Inca 24 de centre de transfuzii modernizate prin programul „O sansa pentru viata”

Investitia depaseste 200.000 de euro, iar lucrarile se vor finaliza pana la sfarsitul anului.

 

Centrul de Transfuzii Buzau dupa modernizare

Demarat in urma cu noua ani, de Fundatia Vodafone Romania, in colaborare cu asociatia React, programul „O sansa pentru viata” a avut ca scop initial incurajarea donarii de sange. Pana la momentul actual au fost investiti, in acest scop, peste un milion de euro in numeroase campanii si, ulterior, in diferite lucrari de modernizare a centrelor de transfuzii din tara.

Incepand cu anul 2014, programul s-a concentrat pe renovarea si dotarea cu echipament medical a centrelor de transfuzii. Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, cel mai mare din Romania, a fost primul care a beneficiat de acest program, in 2014 si 2015. Tot in 2015, in cadrul programului au mai fost renovate sapte centre situate in alte orase din tara, iar in 2016 alte zece centre.

Printre centrele care au fost renovate in cursul anului 2015 se numara si Centrul de Transfuzii Buzau, construit in 1975, care pana la acel moment nu beneficiase de lucrari majore de renovare si modernizare. Investitia totala alocata renovarii si modernizarii centrului de la Buzau si ale celorlalte sase centre  reabilitate in acelasi an s-a ridicat la 360.000 de euro.

 

Recent, cele doua organizatii care desfasoara programul, de 9 ani, au anuntat ca in 2017 vor fi reabilitate si modernizate alte 24 de centre de transfuzii din tara. Astfel, centrele din Pitesti, Campulung, Ploiesti, Zalau, Satu-Mare, Sibiu, Barlad si Focsani vor fi renovate, in timp ce unitatile similare din Targoviste, Galati, Deva, Braila, Miercurea-Ciuc, Resita, Ramnicu-Valcea, Baia Mare, Botosani, Alexandria, Craiova, Tulcea, Piatra Neamt, Bacau, Oradea si Timisoara vor fi modernizate prin dotarera cu echipamente medicale noi, de ultima generatie.

Valoarea investitiei in cazul celor 24 de centre de transfuzie sanguina se ridica la peste 200.000 de euro, iar lucrarile vor fi duse la bun sfarsit pana la sfarsitul acestui an.

 

Angela Galeta,

In cadrul unei conferinte de presa, Angela Galeta, directorul fundatiei Vodafone, a declarat ca scopul programului este cresterea numarului donatorilor din centrele de transfuzii si asigurarea sigurantei actului transfuzional.

„Peste 620.000 de donatori de sange si pacienti au beneficiat pana acum de schimbarile produse in centrele de transfuzie sanguina in urma renovarii si dotarii lor cu echipament medical corespunzator. Dintre ei, mai mult de 414.000 de pacienti au primit sangele de care aveau nevoie pentru transfuzii. Lucrarile de renovare au acoperit pana acum peste 28.000 metri patrati in 18 centre din tara. Ca rezultat al programului, centrele de transfuzie sanguina din Romania au inregistrat in 2016 o scadere a mediei de varsta a donatorilor la nivel national, pentru prima data dupa 1989. La ora actuala, 30% din sangele donat provine de la donatori tineri fideli”, a mai declarat aceasta, indemnad populatia sa constientizeze ca prin donare salveaza vietile unor persoane aflate intr-un moment de cumpana, dar in acelasi timp isi reimprospateaza propriul sange, conservandu-si astfel sanatatea personala.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*