Peste 1.200 de alergători vor sărbători Centenarul la Maratonul 1 Decembrie

30 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Evenimentul a devenit deja o tradiție, prin care organizatorii propun o alternativă sănătoasă pentru sărbătorirea Zilei Naționale.

 

Pentru cei mai mulți mulți dintre români, sărbătorirea Zilei Naționale, pe 1 Decembrie, este sinonimă cu parada militară, spectacole folclorice și nelipsita îmbulzeală din jurul cazanelor cu fasole și ciolan. În ultimii ani însă, pe măsură ce alergarea devine o formă de mișcare care „prinde” tot mai mult, a crescut numărul celor care preferă să își petreacă în cu totul alt mod această zi.  Este vorba de cei care au ales să adopte un stil de viață mai sănătos, acordând mai multă atenție mișcării în aer liber și pentru care participarea la anumite competiții dedicate în mare măsură amatorilor, constituie o motivație în plus. O astfel de competiție este și Maratonul 1 Decembrie, care anul acesta își va desfășura cea de-a opta ediție. Devenind deja un eveniment cu tradiție, atrage în fiecare an un număr mare de participanți. Așa după cum îi spune și numele, competiția este dedicată aniversării Zilei Naționale, ediția din acest an fiind una mai specială, întrucât va marca și împlinirea celor 100 de ani care au trecut de la înfăptuirea României Mari.

Maratonul, care va avea loc sâmbătă, în parcul IOR din Capitală, face parte din proiectul  „România 100 – Educație prin Mișcare – Alergăm 100 km pentru România” al cărui principal scop îl constituie educarea tinerilor și persoanelor cu viață sedentară prin atragerea către activități sportive.

 

Ilie Rosu, „maratonistul cu steagurile”

Inițiatorul Maratonului 1 Decembrie este Ilie Roșu, un personaj bine cunoscut în lumea alergătorilor, supranumit „maratonistul cu steagurile”. Acesta a alergat, până în prezent, la 222 de maratoane, iar sâmbătă va bifa maratonul cu numărul 223 și totodată al 213-lea maraton la care aleargă purtând steagul României.

Alături de el, peste 1.200 de alergători din toată țara și-au confirmat participarea la competiția care se va desfășura pe mai multe categorii. Aceasta va include o probă de maraton, pe distanța de 42,195 de kilometri, o probă de semimaraton, pe distanța de 21,1 kilometri, o cursă de 11,1 kilometri, dar și o cursă destinată persoanelor cu dizabilități motorii, care se deplasează în scaune rulante, și care se vor putea întrece pe o distanță de 3,14 kilometri. Totodată, competiția include câteva probe destinate locuitorilor Sectorului 3 din Capitală, una dintre ele fiind Cursa Adolescenților.

 

Întrecerile se vor desfășura în parcul IOR din București, iar pe lângă cei peste 1.200 de participanți înscriși oficial în cursă, oricine dorește să iasă din casă și să facă mișcare, înfruntând temperaturile scăzute care se anunță, este bine venit, au anunțat organizatorii.

„Maratonul celor 100 de ani de la Marea Unire este modul alergătorilor de a sărbători Ziua Națională. Promovăm sportul, stilul de viață sănătos și bucuria de a fi cetățean al României. Așteptăm la startul acestei ediții aniversare participanți din întreaga țară și din Republica Moldova”, este mesajul transmis de organizatorii competiției, asociația Club Sportiv Elite Running.

Aceștia mai precizează că prin proiectul pe care îl derulează doresc să îi facă pe cât mai mulți oameni să conștientizeze că sportul de masă în aer liber este o alternativă sănătoasă la viața sedentară. „Din experiența acumulată în aproape 10 ani de antrenamente, cu sute de persoane, putem spune cu certitudine că creșterea nivelului de pregătire și dorința de autodepășire pot duce la renunțarea la alimentația nesănătoasă, consumul de tutun si alcool.  Alergarea, în comparație cu alte sporturi, implică costuri mici, se poate desfășura în orice condiții meteo, în parcuri, pe cărări de pădure sau pistele de atletism. De aceea, este accesibilă unui spectru larg de persoane motivate să-și îmbunătățească stilul de viață”, se mai arată pe pagina evenimentului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*