararii de alocare a sumei de 150.000 de lei, suma tottal insuficienta pentru acoperirea cheltuielilor azilului in a doua jumatate a anului.

Vom sprijini autoritatea locala pentru demersuri la Ministerul Muncii  in vederea obtinerii unor finantari”, sustine Petre Emanoil Neagu, presedintele CJ Buzau, care considera ca „este absolut necesar sa ne respectam batranii si sa-i ajutam, fie si numai pentru ca lor le datoram ceea ce suntem astazi”.

Ministerul Muncii pare insa mai degraba preocupat sa dea ajutoare sociale celor care, desi buni de munca, prefera sa stea cu mana intinsa, pentru ca apoi sa-si cheltuie banii prin carciumi, decat celor care au muncit o viata intreaga…

 



Comentarii (3)

  1. Elena Manea spune:

    Ma bucur, pt. ca sunt batrani care au nevoie de acest Camin, asa cum toti locuitorii Vaii Slanicului aveau nevoie de fostul Spital!

  2. Lia Moise spune:

    Poate gasiti o solutie si pt caminul din Smeeni !

  3. Rodica Elena Olteanu spune:

    F frumos… dar poate isi amintesc si de Caminul de Batrani Smeeni pentru ca si ei au nevoie de ajutor.

Adaugati un comentariu


 

*