Studentii de la Medicina, intre visul de a stapani bisturiul, dublarea salariilor si mirajul strainatatii

2 octombrie 2013 | 0 comentarii |

iasiPeste 50.000 de studenti au inceput anul universitar la facultatile de medicina din tara. Aproximativ 9.000 dintre ei, intre care 1200 de „boboci” studiaza la UMF „Carol Davila” din Bucuresti.

La Iasi, nu mai putin de 84 de state si-au trimispeste 2600 de tineri sa invete medicina, la UMF „Dr. Grigore T. Popa”.

In timp ce medicii pleaca in strainatate, iar cei care raman isi cer drepturile in strada, viitorii doctori spera ca hibele din sistem sa dispara pana cand vor termina ei facultatea, iar salariul de rezident sa fie cel putin dublat.

La USAMV Timisoara, Regele Mihai a transmis o scrisoare de incurajare a studentilor de a infaptui nazuintele generatiei sale pentru prosperitatea si statornicia Romaniei.

 

deschidere an universitar carol davilaAmfiteatrul „George Emil Palade” s-a dovedit neincapator, marti, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la UMF „Carol Davila din Bucuresti. 1200 de „boboci” au primit „botezul” cu emotia ca dupa ce au trecut prin examenul dur din aceasta vara, din cauza concurentei mari, vor face fata noilor provocari, asa cum spera toti cei 9.000 de studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie care au inceput noul an universitar 2013-2014 la Bucuresti.

Rectorul Ioanel Sinescu vrea sa aduca universitatea in Top 500 la nivel mondial, adica acolo unde Romania nu mai este prezenta de cativa ani. In timp ce medicii profesionisti pleaca in strainatate, iar cei care raman isi cer drepturile in strada, viitorii doctori isi pun mari sperante ca hibele din sistem vor disparea pana cand vor termina ei facultatea si nu vor mai fi nevoiti, pentru a-si atinge visul de a deveni salvatori de vieti, sa se gandeasca la emigrare.

 

UMF Carol Davila - 1 oct.In deschiderea evenimentului dedicat noului an universitar, rectorul UMF „Carol Davila”acad. Ioanel Sinescu a facut o prezentare a oportunitatilor oferite de aceasta universitate, subliniind faptul ca Universitatea „Carol Davila” are menirea de a oferi studentilor sai  „o temelie solida, o baza stabila” ce trebuie continuata „cale de o viata”. Ioanel Sinescu i-a asigurat pe „boboci”ca au optat pentru „o profesie care poate face oamenii sanatosi si totodata fericiti. Aveti sansa sa descoperiti o profesie fara limite, din care puteti sa faceti o arta. Ati ales o profesie in care mediocritatea si incompetenta nu au loc, o profesie unde nu exista nicio scuza. Medicina nu poate fi facuta decat din pasiune si cu daruire, astfel incat reusita sa fie una deplina. Asadar, ii felicit pe toti cei care au optat pentru aceasta profesie nobila si ii asigur ca au facut o alegere excelenta si ca bucuriile si implinirea generate de un pacient vindecat de un medic sunt de negrait in cuvinte”. Rectorul i-a indemnat pe studenti sa munceasca si sa nu se demobilizeze, chiar daca uneori le va fi greu, ci sa descopere „tainele cunoasterii”, sa dezvolte proiecte inovatoare si de cercetare in medicina.

 

studenti medicinaPrezent la eveniment, presedintele Senatului UMF „Carol Davila”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a punctat importanta si prestigiul institutiei, iar prof. dr. Doina Plesca, decanul Facultatii de Medicina, le-a transmis studentilor din anul I un mesaj de bun venit in „Nobila Casa a Medicinei si a Medicilor”, asigurandu-i ca vor practica „specialitati ce inca nu au fost inventate, folosind tehnici care inca nu au fost descoperite si sunt mandra sa fac parte din acest plan universal, planul sanatatii pentru fiecare si al demnitatii pentru toata lumea”.

Totodata, conf. dr. Dana Bodnar, prodecan imputernicit cu indeplinirea atributiilor de Decan al Facultatii de Medicina Dentara, le-a urat „bobocilor” un calduros bun venit si succes. Prof. univ. dr. Petru Armean, decanul Facultatii de Moase si Asistenta Medicala a felicitat noii studentii pentru alegerea facuta si i-a asigurat ca pe parcursul anilor urmatori se vor bucura atat de sprijinul corpului didactic al facultatii, cat si al colegilor mai mari. Sefa promotiei 2007 – 2013, Andreea Serban i-a asigurat pe „boboci” ca „efortul si pasiunea reprezinta ingrediente fara de care nu se poate scrie reteta succesului”.

La ceremonia de deschidere a anului universitar 2013-2014 au participat si secretarul de stat in Ministerul Educatiei Nationale Tudor Prisecaru, dar si primarul general al Capitalei, medicul Sorin Oprescu.

 

astarastoae deschidere an universitarSute de mii de studenti au revenit, la 1 octombrie, in salile de curs. Cu o zi inainte, mai multe universitati din tara au organizat ample festivitati de deschidere a noului an universitar.

La Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, unde invata aproape 2600 de straini, a fost organizata poate cea mai fastuoase festivitate. Manifestarea a fost pusa sub semnul „diversitatii si multiculturalitatii“, tinerii deschizand evenimentul cu un ceremonial al drapelelor. 84 de drapele din tot atatea tari au defilat pentru a marca evenimentul.

