Medicii pediatri si cei de familie, ambasadori ai programului de consiliere perinatala

A fost incheiat un protocol de colaborare, in acest scop, intre asociatia Sanatate pentru Mame si Sugari, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Societatea Romana de Pediatrie.

 

curs samas asistent perinatalIn urma cu doi ani, Fundatia Crucea Alba in colaborare cu Crucea Rosie si Nutricia au demarat Programul de Sanatate pentru Mame si Sugari – SAMAS. Programul a debutat la Buzau, formand astfel prima retea de asistenti perinatali din Romania, care furnizeaza cursuri, consiliere si suport gravidelor si mamelor, in perioada primelor 1.000 de zile de viata ale copilului, de la inceputul sarcinii si pana cand acesta implineste doi ani.

In cadrul programului se organizeaza si cursuri speciale de formare a asistentilor perinatali, destinate asistentelor medicale si moaselor care doresc sa obtina astfel o calificare in plus.

Afost creata, totodata, asociatia SAMAS, care se ocupa de bunul mers al programului, iar de curand a fost incheiat un parteneriat cu medicii de familie si cu medicii pediatri, pentru ca acest program sa devina accesibil cat mai multor mame.

 

Sandra Alexiu - Nutritie si sarcina

Sandra Alexiu – Nutritie si sarcina

Astfel, prin protocolul de colaborare incheiat de SAMAS cu Societatea Nationala de Medicina Familiei si Societatea Romana de Pediatrie, medicii de familie si pediatrii devin parteneri in cadrul acestui program unic in Romania, pana la acest moment. Practic, acesti medici vor fi ambasadori ai programului, promovandu-l in randul gravidelor si mamelor cu copii mici, avand in vedere faptul ca medicii de familie si pediatrii sunt primii la care acestea apeleaza. In acest sens, dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele SNMF, a declarat ca „medicii de familie sunt primii specialisti la care apeleaza gravidele insa, din pacate, timpul alocat unei consultatii nu le permite sa le ofere consiliere detaliata si, mai ales, aplicata, despre ceea ce inseamna procesul nasterii, schimbarile fiziologice si psihologice care intervin in perioada sarcinii, reguli de nutritie in perioada pre si postnatala, informatii legate de pregatirea sanului pentru alaptare si despre alaptarea exclusiva. Vom promova programul atat direct, catre gravide, cat si prin sustinerea lui in cadrul evenimentelor desfasurate sub egida SNMF”.

 

Dr. Marian Burlea

Dr. Marian Burlea

La randul sau, medicul pediatru Marian Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie considera benefic acest protocol si faptul ca medicii pediatri isi pot aduce o contributie importanta la o mai mare adresabilitate a programului SAMAS. „Nevoia unui astfel de program pentru sanatatea mamei si sugarului, care sa consolideze si sa dezvolte cunostintele si informatiile primite de gravide in cabinetul medicului de familie si pediatrului, este mare. Perioada diversificarii, dar si nutritia sanatoasa a copiilor prescolari pun multe probleme mamicilor. De aceea cred ca orice program de consiliere care acopera acest subiect este foarte util. Vom recomanda ferm acest program, oricarei mame cu copil mic care ne trece pragul”, a declarat dr. Marian Burlea.

Cu aceeasi ocazie, Mariana Otelea, presedintele asociatiei SAMAS, a precizat ca este nevoie de mai multa implicare la nivel national pentru imbunatatirea starii de sanatate a gravidelor, mamelor si bebelusilor, iar prin protocolul incheiat intre cele trei organizatii, acest lucru se va intampla in perioada urmatoare.

 

incubatoare prematuriNecesitatea unui astfel de program de consiliere perinatala in primele 1.000 de zile de viata a copilului este relevata si de datele statistice, care indica faptul ca  Romania se mentine inca pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,5 la 1.000 de copii nascuti vii, conform datelor de la finele anului 2013. Principala cauza a mortalitatii infantile este legata de perioada perinatala, cele mai multe decese inregistrandu-se in randul prematurilor. Nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2.500 de grame prezinta cel mai mare risc de mortalitate infantila, greutatea mica la nastere fiind data de mai multi factori precum malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei, lipsa controalelor prenatale si a planificarii familiale.

Ponderea copiilor cu greutate mica la nastere a crescut de la 8,5 la suta in 2004, la 9,3 la suta in 2010, odata cu cresterea numarului de copii prematuri, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului Alfred Rusescu, din Bucuresti, in anul 2011, pe un esantion de 2.117 copii.

 


Adaugati un comentariu


 

*