Doctori si pacienti, despre hepatitele virale cronice si transplantul hepatic

25 mai 2015 | 1 comentariu |

Cele mai noi terapii in tratarea afectiunilor hepatice, sperante pentru transplant si tratamentele posttransplant, accesul la medicamente – subiecte dezbatute timp de doua zile, la Congresul SANO-HEP.

 

Prezidiu-congres Sano Hep 2015Autoritati medicale din domeniul afectiunilor hepatice si transplantului, din tara si din strainatate, precum si reprezentanti ai principalelor asociatii de pacienti cu afectiuni hepatice sau/si transplant hepatic s-au intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, timp de doua zile, la Brasov, la cel de-al VII-lea Congres National cu participare internationala, SANO-HEP.

Deschiderea oficiala a evenimentului i-a revenit, asa cum era si firesc, presedintelui SANO-HEP Romania, Gheorghe Ionescu. Acesta, profitand de prezenta unor autoritati locale si centrale a semnalat necesitatea depolitizarii Ministerului Sanatatii si a conducerilor Caselor de Asigurari de Sanatate, unde „ar trebui sa fie persoane competente in domeniu si care vor sa faca ceva pentru pacient”. Totodata s-a cerut aplicarea Pactului National de Sanatate, aceasta fiind considerata singura solutie pentru a asigura predictibilitatea si stabilitatea sistemului sanitar, care sa nu fie afectat de schimbarea ministrului (Ministerul Sanatatii a avut, in ultimii 25 de ani, cei mai multi ministri).

 

sano-hep-crina stefanescuCongresul a fost organizat pe patru sectiuni, respectivActualitati si perspective in afectiunile hepatice”, „Noutati in diagnosticare; managementul pacientilor”, „Bune practici in asociatiile de pacienti” si „Strategia nationala de sanatate pe termen mediu si lung – Rolul asociatiilor de pacienti in preventie: informarea populatiei”.

La dezbateri au luat parte renumiti medici si specialisti din intreaga tara, dar si reprezentanti ai asociatiilor care lupta pentru drepturile si protectia pacientilor din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Grecia.

Totodata s-a criticat modul in care a fost implementat cardul national de sanatate, care a creat haos in sistem, chiar daca, asa cum a subliniat conf. dr. Ileana Constantinescu, este foarte bine ca acest sistem este implementat, dar organizarea implementarii este dezastruoasa.

 

SANOHEP-22 mai 2015 079Conf. dr. Vlad Brasoveanu, considerat mana dreapta a  profesorului Irinel Popescu (Sef Clinica de Chirurgie si Transplant Hepatic Dan Setlacec de la Institutul Clinic Fundeni, parintele transplantului hepatic in Romania), a reiterat importanta „transplantului de ficat ca speranta pentru pacientii cu afectiuni hepatice”. Totodata, medicul a facut o trecere in revista a cazurilor deosebite de transplant hepatic realizate de-a lungul timpului.

Asa cum a subliniat si prof. dr. Irinel Popescu cu prilejul implinirii a 15 ani de la primul transplant hepatic in Romania, dr. Brasoveanu a precizat ca  „in acesti ani s-au realizat peste 600 de transplanturi hepatice, in ultimii ani frecventa acestora crescand foarte mult. La ora actuala, in Romania se efectueaza aproape toate tipurile de transplant cunoscute, cu ficat de la donator cadavru, cu ficat de la donator viu, cu ficaty impartit, transplant domino, transplant combinat de ficat si pancreas, de ficat si insule pancreatice, de celule stem pentru afectiuni ale ficatului

 

conf. d. Ileana Constantinescu- SANOHEP-22 mai 2015 117Despre stilul de viata echilibrat care trebuie avut in vedere in cazul afectiunilor hepatice a vorbit conf. univ. dr. Ileana Constantinescu (sef Sectie Virusologie – Spital Clinic Fundeni). Aceasta a explicat necesitatea adaptarii stilului de viata al bolnavilor cu hepatita cronica virala astfel incat sa aiba un stil de viata echilibrat. Medicul a insistat asupra unei diete corespunzatoare, asupra efectelor fumatului si consumului de alcool asupra tratamentului, a anturajului asupra starii psihice, dar si in privinta dozarii efortului fizic si a anumitor precautii in ceea ce privete tratamentul. Dr. Constantinescu a aratat ca „in cazul pacientilor transplantati este bine sa se evite medicamentele care influenteaza nivelul medicatiei imunosupresoare. Nu este cea mai buna solutie sa se intervina asupra organismului cu tot felul de tratamente agresive, chiar daca acestea sunt de ultima generatie si au dat rezultate bune in anumite cazuri. Anumite medicamente se vor administra numai dupa ce se va consulta personalul de specialitate din cadul centrului de transplant, penttru ca altfel exista riscul ca anumite combinatii sa conduca la o crestere a toxicitatii si la scaderea critica a nivelului de raspuns al medicatiei specifice pacientului transplantat”.

