Taxa clawback, mai mica de la 1 octombrie

27 august 2012 | 0 comentarii |

Producatorii, importatorii si distribuitorii de medicamente nu sunt multumiti si ameninta in continuare cu golirea rafturilor farmaciilor. 

 

Taxa clawback mentine activ „jocul de-a soarecele si pisica” dintre Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor, pe de o parte, care vor astfel sa adune mai multi bani la sanatate, producatorii si distribuitorii de medicamente pe de alta parte, care considera taxa supradimensionata si ameninta cu eliminarea unor medicamente din circuitul farmaciilor, dar si cu bolnavii prinsi la mijloc, disperati ca nu-si gasesc medicamentele fara de care vietile lor sunt in pericol.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a declarat ca taxa clawback va fi aplicata de la 1 octombrie si va fi mai mica, lasand sa se inteleaga ca s-a ajuns, in sfarsit, la un acord cu producatorii si distribuitorii de medicamente cu care Guvernul se afla in conflict de mai bine de un an, taxa constituind unul dintre subiectele firbinti si la negocierea Executivului cu FMI.

Taxa a fost revizuita in jos, de la 30 si ceva la suta, la 20 si ceva la suta. Taxa clawback va intra in vigoare din trimestrul patru, de la 1 octombrie. Am avut multiple intalniri cu producatorii de medicamente, cu importatorii, cu cei care comercializeaza, si am ajuns la o intelegere rezonabila, atat pentru dumnealor, cat si pentru sistemul sanitar, cat si pentru bugetul statului, inclusiv bugetul sanatatii, in sensul ca se vor plati si datoriile pentru ca in contabilitatea agentilor economici, datoriile sunt inscrise dar nu au fost acordate pentru ca, spuneau dumnealor, ca nu s-a inteles bine litera si spiritul legislatiei in domeniu. Acum, noi am clarificat-o”, spune Georgescu, intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Totodata, Guvernul a adoptat, printr-o ordonanta, si un mecanism de regularizare a arieratelor in vederea asigurarii eficiente a medicamentelor in spitale. Potrivit ministrului, medicamentele vor circula mai bine pe zona comercianti, spitale, pacienti „si asa mai departe si circuitele financiare, anume plata catre acestia a sumelor cuvenite”.

Florin GeorgescuTaxa de clawback se aplica in zona sectorului medical al medicamentelor si reglementeaza modul de functionare, de stabilire, de plata, regularizarile, pentru ca sunt sume neplatite de prin anii 2009 – 2010 si aducerea la zi a acestor decontari dintre agentii economici care comercializeaza, comerciantii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sanatate si asa mai departe va permite fluidizarea aprovizionarii cu medicamente a unitatilor sanitare pe deoparte, iar pe de alta parte vor fi efectuate decontari catre agentii economici, furnizorii de medicamente, producatori sau comercianti”, a explicat ministrul Georgescu.

Nu de aceeasi parere sunt insa producatorii si distribuitorii de medicamente, care spun ca taxa este in continuare o povara fiscala prea mare si inechitabila pentru producatorii de medicamente generice. Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania au cerut de mai multe ori reducerea taxei clawback, amenintand ca in caz contrar sute de medicamente cu pret accesibil ar putea disparea de pe piata.

Noua varianta de taxa clawback ignora propunerile transmise de producatorii de medicamente generice, iar reducerea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil si distrugerea industriei farmaceutice locale este inevitabila. Guvernul continua sa nu isi respecte angajamentele asumate prin programul de guvernare de sprijinire a industriei de medicamente generice, ci dimpotriva dezavantajeaza din nou acest sector prin noua forma a taxei clawback. Noua ordonanta aduce retroactiv o obligatie noua de plata, pentru Q 4/2009. Astfel, sunt instituite penalitati pentru neplata taxei pentru Q4/ 2009, in conditiile in care conform Normelor de aplicare ale legii nr. 95/2006 (prima versiune a taxei clawback), plata contributiei clawback se aplica incepand cu Q 1/2010”, sustine Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Reprezentantii pacientilor sustin punctul de vedere al producatorilor si cer Guvernului „sa ia masuri rapide pentru ca in Romania tot mai multe persoane mor din lipsa medicamentelor, pe care nu isi mai permit sa le cumpere”, sustine Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Medicamentele generice reprezinta, ca volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, insa cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din volumul total anual de medicamente compensate si gratuite.


Adaugati un comentariu


 

*