Doctorul Filip, fostul medic sef al CNAS, trimis la Parchet

25 februarie 2013 | 0 comentarii |

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta ca a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 cu privire la nereguli constatate la nivelul Directiei Medic sef a CNAS, care „pot constitui abuz sau neglijenta in serviciu a functionarilor publici”.

 

Dr. Marius Filip

Neregulile de la CNAS se tin lant, dupa cum apreciaza actualul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Doru Badescu. Dupa ce, in toamna anului trecut, atat Corpul de control al primului ministru cat si presedintele CNAS anuntau ca „baietii destepti” din Sanatate au adus grave prejudicii asiguratilor si, in consecinta, au fost dati pe mana DNA si ANI, pentru un prejudiciu „in suma totala de 189.763.842 lei” care nu au fost incasate si „constituie paguba la bugetul statuluii”, acum se pare ca a venit randul fostului medic sef Marius Filip sa fie dat pe mana procurorilor. De atunci, in afara de cateva reactii mediatice ale fostului presedinte al CNAS, Lucian Duta, nu s-a mai auzit nimic.

Acum, potrivit unui comunicat de presa al al CNAS, ca urmare a „Ordinului presedintelui CNAS nr. 62/06.02.2013 prin care s-a solicitat efectuarea de catre o echipa a Directiei Control si Monitorizare a unui control la nivelul Directiei Medic Sef a CNAS s-au constatat o serie de abateri”.  

Se mentioneaza  astfel ca s-a constatat efectuarea unor cheltuieli pentru medicamente pe seama carora nu au fost identificati platitorii de contributii (taxa de clawback), iar calcul prejudiciului depinde de identificarea acestora.

Totodata, personalul cu atributii in domeniul clawback nu ar fi respectat prevederile legale legate de elaborarea/intocmirea unor documente, inregistrarea si arhivarea acestora, documente care au antrenat raspunderea juridica si/sau patrimoniala a CNAS.

Mai mult,  persoanele responsabile din Directia Medic Sef nu si-ar fi asumat raspunderea privind solutionarea unor sesizari si petitii adresate de persoane juridice, privind subiecte care pot fi generatoare de efecte patrimoniale si/sau juridice la nivelul CNAS.

 In consecinta, au fost dispuse „masuri administrative in limitele de competenta ce revin presedintelui CNAS si a fost a fost transmisa o sesizare catre organele de cercetare penala (Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3) cu privire la faptele constatate care pot constitui abuz sau neglijenta in serviciu ale functionarilor publici”, se mentioneaza in comunicatul CNAS.

Dr. Marius Filip a fost demis din functia de medic sef in urma cu o luna, de catre presedintele CNAS, Doru Badescu. Atunci nu au fost comunicate motivele demiterii, dar acum apar, iata, sesizari de natura penala. Filip a fost inlocuit cu dr. Rodica Costinea, medic de medicina muncii.


Categorii: C.A.S., Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*