Terapiile pentru autism vor fi, in sfarsit, decontate de CNAS

11 iunie 2013 | 4 comentarii |

Deputatii au adoptat, astazi, in plen, actul normativ care reglementeaza decontarea de catre Casa de Asigurari de Sanatate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autisti de catre organizatiile neguvernamentale.

 

Copiii interactioneaza "fara frontiere"

Copiii interactioneaza “fara frontiere”

Copiii si tinerii cu Autism sau Tulburari de Spectru Autist (TSA) au acum o noua sansa de recuperare. Astazi, plenul Camerei Deputailor, a aprobat actul normativ care completeaza Legea nr. 151/2010, care se refera la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

Astazi Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, prin adoptarea completarilor si modificarilor Legii nr. 151/2010, a realizat pentru pacienti ceea ce trebuia facut mai demult. O noutate ar fi decontarea de catre Casa de Asigurari de Sanatate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autisti de catre organizatiile neguvernamentale. O alta prevedere este aceea ca Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si ONG-urile vor stabili o procedura prin care copiii cu autism sa poata fi integrati in scoli normale. Urmeaza ca pe baza legii sa fie stabilite si normele de aplicare. Prin legea de fata a fost creat, practic, cadrul referitor la conditiile de invatamant ale pacientilor cu autism, partea de protectie a pacientului si apartinatorului si partea de terapie, nu doar cea medicamentoasa, ci si cea de psihoterapie”, a declarat medicul Florin Buicu, secretarul Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, prof. univ. la UMF Tg. Mures (sef de lucrari) si consilier personal al ministrului Sanatatii, citat de Agerpres.

 

Alina Badulescu - director DGASPC

Alina Badulescu – director DGASPC

Vestea aprobarii legii a fost primita cu mare entuziasm de parintii copiilor cu probleme de autism, care spera ca in sfarsit isi vor permite sa-si ajute copiii sa se recupereze mult mai usor de acum inainte. Ei spera insa ca intr-un toimp cat mai scurt sa fie elaborate si publicate si normele de aplicare, pentru ca altfel, actul normativ aprobat astazi nu va fi decat o activitate „marcata” de parlamentari, care nu produce efecte, ca atatea alte legi din tara noastra.

La randul sau, Alina Badulescu, directorul Directiei pentru Protectia Copilului Buzau, unde la ora actuala sunt acordate servicii de recuperare unui numar de peste 90 de copii si tineri cu autism sau tulburari de spectru autist prin doua centre specializate, dar si a peste 70 de copii cu tulburari de sanatate mintala asociate, considera ca „decontarea de catre Casa de Sanatate a serviciilor acordate acestor copii inseamna, in prima situatie, un ajutor extrem de necesar si binevenit pentru parinti, care astfel isi vor permite sa asigure copiilor terapie completa. In cazul copiilor cu tulburari de sanatate mintala asociate, aflati in grija DGASPC Buzau, inseamna ca o perte din cheltuielile actuale sa fie recuperate de la CNAS, iar banii astfel economisiti sa fie folositi tot in folosul copiilor, pentru dezvoltarea si imbunatatirea altor servicii de care acestia au nevoie”.

 

Dr. Florin Buicu

Dr. Florin Buicu, secretar Comisie Sanatate CD

Desi la aceasta data autismul este considerat „o conditie pe intreaga viata (…), diagnosticarea si interventia timpurie, urmate de tratament specific si individualizat pot face ca persoanele cu autism sa progreseze, sa atinga maximul potentialului lor si sa traiasca o viata demna si multumitoare”, a mai declarat deputatul social-democrat Florin Buicu.

El sustine ca a fost motivat in promovarea si sustinerea acestui act normativ in primul rand de faptul ca a inteles ca a avea un copil autist inseamna ca cineva sa fie permanent in preajma lui si ca din aceasta cauza, multi parinti care au un copil cu tulburari din spectrul autist renunta la serviciu, pentru a se ocupa de nevoile acestuia, toate costurile pentru terapie fiind suportate, in prezent, de catre parintii pacientului.

Parintii pot fi ei insisi terapeuti, daca au timp si inclinatie. Poate fi o metoda de a economisi banii si in mod sigur ofera o cunoasterea mai buna a propriului copil si a progreselor sale. Dar acest lucru inseamna si diminuarea considerabila a veniturilor”, a mai spus medicul.

 

Cu randare si dragoste...

Cu randare si dragoste…

Dr. Buicu s-a aratat, de asemenea impresionat, de faptul ca citind  recent despre autism a aflat ca aceasta este o afectiune mai des intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down si ca Center for Disease Control din SUA estimeaza ca 1 din 150 de copii sufera de autism.

In prezent, serviciile de recuperare si reabilitare a persoanei cu autism sau tulburari din spectrul autist, constand in psihiatrie pediatrica, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentala, psihopedagogie sunt sustinute financiar de parintii copiilor, in cadrul centrelor specializate. Acestia nu primesc decat o indemnizatie de insotitor de 500 de lei pe luna, in timp ce costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridica lunar la 1.500 – 2.000 de euro.

Legea nr. 151/2010, modificata astazi prin votul deputatilor se refera la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.


Categorii: Actual, C.A.S., Legislatie

Comentarii (4)

  1. Liliana B. spune:

    Im sfarsit, Dumnezeu le-a luminat mintile si acesti copilasi au o sansa in plus la recuperare! Poate nu va mai dura mult cu normele de aplicare… Dumnezeu este de partea acestor copii! Sa se grabeasca cu normele de aplicare… ca se pierde timp pretios pentru micuti!

  2. Mari spune:

    Da, D-zeu ii iubeste si pe ei. Era si cazul ca acesti copii sa nu mai astepte un drept.
    Sper ca asteptarea a luat sfarsit si nu vor mai fi si alte piedici!

  3. Irina Chirpisizu spune:

    Doamne-ajuta! De ce, oare, le-a luat atata timp?

  4. Adi Soare spune:

    ERA SI CAZU! MACAR PT.COPII SA FACA SI PARLAMENTARI ASTIA CEVA, CA DOAR NU DAU DE LA EI CI TOT DE LA AMARITI! TREBUIE SA RECUNOASTEM CA MULTI PRIVESC CU UN SINGUR OCHI ACESTI COPII SI PE CEILALTI CU DIZABILITATI. ESTE NEVOIE IN PRIMUL RIND CA SI SOCIETATEA CIVILA SA-I ACCEPTE! HAIDETI SA-I CONSIDERAM EGALI CU CEILALTI COPII!

Adaugati un comentariu


 

*