Proceduri alternative in terapia neuropatiei diabetice

Recomandate de medicii specialisti pentru diminuarea durerilor date de aceasta complicatie a diabetului zaharat, acestea nu trebuie considerate inlocuitori ai ingrijirii medicale de baza.

 

podiatriePresedintele Societatii Romane de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, medicul Ioan Andrei Veresiu, a prezentat prin intermediul unui comunicat de presa cateva din cele mai eficiente metode alternative recomandate in procesul de recuperare a pacientilor cu neuropatie diabetica, cea mai frecventa si severa complicatie care apare in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Aceasta se caracterizeaza prin dureri persistente, arsuri, crampe, sensibilitate crescuta, furnicaturi, amorteala si alte senzatii neplacute la nivelul membrelor inferioare, pe care le resimt pacientii, iar riscurile sunte foarte severe, putandu-se ajunge chiar la amputatii in cazurile cele mai grave. Neuropatia afecteaza nervii periferici de la memebrele inferioare si, din aceasta cauza, pacientii nu observa de cele mai multe ori leziunule minore care apar la inceput, sau le igonra, pentru ca nu simt niciun fel de disconfort, si astfel acestea, lasate netratate, evolueaza, se extind si in final este afectata iremediabil extremitatea inferioara a piciorului, iar singura solutie ramane amputatia. Pentru a nu se ajunge aici, dr. Ioan Andrei Veresiu spune ca ideal este sa se trateze corespunzator boala care produce neuropatia diabetica, respectiv, diabetul, insa in cazul in care apare aceasta complicatie, pacientii pot apela si la o serie de metode alternative in procesul de recuperare. Acestea nu trebuie sub nicio forma sa se substituie ingrijirii medicale de baza, atrage atentia specialistul.

 

fizioterapieO astfel de metoda alternativa este  stimularea nervoasa electrica transcutanata, procedura ce presupune atenuarea durerilor prin utilizarea curentului electric in stimularea sistemului nervos. Curentul electric este aplicat pe suprafata intacta a pielii, prin scurte impulsuri, astfel incat sa poata ajunge transcutanat la nervi. Aceasta procedura blocheaza transmiterea impulsurilor de durere la creier, de aceea poate calma durerile cronice asociate neuropatiei diabetice periferice.

O alta metoda este stimularea nervoasa electromagnetica cu frecventa modulata, care poate sa diminueze durerea la nivelul membrelor inferioare, insa efectul benefic este doar temporar.

Fizioterapia este, de asemenea, o procedura cu un rol recunoscut in imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor cu neuropatie diabetica si a calitatii vietii acestora, fiind utila si in controlul glicemiei si al masei adipoase, conform presedintelui Neurodiab. In cadrul acestei proceduri, fizioterapeutul poate insista pe realizarea exercitiilor de tonifiere musculara si pe alte tehnici de stimulare ce duc la ameliorarea simptomelor resimtite de pacient.

 

Dr. Ioan Andrei Veresiu,

Dr. Ioan Andrei Veresiu,

Alte proceduri alternative care se pot folosi in recuperarea persoanelor cu neuropatie diabetica sunt terapia prin masaj, biofeedback-ul sau tai-chi.

„Masajul poate reduce durerile, spasmele si crampele aparute la nivelul membrelor inferiore, imbunatateste miscarea, flexibilitatea, ajuta la eliberarea endorfinelor, scade anxietatea si ajuta starea generala a intregului organism”, mai spune dr. Ioan Andrei Veresiu.

Biofeedback-ul este o tehnica prin care o persoana este antrenata sa isi imbunatateasca, in general, conditia de sanatate prin controlul anumitor procese din organism care, in mod normal, au loc involuntar precum ritmul cardiac, tensiunea arteriala, tensiunea musculara si temperatura corpului. In cazul persoanelor cu neuropatie diabetica aceasta procedura poate fi utila in vederea relaxarii progresive a diferitelor grupe de muschi si pentru inlaturarea spasmelor musculare.

In ceea ce priveste tehnica chineza Tai-Chi, aceasta metoda s-a constatat ca poate creste abilitatea nervilor si viteza de a transmite semnale catre creier si maduva spinarii, inducand totodata o stare generala de bine in intregul corp. „Aceste proceduri, fiind tehnici complementare, pot doar sa insoteasca abordarea medicala clasica. Tratamentul neuropatiei diabetice trebuie sa fie unul medicamentos, care are efect asupra cauzei, unul patogenic. Neuropatia diabetica este o complicatie cronica a unei boli cronice, de aceea, tratamentul este unul cronic, la fel ca cel al bolii de baza”, a mai explicat medicul diabetolog.

 



Comentarii (1)

  1. Lazar Niculae spune:

    Am fost depist cu aceasta boala, Diabet de Tip 2 din anul 2012.Sunt depedent de Insulina si imi administrez zilnic doza indicata. Tin un regim alimentar sever si pastrez un nivel de 114-135 al glicemiei. Am citit materialul prezentat si pot spune ca prezint aceleasi simptome ca cele prezentate in material. Mi-a fost recomndat un tratament cu Milgama 100 si Tiafen (Tiaphen), dar efectul acestora este doar usor sesizabil !
    Cum procedez si ce-mi recomandati ca sa pot beneficia si eu de acest tratament terapeutic?
    Va multumesc!

Adaugati un comentariu


 

*