Institutul „Cantacuzino”, la 98 de ani

30 martie 2019 | 0 comentarii |

Un momentul festiv, noi promisiuni de revitalizare a activitășii de cercetare și a producției de vaccinuri și plantarea a 50 de puieți de castan, tei și stejar în curtea Institului au marcat evenimentul.

 

La 1 aprilie 1921, prin Înalt Decret Regal, Ferdinand I semna actul de naștere a Institutului de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”, actualul Institut Național de Cercetare Dezvoltare Medico Militară „Cantacuzino”, având drept scop avea drept scop „imunizarea populaţiei contra pandemiilor şi epidemiilor”. Profesorul Ion Cantacuzino a creat și condus, însă, încă din 1901, când a fost numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, Laboratorul de Medicină Experimentală care, pe lângă activităţile sale didactice si ştiinţifice, avea ca sarcină, în anul 1904, prepararea serului antistreptococic și apoi a serului antidizenteric, primele dintr-o lungă serie de produse biologice pe care la va produce Institutul.

În aproape un centenar de existență, institutul a fost etalon al cercetării în microbiologie și științe conexe, fiind cel mai mare institut de seruri și vaccinuri din România și Europa de Su-Est. Activitatea științifică formată în și pe lângă Institutul Cantacuzino a concentrat cercetarea în domeniile microbiologie și patologie experimentală, iar treptat, institutul a devenit unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniile științelor biomedicale, igienă și epidemiologie, patologie comparată și patologie infecțioasă, biochimie, enzimologie, imunologie, iar specialiștii săi au fost implicați în activități de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică, de documentare și de pregătire a personalului medical de specialitate, astfel că eforturile lor au dus la eradicarea variolei în România şi au ferit populaţia de tuberculoză, tetanos, difterie, dizenterie, holeră etc.

Interese probabil imobiliare sau de altă natură care nici până azi nu au fost elucidate au făcut ca după 2006, Institutul să fie trecut, treptat, pe „linie moartă” și chiar au existat tentative de desființare a acestuia. Rezistența cercetătorilor și susținerea lumii academice și a publicului au făcut, însă, ca până la urmă să se găsească soluția preluării lui de către Ministerul Apărării Naționale (MApN), în 2017. Ulterior s-au făcut investiții masive, iar din toamna acestui an ar trebui să se reia și producția de vaccinuri, unitatea urmând să devină un pol euroregional în producția de vaccinuri.

Pentru a marca cei 98 de ani de existență a Institutului, vineri, 29 martie, a fost organizat un moment festiv, în cadrul căruia a fost subliniat rolul fundamental al profesorului Ion Cantacuzino, personalitate de excepție a istoriei naționale și a științei medicale mondiale, în cercetare și în crearea şcolii naţionale de microbiologie, imunologie şi medicină experimentală.

Comandantul Institutului, col. dr. Petrișor Jalbă, a subliniat că pe lângă activitatea științifică, în institut se desfășoară o susținută activitate de sănătate publică, concentrată în Centre de Referință, astfel că Institutul Cantacuzino găzduiește Colecția Națională de Tulpini Microbiene și o serie de colecții de tulpini virale de referință.

Omagiem astăzi acest tezaur al cercetării românești – Institutul Cantacuzino și depunem eforturi pentru ca acesta să-și îndeplinească, în continuare, menirea și rațiunea pentru care a fost creat, respectiv de promovare a sănătății publice prin cercetare de înaltă calitate și interdisciplinară și prin activități de monitorizare, prevenire și control al bolilor transmisibile”, a spus comandantul Institutului „Cantacuzino”, colonel dr. Petrișor Jalbă.

 

La eveniment au fost prezenți și secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din MApN, Mihai Dan Chirică, precum și șeful Direcției Medicale, colonel medic dr. Dragoș-Marian Popescu.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Mihai Dan Chirică a punctat importanța oamenilor care au făcut posibile rezultatele obținute și a promis sprijinul MApN în redobândirea statutului pe care îl merită această instituție medicală.

În toată perioada de existență, de aproape un veac, oamenii au fost, fără îndoială, cea mai valoroasă resursă a Institutului Cantacuzino. Realizările remarcabile din domeniul medical ale cercetătorilor de aici au făcut ca Institutul să fie cunoscut și respectat în întreaga lume. Am toată încrederea că vom reuși, împreună cu dumneavoastră, cei care v-ați alăturat echipei de astăzi a Institutului Cantacuzino, să readucem instituția în avangarda cercetării științifice românești, europene și mondiale, precum și refacerea capacităților de producție pentru vaccinurile și produsele medicale pentru care era atât de apreciat în trecut. Vă asigur de întregul sprijin al conducerii Ministerului Apărării Naționale și sunt convins că centenarul Institutului Cantacuzino ne va găsi mult mai aproape de realizarea ambițioaselor obiective asumate împreună”, a declarat Chirică.

 

A fost subliniată, totodată, activitatea academică desfășurată în Institut, în cadrul catedrei de Microbiologie și Epidemiologie a Facultății de Medicină din UMF „Carol Davila București, (cursuri și lucrări practice pentru studenți, cursuri, demonstrații și stagii practice pentru medici rezidenți, stagii și cursuri de pregătire medicală continuă pentru medici specialiști microbiologi, epidemiologi și biologi).

În laboratoarele institutului, absolvenții facultăților de medicină și biologie își pregătesc tezele de licență și de doctorat, iar în cadrul Centrului de învățământ „Jacques Monod”, realizat cu sprijinul Institutului Pasteur din Paris, se organizează cursuri de perfecționare cu participare internațională, conferințe și sesiuni științifice.

După intonarea imnului național, oficierea slujbei religioase și rostirea alocuțiunilor, oaspeții de onoare împreună cu personalul  Institutului „Cantacuzino” au plantat 50 de puieți de castan, tei și stejar în incinta Institutului, aflat în inima capitalei României. Sub sloganul „Verde pentru Viață”, acțiunea s-a încadrat în  campania „Luna Pădurii”, ce se desfășoară la nivel mondial, în fiecare an, în perioada 15 martie -15 aprilie.

Activitatea s-a încheiat cu vizitarea ariei de producție a SOD-ului natural, bine-cunoscutul antioxidant produs de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

 

GALERIE FOTO (sursă Institutul Cantacuzino – Facebook):


Adaugati un comentariu


 

*