Mâine debutează primul Forum Național Anti-Bullying din România

10 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul este organizat de asociația Telefonul Copilului, care va prezenta cu această ocazie cele mai recente date despre amploarea acestui fenomen în școlile din țară.

 

Pentru a marca încheierea unui proiect de a vizat creşterea participării şi rolului societăţii civile în influenţarea şi îmbunătăţirea politicilor publice, asociația Telefonul Copilului va organiza, în perioada 11-13 decembrie, primul eveniment din România dedicat dezbaterilor privind politicile publice pentru combaterea fenomenului de bullying în rândul copiilor. Este vorba de Forumul Naţional Anti-Bullying, un eveniment ce va reuni, pe parcursul celor trei zile, reprezentanţi şi experţi ai autorităţilor şi instituţiilor relevante din domeniul educaţiei, ai partenerilor sociali, partenerilor sociali din sistemul educaţional preuniversitar, ai organizaţiilor neguvernamentale, asociaţiilor elevilor, precum şi experţi străini – specialişti în prevenirea şi combaterea bullying-ului.

Lucrările vor fi deschise mâine, de ministrul Educației, Monica Cristina Anisie, iar printre invitați se vor număra reprezentanţi ai Parlamentului, elevi voluntari ai asociaţiei Telefonul Copilului şi reprezentanţi ai mediului privat. Temele dezbătute în cadrul forumului național sunt diverse, vizând propuneri de politici publice anti-bullying elaborate de asociația Telefonul Copilului, rolul Parlamentului în susţinerea acestor propuneri, strategii de gestionare a situaţiilor de tip bullying și participarea copiilor în procesul de conştientizare şi de prevenire a fenomenului bullying.

 

Catalina Surcel

Totodată, la eveniment sunt invitați și experți străini, care vor vorbi despre impactul fenomenului bullying asupra sănătăţii mintale a copiilor și vor împărtăși din experienţa altor state europene în combaterea acestui fenomen.

Cătălina Surcel, directorul executiv al asociației, a declarat că „Forumul Naţional Anti-Bullying, un eveniment unic iniţiat și organizat de asociaţia Telefonul Copilului, constituie pentru organizaţia noastră un demers obligatoriu, în contextul escaladării fenomenului bullying. Rolul său este acela de a oferi o platformă de dezbatere pentru evaluarea măsurilor concrete pentru diminuarea hărţuirii în şcoli, propuse de asociaţia Telefonul Copilului şi cuprinse în iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale, care a fost înaintată Camerei Deputaţilor, precum şi pentru a trasa noi direcţii concrete pentru diminuarea actelor de agresiune în şcoli”.

 

Aceasta a adăugat că  peste 60% dintre cazurile consiliate în acest an de echipa de la Telefonul Copilului au fost abuzuri de tip bullying. În acelaşi timp, cel mai recent studiu realizat de UNESCO în 144 de state, printre care și Romania, indică faptul că, la nivel global, 1 din 3 copii este victimă a abuzului de tip bullying, iar abuzul de tip psihologic este cel mai frecvent in Europa. Mai multe date în acest sens vor fi prezentate pe parcursul lucrărilor forumului.

În cea de-a doua zi a evenimentului, psihologul clinician şi directorul executiv al St. Patrick’s Mental Health Services din Irlanda, Paul Gilligan, şi psihoterapeutul Anda Păcurar vor vorbi despre impactul fenomenului bullying asupra sănătăţii mintale a copiilor și despre strategiile de gestionare a situaţiilor de acest tip.

De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi organizate 5 ateliere de lucru, iar mai mulţi elevi şi profesori vor prezenta felul în care cele două categorii se pot implica în procesul de conştientizare şi de prevenire a fenomenului.

Nu în ultimul rând, elevii participanți vor fi implicaţi în redactarea Declaraţiei Forumului National Anti-Bullying, care va fi prezentată la finalul evenimentului, pe 13 decembrie.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*