Capital: RAZBOI IN SANATATE Ministerul vrea monopol pe licitatii de 7,7 mld. lei

25 februarie 2013 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii incearca sa controleze toti banii de achizitii ale spitalelor publice din Romania, chiar daca sistemul centralizat si-a demonstrat deja incapacitatea de a gestiona corect fondurile respective.

 

Sursa foto: Capital

Inapoi in viitor: dupa patru ani in care sistemul sanitar a trecut prin „chinurile“ descentralizarii, Ministerul Sanatatii (MS) a aruncat bomba: vrea sa revina la achizitiile centralizate din sanatate, la care totusi a renuntat incepand cu 2008. Justificarea? „Necesitatea transformarii intr-un timp scurt a MS intr-un integrator al derularii procedurilor de achizitie din spitale pentru desfasurarea activitatii medicale pe anul 2013 si faptul ca sistemul de achizitii centralizat este folosit de mai multe state din Europa, care au obtinut reduceri de preturi consistente, intre 10% si 30%“, scrie in OUG din 2012, care oficializeaza „noul vechi“ rol al MS. Cu alte cuvinte, pentru ca trebuie repede si pentru ca a mers la altii. Inainte de a face comparatii, trebuie precizat ca Romania este statul UE care aloca cei mai mai putini bani pentru sanatate din PIB, iar trendul este de scadere: daca in 2009 se alocau 5,6% din PIB pentru sanatate, in prezent s-a ajuns la un infim procentaj de 4,4%, in conditiile in care media UE este de 9,9%.

 

De aceea, Romania este singurul stat european in care pacientii internati trebuie sa isi finanteze singuri tratamentul, pentru ca spitalul duce lipsa de materiale sanitare esentiale. Drept urmare, mai important este de ce nu a mers initial la noi acest sistem si de ce s-a renuntat la el. Raspunsul il gasim intr-un raport al Consiliului Concurentei: „Descentralizarea acestor programe s-a datorat in primul rand esecului MS si CNAS de a organiza licitatii nationale pentru o perioada semnificativa de timp, respectiv 2003-2007“. Astfel, timp de patru ani, desi avea obligatia sa organizeze anual licitatiile, MS a prelungit contractele incheiate in 2003, determinand un monopol clar.

 

Asistam la o mutare a mizei achizitiilor din sanatate, care inseamna circa 7,4 miliarde de lei din zona concurentiala, economica, in zona politicului. Sunt voci in piata care sustin ca „jocurile sunt deja facute“ in ceea ce priveste licitatiile si ca se urmareste adunarea banilor destinati spitalelor intr-un sigur loc. Mai mult, managerii care au o parere sau care anunta ca au nevoie de anumite medicamente sau produse sunt „pedepsiti“ de MS: la Targu-Mures, profesorul Istvan Benedek a fost demis dupa ce a spus ca nu mai are citostatice pentru pacienti.

 

4,5 miliarde de lei sunt datoriile sistemului sanitar din ultimii trei ani, din care 3,7 mld. lei sunt cuprinse in bugetul pe 2013

352 spitale publice mai sunt in Romania, dupa desfiintarile din 2011, din care doar sapte sunt in categoria I de competenta

„Cosul de cumparaturi” al Ministerului Sanatatii:

–         echipamentele de diagnostic sau tratament (tomograf, angiograf etc.);

–         echipamentele pentru anestezie si terapie intensiva (aparat anestezie, pat ATI);

–         echipamentele cardiovasculare (defibrilatoare);

–         echipamentele pentru endoscopie, cele pentru explorare complexa cu ultrasunete (ecografe);

–         paturile pentru transfer, targile sau carucioarele pentru transport pacienti;

–         echipamentele pentru neonatologie, urologie;

–         materiale sanitare (catetere, ace, truse de perfuzie, seringi, vata, leucoplast etc.);

–         412 produse medicamentoase (antibiotice, paracetamol etc.);

–         asigurarile de tip CASCO ale ambulantelor, combustibilul, serviciile de reparatii, intretinere si furnizare de anvelope pentru ambulante;

–         serviciile de intretinere aparatura medicala.

„Jocurile sunt deja facute, se stiu castigatorii viitoarelor licitatii. Printre acestia nu sunt, din pacate, bolnavii din Romania”-  manager de spital din Bucuresti.

 

Cititi articolul integral in Capital.ro


Adaugati un comentariu


 

*