Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii: aproape jumătate dintre români suferă HTA

17 mai 2021 | 0 comentarii |

La nivel global, aproximativ 1,5 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială, iar aproximativ jumătate dintre ei nu sunt conştienți că au această afecțiune.

 

În fiecare an, începând din 2005, la data de 17 mai este marcată Ziua mondială de luptă împotriv hipertensiunii arteriale, promovată începând din 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizaţii profesionale de profil.

Tema din acest an este „Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie! Controlați-o! Trăiți mai mult!” şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de conștientizare a populației și măsurarea cât mai corectă și mai precisă a tensiunii arteriale, cu scopul obținerii unui control mai bun asupra acestei afecțiuni.

În acest cotext, experții cardiologi, neurologi, diabetologi și medici de familie trag un semnal de alarmă asupra prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale în România care, potrivit studiului SEPHAR III, afectează aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulți), dintre care doar 59% urmează un tratament!

 

Creşterea tensiunii arteriale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel global, din cauza prevalenței crescute în rândul populației adulte. Aproximativ 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de hipertensiune arterială, iar aproximativ jumătate dintre ei nu sunt conştienți de faptul că au această afecțiune şi că mai puţin de 20% din cazuri sunt controlate.

În rândul anumitor categorii de indivizi, gradul de conștientizare este foarte scăzut, ajungând chiar la procente sub 10%.  Pentru a spori conștientizarea asupra hipertensiunii și a metodelor corecte de măsurare a tensiunii arteriale, există trei componente importante: (1) stabilirea unor programe de screening comunitar pentru recunoașterea tensiunii arteriale crescute la persoanele cu risc; (2) promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale de către profesioniștii din domeniul sănătății; (3) educația populației pentru automăsurarea tensiunii arteriale la domiciliu”, se arată într-un comunicat al SRH.

 

Societatea Română de Hipertensiune (SRH) a demarat, în noiembrie 2015 şi februarie – aprilie 2016, studiul intitulat „Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România” – SEPHAR III, realizat la nivel naţional, pe un eşantion de 2000 de adulţi. Conform studiului, factorii posibil implicaţi în creşterea numărului de pacienţi hipertensivi sunt consumul excesiv de sare, obezitatea în continuă creştere la copii, adolescenţi şi tineri, dislipidemiile, precum şi creşterea prevalenţei diabetului zaharat.

În contextul pandemiei de COVID-19, Societatea Română de Hipertensiune subliniază că, în 2020, hipertensiunea arterială s-a identificat la un număr important de pacienţi spitalizaţi pentru COVID-19, în unele raportări atingând până la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supoziţia că hipertensiunea arterială ar favoriza infecţia cu SARS COV-2 şi prognosticul ei nefavorabil. Pe de altă parte, trebuie să se ţină cont de faptul că formele severe de COVID-19 evoluează în special la persoanele în vârsta de peste 65 de ani, în rândul cărora se află şi mulţi hipertensivi. „Analize statistice recente au indicat că hipertensiunea arterială nu influenţează însă rata de mortalitate în COVID-19”, se menționează în comunicatul SRH.

 

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicaţiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare şi pentru 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale care, împreună, sunt cele mai mari cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, potrivit Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială este cea mai importantă cauză a deceselor care pot fi prevenite, atât la nivel global, cât și în România. Mulți români nu știu că au hipertensiune arterială. Nu există simptome și unii oameni află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de persoane mor în fiecare an din cauza complicațiilor legate de  tensiunea arterială crescută, decese care ar putea fi evitate usor prin diagnosticarea și tratarea la timp. Tratamentul reduce semnificativ riscul bolilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale”, atrage atenția prof. dr. Dragoș Vinereanu, președinte al Societății Române de Cardiologie.

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ: mentinerea sau aducerea greutatii la un nivel optim; reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație; reducerea conținutului de sare în dietă; exerciții fizice regulate; ponderarea consumului de alcool; eliminarea fumatului.

 

Hipertensiunea este definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală şi care poate cauza afecţiuni ale inimii, creierului, rinichilor şi ochilor. Este numită ucigaşul tăcut deoarece o boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la complicaţii severe precum invaliditatea sau la complicaţii fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral.

Prevenția și depistarea precoce a HTA sunt importante pentru reducerea cazurilor de îmbolnăvire și evitarea complicațiilor determinate de acestea. „Estimăm că prin creșterea nivelului de conștientizare a ceea ce înseamnă hipertensiune arterială și prin îmbunătățirea modalităților de măsurare a tensiunii arteriale, am putea controla mai bine această «pandemie cardiovasculară », reducând până în anul 2025 cu până la 25% din cazurile actuale de hipertensiune necontrolată”, se subliniază în comunicatul SRH.

Societatea Română de Hipertensiune este afiliată Societăţii Europene de Hipertensiune şi dezvoltă programe de educare a populaţiei, în vederea îmbunătăţirii gradului de informare asupra acestei boli.

 


Adaugati un comentariu


 

*