Studenții farmaciști atrag atenția asupra abuzului de antibiotice

4 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Astăzi a fost demarată o campanie atât în mediul on-line, cât și în centrele universitare, prin care aceștia încearcă să conștientizeze populația asupra riscurilor reprezentate de rezistența la antibiotice.

 

Săptămâna aceasta, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) desfășoară o campanie pentru a readuce în prim-plan problema majoră reprezentată de rezistența la antibiotice și pentru a conștientiza populația cu privire la riscurile pe care le presupune administrarea necontrolată a medicamentelor din această gamă. Campania Antibioticum a debutat azi și se derulează în cele opt centre universitare în care activează asociații care fac parte din FASFR, precum și în mediul on-line, prin intermediul rețelelor de socializare.

Reprezentanții organizației spun că o astfel de campanie este necesară, în condițiile în care România se află pe locul secund în Europa, în clasamentul țărilor în care consumul de antibiotice se face în mod irațional. În cadrul acțiunii care se desfășoară în perioada 4-8 noiembrie se va pune accent pe informare, studenții la Farmacie dorind să răspundă unor întrebări esențiale legate de antibiotice.  Populația va avea astfel ocazia să afle ce sunt antibioticele, când și cum se utilizează, cine le prescrie, ce este o antibiogramă, ce este rezistența la antibiotice și ce poate face fiecare pentru diminuarea acestui fenomen.

 

În acest sens, în mediul on-line sunt publicate materiale referitoare la antibiotice şi la istoria fenomenului de rezistenţă bacteriană la antibiotice toate acestea putând fi găsite pe pagina de Facebook a FASFR. Totodată , studenții la Farmacie au elaborat și un chestionar la care utilizatorii de internet sunt invitați să răspundă, iar pe baza răspunsurilor primite se va realiza o statistică actualizată referitoare la utilizarea antibioticelor în România.

În centrele universitare din București, Cluj, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara, studenții vor amplasa standuri informative în zonele intens circulate și vor sta de vorbă cu trecătorii despre acest subiect. De asemenea, campania include și o serie de vizite în școli și licee, pentru informarea elevilor, dar și conferințe dedicate atât studenților și specialiștilor din domeniul sănătății, cât și publicului larg.

 

Membrii FASFR sugererază ca antibioticele să fie administrate doar la recomandarea și conform îndrumărilor medicului, iar tratamentul nu trebuie să fie întrerupt înainte de termen, de exemplu în situația în care pacientul consideră că se simte mai bine și nu mai are nevoie de medicație.

În cazul în care rămân medicamente antibiotice neutilizate la finalul unui tratament, acestea nu trebuie să fie utilizate în alte situații și nu este recomandat nici împrumutul acestor medicamente altor persoane. În acest fel, pacienții se vor îngriji corespunzător de propria sănătate și vor contribui în același timp la lupta împotriva fenomenului de rezistență bacteriană la antibiotice.

Pe fondul unui consum irațional de antibiotice, bacteriile împotriva cărora aceste medicamente trebuie să acționeze capătă rezistență, iar o infecție cu o astfel de bacterie rezistentă va face ineficient tratamentul clasic. Orice persoană poate fi afectată de fenomenul rezistenței la antibiotice, nu doar cele care își administrează în mod necontrolat astfel de medicamente, după cum greșit se crede de foarte multă lume.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*