Intre doua „sesiuni” de proteste, prof. d. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi a deschis evenimentul, la care a fost prezent si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Indiferent unde, cand, profesia  medicala a avut un singur mesaj: de a ajuta  pe cel in suferinta. Indiferent ce limba  vorbeste, indiferent ce religie are, orice medic  stie ca interesul pacientului este  deasupra intereselor sale. In acest an,  universitatea noastra transmite un mesaj  despre libertate, despre spirit si spiritualitate,  transmite un mesaj despre redescoperirea  miticului si a misticului si acest mesaj este sintetizat in doua cuvinte: diversitate si multiculturalitate”, a declarat dr. Astarastoae.

Mesajul rectorului a fost pus in valoare de defilarea studentilor din cele 84 de tari care si-au  trimis tinerii la studii in Iasi.

UMF „Gr. T. Popa” Iasi este universitatea cu cei mai multi studenti veniti de peste hotare.

 

ovidius constantaManifestarile dedicate deschiderii anului universitar 2013-2014 organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad au debutat la monumentul lui Vasile Goldis, cu un Te-Deum sustinut de un sobor de preoti din cadrul Arhiepiscopiei Aradului.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele Universitatii, a subliniat ca „odata cu prilejul deschiderii noului an universitar, 2013-2014, UVVG marcheaza inceperea manifestarilor stiintifice si culturale dedicate implinirii a 95 de ani de la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin care aducem un profund omagiu distinsului carturar si om politic, Vasile Goldis, patronul spiritual al Universitatii noastre, pentru contributia sa la realizarea Marelui Act istoric”.

La Constanta, putini studenti, in special boboci din anul I s-au incumetat sa infrunte ploaia, pentru a asista la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea „Ovidius“. Inghesuiti din cauza vremii in holul de la intrarea in cladirea Facultatii de Medicina, profesorii, invitatii si studentii au ascultat, in debutul manifestarii, imnul academic Gaudeamus Igitur, apoi, un sobor de preoti condus de Inalt Preasfintia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului si prorector al institutiei de invatamant superior, a oficial o slujba religioasa prin care s-a binecuvantat intreaga adunare, precum si noul an universitar, care incepe insa marcat de scandalul mitei la admiterea din aceasta vara si arestarea fostului rector. Saptamana viitoare, la „Ovidius” incepe procedura de chestionare a comunitatii academice, pentru desemnarea rectorului: scrutin liber sau concurs.

 

studentiiLa UMF Targu-Mures, cu toate ca in Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie s-a stabilit ca toate sectiile vor participa impreuna la deschiderea noului an universitar, care a avut loc luni, la Palatul Culturii, sectia maghiara a organizat acest eveniment separat de sectiile romana si engleza.  Rectorul UMF Targu Mures, prof.dr. Leonard Azamfirei a declarat ca a aflat de decizia respectiva in cursul zilei de joi, cu toate ca existau reale motive ca toate sectiile sa fie impreuna la deschiderea anului universitar, si asta deoarece „in ultimul an, in UMF s-au facut pasi semnificativi in ceea ce priveste dezvoltarea programelor de limba romana si cele de limba maghiara”. In opinia rectorului, in conditiile in care decizia luata de Senatul universitatii in urma cu cateva zile „pentru creionarea clara a liniei de invatamant maghiare si a statelor de functii a fost un mesaj mai limpede ca oricare ca se doreste sa se lucreze impreuna, este discutabil in ce masura bunele intentii si faptele care se realizeaza sunt cu adevarat pretuite”.Potrivit prof. Azamfirei, in noul context, se ridica intrebarea daca cei care au organizat separat manifestarea sunt onesti in raport cu conducerea universitatii si cu directia catre care merge universitatea, prin sustinerea faptului ca nu exista invatamant dezvoltat si organizat in limba maghiara in Targu Mures, dar si daca separarea evenimentului ii face sa fie impreuna, sa fie deschisi unii spre altii, sau sa-si intoarca unii altora spatele.

 

deschidere umf timisoara 2013Medicina timisoreana si-a deschis portile mai devreme decat alte universitati. La Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes, festivitatile au fost organizate pe 20 septembrie. Sute de studenti si cadre didactice au luat parte la evenimentul dedicat inceperii anului universitar. Pentru ca Aula Magna devenise neincapatoare, multi studenti au ramas in curte, iar pentru ca si acestia sa poata urmari discursurile, a fost montat afara un panou electronic pe care s-au proiectat imagini din interior.Totodata a fost inaugurata noua cladire a Facultatii de Farmacie din cadrul UMF Timisoara.

Medicina Veterinara din Banie si-a deschis portile la 30 septembrie. In debutul festivitatilor organizate la USAMV „Regele Mihai” din Timisoara a fost citita scrisoarea Majestatii Sale Regele Mihai al Romaniei, adresata studentilor si profesorilor: „Ma adresez cu bucurie studentilor si profesorilor ca sa aduc incurajarea mea. Pasiti astazi intr-un nou an universitar, pe drumul instructiei serioase si solide. Studentii sunt, inca o data, chemati sa infaptuiasca o frumoasa misiune, spre mandria familiilor si dascalilor lor. Am speranta ca veti fi continuatorii tuturor nazuintelor si silintelor generatiei Mele, pentru statornicia si prosperitatea Romaniei.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj a organizat, tot luni, festivitatea de deschidere a noului an academic, pentru cei aprpoape 9.000 de studenti, dintre care aproximativ 2.000 de straini care studiaza la facultatile de medicina, medicina dentara, farmacie si asistenta medicala.

Anul acesta, la nivelul intregii tari sunt inscrisi aproximativ 450.000 de studenti. Dintre acestia, aproape 340.000 invata in universitatile de stat, pe locurile bugetate si pe locurile cu taxa, iar aproximativ 110.000 de studenti invata in universitatile particulare.

 


Adaugati un comentariu


 

*