Continua campania de renovare a centrelor de transfuzii din tara

Pana la sfarsitul anului, alte 10 centre vor beneficia de lucrari de reamanajare, reparatie si de dotari noi, in cadrul unei actiuni demarate la nivel national, in urma cu doi ani.

 

donare centrul de transfuziiDemarata in urma cu opt ani la initiativa fundatiei Vodafone si a asociatiei React, campania nationala O sanasa pentru viata” si-a propus, in vara anului 2014, un nou obiectiv ce viza renovarea si dotarea cu aparatura a sapte centre de transfuzii din tara, multe dintre ele aflate intr-o stare deplorabila. Printre acestea se afla si Centrul de Transfuzii Buzau, care a beneficiat de lucrari de reabilitare in primul an de la demararea acestui proiect si care chiar a fost premiat pentru felul in care s-au folosit banii. In acelasi an au beneficiat de reabilitare, modernizare si dotare alte sapte centre similare din tara.

Initial, organizatorii planuisera reabilitarea si dotarea cu aparatura a sapte centre in doi ani, dar obiectivul a fost depasit inca din primul an, numarul centrelor de transfuzii modernizate ajungand la opt. Campania a continuat insa, pentru ca si alte unitati aveau nevoie de astfel de lucrari. Organizatorii au anuntat ca pana la finalul anului in curs vor mai fi reabilitate si dotate cu aparatura alte 10 centre de transfuzii.

Acestia au facut o analiza in primele luni ale anului si au stabilit care vor fi cele 10 centre de reabilitarea carora se vor ocupa pe parcursul lui 2016, la unele dintre ele lucrarile fiind deja demarate.

 

donare politisti (2)De aceasta noua etapa a campaniei umanitare vor beneficia astfel 80.000 de donatori, 150 de cadre medicale si 80 de spitale din tara, care sunt aprovizionate cu sange de cele 10 centre de transfuzii intrate in procesul de reabilitare si modernizare. Este vorba despre centrele din Arad, Alba Iulia, Brasov, Constanta si Calarasi, care vor beneficia de renovarea circuitului donatorilor si dotare cu echipament de recoltare sanguina, precun si de  centrele din Bistrita, Drobeta-Turnu Severin, Sfantu Gheorghe, Slobozia si Targu-Mures, care vor fi dotate cu aparatura si echipamente noi, performante, folosite la recoltarea si prelucrarea sangelui.

Directorul fundatiei Vodafone, Angela Galeta a declarat ca „selectia celor zece centre a fost facuta, la fel ca si anul trecut, pe criterii transparente. Am tinut cont, pe de o parte, de numarul de donatori si pe de alta parte, de gradul de deteriorare, in special in ceea ce priveste circuitul donatorului, sau de lipsa aparaturii medicale moderne”.

 

Anca Stefan, Angela GaletaAngela Galeta a mai spus ca prin renovarea noilor centre se doreste si mai mult intarirea angajamentului de a sustine donatorii de sange si personalul medical in activitatea pe care o desfasoara si prin care sunt salvate vieti omenesti.

La randul sau, Anca Stefan, presedintele asociatiei React, a declarat ca „donarea de sange este gestul prin care fiecare dintre noi, atata timp cat avem o stare buna de sanatate, putem sa salvam vieti. Cand am demarat proiectul de renovare a centrelor de transfuzie sanguina, am pornit de la o realitate descurajatoare pentru potentialii donatori: spatiile de intampinare si de donare propriu-zisa erau slab dotate si neprimitoare, uneori chiar insalubre. Prin proiectul O sansa pentru viata am reusit sa asiguram spatii de donare la standarde europene pentru romani, dar si sa mobilizam si sa educam populatia in legatura cu importanta vitala a donarii, prin sesiunile mobile de donare de sange”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*