 

Stefanescu-SanoHep-22 mai 2015 089Foarte bine reprezentate au fost si asociatiile de pacienti, multe dintre acestea participand la eveniment cu lucrari de interes pentru cei prezenti. Dr. Crina Stefanescu, presedinte LIVERTRANS, a prezentat „Informatii medicale din viata pacientului posttransplant”, ea insasi aflandu-se in aceasta situatie. Dr. Stefanescu a aratat ca anumite alimente cresc efectul medicamentelor imunosupresoare (de sustinere a organului transplantat), dar altele trebuie evitate, mai ales in primele luni dupa transplant. De asemenea, medicul a aratat ca, inainte de un tratament sau de o extractie dentara, trebuie efectuat un tratament profilactic cu antibiotice. O atentie deosebita trebuie acordata femeilor transplantate care doresc sa aiba un copil, iar in timpul sarcinii este necesara o supraveghere interdisciplinara foarte atenta. Un efect negativ se poate inregistra si in cazul expunerii prelungite la soare a pacientului transplantat, de aceea se recomanda consultul unui dermatolog, cel putin o data la doi ani. Este necesar sa se ia masuri de precautie in cazul calatoriilor, ca si in cazul lucrului in gradina. In primul an dupa transplant este indicata evitarea animalelor de companie, a transportului in comun, a fumatului si a alcoolului. De asemenea, la anumite intervale de timp se recomanda un screening tumoral dupa transplant”, atentioneaza dr. Crina Stefanescu, presedinte LIVERTRANS.

 

Dr. Radu Voiosu -sano-hep5Despre noua terapie interferon free (medicamente fara interferon pentru tratarea pacientilor cu hepatita C), prof. univ dr. Radu Voiosu (sef Sectie Gastroenterologie – Spital Colentina, Bucuresti), care face parte si din Comisia care aproba aceste terapii. Acesta a mentionat ca deocamdata nu se stie care dintre medicamentele din aceasta categorie vor fi achizitionate de Romania si nici care sunt criteriile dupa care se va face selectia pacientilor eligibili, care vor beneficia de aceste terapii. „Este foarte bine ca s-a aprobat terapia cu astfel de medicamente, pentru ca rezultatele de pana acum par sa fie spectaculoase, dar este inca necesar sa vedem daca si in timp rezultatele raman la fel de uimitoare”, a apreciat profesorul Voiosu.

In cadrul aceleaiasi manifestari au mai conferentiat: sef lucrari dr. Monica Lupsor-Platon (UMF Iuliu Hatieganu – Cluj Napoca), prof. dr. Gheorghe Harea (UMF „N. Testemiteanu”, Republica Moldova), dr. Secil Omer (Spitalul Sf. Ioan Bucuresti), dr. Felicia Coman (Spitalul Judetean de Urgenta Brasov), dr. Mircea Olteanu.

 

congres-sano-hep2015Au mai avut interventii, din partea unor asociatii de pacienti, prof. dr. Chirvas Elena – Asociatia „Hepavit”- Republica Moldova si Ludmila Casian – presedinte al aceleiasi asociatii, Ramona Timofte – presedinte Asociatia AMURADIA, Stanimir Hasurdjiev – Asociatia „Hepasist”, Bulgaria, George Kalanitsis – Asociatia „Prometeus”, Grecia, Gheorghe Tache – presedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Vasile Barbu – Presedinte Asociatia pentru Protectia Pacientului, reprezentanti ai altor asociatii si structuri pentru pacienti din Romania.

Congresul National SANO-HEP se organizeaza din doi in doi ani si isi propune, prin tematica abordata, sa aduca in atentia publicului, comunitatii medicale si autoritatilor, problematica managementului bolilor hepatice, in special a hepatitelor virale cronice si inovatiile in tratamentul hepatitelor virale.

 

GALERIE FOTO:Comentarii (1)

  1. Camelia spune:

    “… 600 de transplanturi hepatice in ultimii ani…” Dar cati mai traiesc din cei 600, iar cei care sunt in viata sunt chiar fara probleme??? Preventia si tratamentul in stadiul incipient al bolii ar fi mult mai bine decat transplantul.

Adaugati un comentariu


 

*