Fara bani si cu mii de bolnavi pe listele de asteptare, CNAS a stabilit noile preturi de referinta pentru dispozitive medicale

12 martie 2013 | 0 comentarii |

Ordinul si anexa cu lista de preturi de referinta au fost publicate pe site-ul oficial al institutiei si vor intra in vigoare la 1 aprilie 2013, dupa  publicarea in Monitorul Oficial.

 

Corneliu Vasilescu

Mii se bolnavi se afla pe listele de asteptare ale caselor de sanatate si spera sa primeasca dispozitivele medicale de care au nevoie, dar lipsa banilor face ca unii dintre ei sa astepte mult si bine, desi legislatia le da acest drept.

Anul acesta, cu atat mai mult, problema listelor de asteptare pentru dispozitive medicale este greu de onorat, pentru ca bugetul sanatatii inca nu a fost aprobat, iar ceea ce a fost dispobil pe acte aditionale s-a terminat de mult, la fel ca si in cazul analizelor medicale si al investigatiilor paraclinice.

Spre exemplu, la Buzau, dupa cum a recunoscut si presedintele director-general „banii pentru investigatii paraclinice pentru luna in curs au ajuns doar pentru trei zile. Listele de asteptare pentru analize sunt formate cu una-doua luni inainte. Cea mai dificila situatie cu care ne confruntam la ora actuala este, insa, cea privind dispozitivele medicale, unde lipsa bugetului ne impiedica sa aprobam solicitarile pe care le avem pentru orteze, proteze sau alte dispozitive, dar cea mai grava situatie este cea a bolnavilor stomizati, carora nu le putem asigura sacii colectori, indispensabili necesitatilor lor fiziologice”, a precizat Corneliu Vasilescu, preseintele CJAS.

Ce-i drept, anual, CJAS Buzau inregistreaza sute de solicitari pentru subventionarea unor dispozitive medicale, cele mai multe dintre acestea referindu-se la proteze auditive.

 

Doru Badescu, presedinte CNAS

Ne acoperim, insa, de ordine si ordonante care de multe ori raman doar pe hartie. Zilele acestea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Doru Badescu, a semnat Ordinul pentru aprobarea metodologiei de stabilire a preturilor de referinta si a sumelor de inchiriere corespunzatoare categoriilor si tipurilor de dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, valabile pentru perioada 2013-2014.  

Potrivit actului normativ, aflat in dezbatere publica pe site-ul CNAS, noile preturi se obtin in urma calcularii mediei aritmetice a 3 dintre cele mai mici preturi de vanzare cu amanuntul dintre preturile de vanzare cu amanuntul minime, respectiv a 3 dintre cele mai mici sume de inchiriere dintre sumele de inchiriere minime, dupa eliminarea extremelor minime si a ajustarii, dupa caz, cu +/- 10%, astfel incat sa nu fie mai mari sau mai mici cu 10% raportate la preturile de referinta si sumele de inchiriere corespunzatoare anului 2010.

Preturile de vanzare cu amanuntul minime, respectiv sumele de inchiriere minime pentru fiecare categorie si tip de dispozitiv medical sunt cele din listele cu preturile de vanzare cu amanuntul si/sau sumele de inchiriere care au fost transmise Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de catre furnizorii evaluati de dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate”, se mentioneaza in documentul amintit.

 

In cazul in care pentru o categorie sau pentru un tip de dispozitiv medical exista mai putin de 3 preturi de vanzare cu amanuntul, respectiv sume de inchiriere, pentru preturile de vanzare cu amanuntul, respectiv sumele de inchiriere trimise de un singur furnizor se considera pretul de vanzare cu amanuntul minim, respectiv suma de inchiriere minima, iar daca sunt doi furnizori se face media aritmetica a preturilor de vanzare cu amanuntul minime, respectiv sumele de inchiriere minime din listele acestora.

 In cazul protezelor de membru superior, pentru fiecare categorie, pretul de referinta calculat pentru protezele functionale actionate prin cablu se stabileste si pentru protezele tip functionala actionata mioelectric , respectiv functionala actionata atipic electric.

Pentru dispozitivele medicale la care nu s-au trimis oferte de pret de catre furnizorii de dispozitive medicale, nu se stabilesc preturi de referinta, respectiv sume de inchiriere.

Suma maxima care se suporta de casele de asigurari de sanatate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical este pretul de referinta ori, dupa caz, suma de inchiriere”, se mai precizeaza in Ordinul CNAS.

In situatia in care pentru un dispozitiv medical, preturile de vanzare cu

amanuntul/sumele de inchiriere ale tuturor furnizorilor de dispozitive medicale aflati in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate sunt mai mici sau mai mari decat pretul de referinta/suma de inchiriere, casele de asigurari de sanatate deconteaza integral pretul de vanzare cu amanuntul/suma de inchiriere al dispozitivului medical daca acesta/aceasta este mai mic/mica decat pretul de referinta/suma de inchiriere, respectiv pretul de referinta/suma de inchiriere, daca pretul de vanzare cu amanuntul/suma de inchiriere al dispozitivului medical este mai mare decat pretul de referinta/suma de inchiriere.

*Proiectul de ordin integral si lista preturilor de referinta pot fi consultate AICI


Categorii: C.A.S., Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*