Vor pierde doctorii plimbarile pe gratis in strainatate?

13 septembrie 2013 | 2 comentarii |

Ministerul Sanatatii vrea sa emita un act normativ prin care sa oblige medicii si companiile farmaceutice sa faca publice „sponsorizarile”. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania este de acord. Ramane ca si medicii sa accepte sa nu se mai plimbe atat de mult pe la congrese prin strainatate…

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat in cadrul intalnirii regionale de la Iasi, privind actele normative lansate in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, ca doreste sa realizeze un act normativ prin care sa se transparentizeze „intelegerile” dintre medici si companiile de medicamente.

La nivelul UE se discuta aceasta problema. Evident ca si noi vom merge alaturi de UE daca se va ajunge la o asemenea solutie. Ca o stire in premiera, noi avem in plan sa incercam sa reglementam anticipat in Romania ceva in sensul acesta. Si anume sa incercam sa ii determinam atat pe medici, cat si pe companiile de medicamente sa faca publice aceste sponsorizari”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu, atragand atentia ca pentru o transparenta maxima ar fi bine ca si reprezentantii firmelor de medicamente care se deplaseaza prin spitale sau farmacii sa fie cunoscuti.

Cred ca ar fi bine ca si reprezentantii firmelor de medicamente care se deplaseaza prin spitale sau farmacii sa fie cunoscuti, sa avem o lista a lor, sa spuna ce medicamente recomanda sa fi achizitionate din spitale si eu cred ca tot crescand transparenta, lumea o sa fie mult mai atenta. Deocamdata gandim acest lucru, poate ca este normal cand facem toate modificarile legislative dupa 1 ianuarie 2014”, a lansat provocarea, oficialu.

 

 Astarastoae este de acord cu Nicolaescu

Astarastoae este de acord cu Nicolaescu

Este greu de crezut ca medicii si marii jucatori farma vor accepta usor o astfel de masura, stiut fiind ca marile lor plimbari prin strainatate sunt „sponsorizate” de companiile farmaceutice carora doctorii le fac vanzare prin prescrierea anumitor medicamente catre pacienti. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat insa, ca este de acord cu propunerea ministrului Sanatatii privind transparentizarea intelegerilor dintre medici si companiile de medicamente.

 „Transparentizarea creste responsabilitatea si inlatura suspiciunea. In Codul Deontologic al organizatiei, din martie, avem un articol care prevede obligativitatea de a face cunoscut public sponsorizarile pe care medicii le primesc. Transformarea intr-o norma a acestor reglementari din Codul Deontologi al Colegiului Medicilor din Romania este binevenita”, a spus Astarastoae.

Problema este ca pentru astfel de „cadouri”, daca devin publice, este posibil sa se plateasca si impozite. In plus „micile intelegeri” din spatele unor „mari afaceri” ar putea fi serios afectate.Comentarii (2)

  1. Marius spune:

    E un simplu disclosure. Medicii pot participa la manifestari stiintifice sponsorizate fara nicio problema. La cate vor ei. Datorita transparentizarii vor participa si la mai multe. Care e problema d-na reporter?

    • Redactia spune:

      Doar doua probleme: prima, ca nu aveti curajul sa va folositi numele real, iar a doua, daca vreti sa epatati folosind expresii dintr-o alta limba, ar fi bine sa faceti si acordul gramatical – “disclosure” = dezvaluire, declaratie (engl.) nu poate fi de genul masculin, nu?

Adaugati un comentariu


 

*