Singura plaja din Europa pentru persoanele cu dizabilitati, pe litoralul romanesc

Aceasta va fi deschisa incepand cu viitorul sezon estival si va dispune de o serie de facilitati adaptate fiecarei categorii de persoane cu astfel de probleme de sanatate.

 

Un proiect unic pana la acest moment in Europa va fi pus in practica la Constanta, unde se intentioneaza amenajarea in zona de litoral Faleza Nord a unei plaje speciale pentru persoanele cu dizabilitati. Acestea se vor putea bucura astfel de beneficiile unui sejur la mare, asa cum o fac anual sute de mii de turisti care ajung in sezonul estival la malul Marii Negre, fara a mai fi nevoite sa faca fata aglomeratiei de pe plajele comune si, in plus, vor avea anumite facilitati specifice nevoilor lor.

Initiativa demararii acestui proiect apartine psihologului Adrian Gemanaru, care s-a remarcat si pana acum prin numeroasele actiunile pe care le intreprinde, impreuna cu sotia sa, Cristina, de profesie psiholog, in special in sprijinul copiilor cu autism. El este fondator si manager al Centrului de Psihologie Marea Neagra, unde sunt diagnosticati anual aproximativ 150 de copii cu autism, dintre care unii beneficiaza de terapie specifica in cadrul aceluiasi centru. Adrian Gemanaru a propus autoritatilor acest nou proiect, care va veni in sprijinul a mii de persoane cu dizabilitati, oferindu-le multora dintre ele posibilitatea sa ajunga pentru prima data in viata la malul marii.

 

Administratia Bazinala Dobrogea-Litoral a pus deja la dispozitie o suprafata de plaja de 22.000 de metri patrati in acest scop. Aceasta plaja are si o deschidere la mare de 200 de metri, iar pana la debutul viitorului sezon estival, aici va fi amenajat sectorul special destinat persoanelor cu dizabilitati.

Psihologul constantean spune ca va fi, de fapt, un adevarat „parc terapeutic” amplasat pe malul marii, care va cuprinde o zona cu o capacitate de 100 de sezlonguri, careia i se adauga zona in care vor putea fi amplasate 1.000 de cearsafuri. Nu va fi vorba, insa doar de o plaja cu sezlonguri si cearsafuri, in zona urmand a fi amenajate si rampe de acces, o scena pentru evenimente, o gradina senzoriala de relaxare, un punct de hidratare, doua locuri de joaca, o zona de stimulare auditiva si una de stimulare vizuala si tactila, o alee senzoriala, un atelier de olarit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilitati si un cort de prim ajutor.

Fiecare din aceste dotari isi are si rolul sau terapeutic, astfel ca, pe langa relaxarea la malul marii, persoanele cu dizabilitati vor beneficia si de activitati terapeutice adaptate nevoilor lor specifice.

 

Spre exemplu, atelierul de olarit  este una dintre activitatile terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor si pentru imbunatatirea stabilizarii articulatiilor membrelor superioare. Zona de olarit va fi inconjurata de o alee senzoriala, pe care turistii vor putea merge cu desculti pe butuci de lemn, rogojina, pietre de rau, scoarta de copac, gazon, boabe de fasole, activitate care sporeste considerabil atentia si satisface nevoia omului de a se contopi cu natura.

Pentru persoanele cu dificultati locomotorii, organizatorii proiectului vor instala pe plaja o rampa de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu usurinta. De asemenea, persoanele cu dizabilitati vor beneficia si de 3 carucioare mobile plutitoare, pentru a se bucura de apa marii.

Copiii care prezinta o serie de dificultati la nivel senzorial, vor beneficia de doua zone speciale, prima de stimulare auditiva, unde vor avea la dispozitie instrumente muzicale adaptate pentru exterior si o alta zona de  stimulare vizuala si tactila. Aceste facilitati le vor oferi copiilor posibilitatea de a experimenta lumea inconjuratoare prin cele trei simturi, dupa cum a explicat psihologul Adrian Gemanaru.

 

Pentru a fi pus in practica, proiectul necesita un buget de 100.000 de euro, iar Centrul de Psihologie Marea Neagra, care va administra plaja speciala, a facut un apel catre investitorii implicati in turism, autoritatile locale si centre. Proiectul de la malul Marii Negre este unul de interes national, intrucat numarul persoanelor cu handicap reprezinta aproximativ un milion de oameni din populatia Romaniei, iar nevoia unui astfel de spatiu dedicat lor este vitala. Initiatorul proiectului este convins ca, pe aceste considerente, va convinge sponsorii si autoritatile de utilitatea lui si va putea obtine suma necesara.

Pana acum si-au confirmat sprijinul pentru implementarera acestui proiect Adminstrtatie Prezidentiala si Ministerul Mediului.

Fiind cunoscut si ca un impatimit al sportului, in special al alergarii, psihologul constantean va organiza, in luna mai, o noua competitie de anvergura la malul marii, in carul careia 1.500 de oameni vor alerga 24 de ore pe plaja in statiunea Mamaia pentru a promova si pentru a strange fondurile necesare acestui proiect.

Mai trebuie precizat faptul ca toate facilitatile de pe plaja speciala vor fi puse gratuit la dispozitia persoanelor cu dizabilitati si familiilor acestora, nefiind perceputa nicio taxa de acces in aceasta zona.

 


Adaugati un comentariu


 

*