A inceput vaccinarea antigripala

19 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Campania anuala de vaccinare antigripala gratuita a Ministerului Sanatatii incepe in aceasta saptamana, la nivel national. La Buzau au fost deja imunizate cateva sute de persoane.

 

Ministerul Sanatatii a achizitionat 1 milion doze de vaccin gripal  pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire. Distribuirea acestora se realizeaza in aceste zile, iar campania de imunizare antigripala gratuita incepe in aceasta saptaman la nivel national, se numta intr-un comunicat de presa transmis astazi, de Ministerul Sanatatii, redactiei Sanatatea Buzoiana.

Repartitia dozelor de vaccin catre directiile de sanatate publica se face in doua etape. In prima etapa am pus la dispozitia directiilor de sanatate publica un numar de 500 000 de doze pe care acestea le livreaza cabinetelor medicilor de familie si unitatilor sanitare pentru inceperea imunizarilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite pana la sfarsitul acestei luni pentru continuarea vaccinarii. Ministerul Sanatatii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget similar cu cel de anul trecut, respectiv 11 milioane de lei”, mentioneaza specialistii de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii in comunicatul amintit. 

Directia de Sanatate Publica Buzau, asa cum Sanatatea Buzoiana a anuntat, in premiera, a primit saptamana trecuta 5.500 de doze de vaccin gripal, dintre cele 30.000 comandate pentru acest sezon.Acestea au si fost repartizate unitatilor medicale si unitatilor de asistenta sociala (azile, camine de batrani, casute de tip familial erc.), iar cateva sute dintre ele au si fost administrate. Asteptam transa urmatoare, pentru a distribui si medicilor de familie”, a precizat, astazi, dr. Viorica Mihalascu, director adjunct Sanatate Publica.

Potrivit catagrafierii realizata in teritoriu si centralizata de DSP, exista 30.000 de persoane in grupele de risc si necesita imunizare, dintre care 4.400 – personal sanitar, 1.200 persoane institutionalizate, 6.070 – persoane cu boli cronice pulmonare, cardiovasculare, renale, hepatice, metabolice, diabet zaharat, astm si infectie HIV (6 luni-64 de ani), 520 de gravide aflate in evidente, si 17,770 de  persoane cu boli cromice in varsta de peste 65 de ani – 17.770. 35 de doze de vaccin din prima transa au fost utilizate pentru vaccinarea persoanlului MAI.

In cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, precum si gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Ca in fiecare an, campania Ministerului Sanatatii se va derula prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor.

Conform datelor raportate de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, in saptamana 05-11 noiembrie 2012, numarul total cazuri de infectii respiratorii este de 77 275 cu 1,6% mai mare fata de saptamana trecuta.

In Romania activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara tendinta de crestere semnificativa, se mai precizeaza in comunicatul MS.


Categorii: Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*