Avocatul Poporului cere mai multă flexibilitate în audierea medicilor ATI cercetați penal

25 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Instituția recomandă ca audierile să se facă online sau la sediul spitalului, având în vedere solicitarea fizică și psihică la care medicii din ATI sunt supuși în această perioadă.

 

Odată cu creșterea numărului de îmbolnăviri și decese în valul 4 al pandemiei, a crescut inevitabil și numărul plângerilor penale făcute împotriva medicilor din secțiile ATI, de către familiile unor pacienți care au decedat în spital. La fel se întâmpla și înainte de pandemie, însă pe măsură ce situația epidemiologică s-a înrăutățit, tot mai mulți medici sunt chemați la audieri, în urma plângerilor formulate pe numele lor.

Majoritatea acestora trec prin cea mai solicitantă perioadă din punct de vedere profesional, astfel că reclamațiile făcute împotriva lor constituie un motiv în plus de stres. Deși cele mai multe plângeri se dovedesc neîntemeiate, justiția trebuie să își urmeze cursul, astfel că de fiecare dată este necesară audierea medicilor reclamați.

În aceste condiții, pe adresa avocatului Poporului au fost primite mai multe sesizări din partea unor medici ATI care se plâng de numărul mare de reclamații de ucidere din culpă îndreptate împotriva lor și de faptul că de fiecare dată trebuie să se prezinte la audieri, la data și ora fixate de anchetatori.

 

În condiții normale, aceasta nu ar fi cea mai mare problemă, însă în contextul actual, medicii din secțiile ATI sunt la limita epuizării fizice și emoționale, după activitatea din perioada celor aproape doi ani de pandemie.

În cazul în care este făcută o plângere împotriva lor din partea rudelor pacienților decedați, aceștia sunt citați telefonic, cu  obligația  de  a  se  prezenta  la  sediul secțiilor de poliție pentru a da declarații, fiind avertizați că în situația neprezentării vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital.

În aceste condiții Avocatul Poporului recomandă mai multă flexibilitate din partea anchetatorilor în ceea ce privește citarea medicilor ATI și procedura de audiere a acestora. Instituția sugerează ca audierile să aibă loc online, în situația în care acest lucru este posibil, sau într-un spațiu special amenajat în sediul spitalului, astfel încât medicii să nu mai fie nevoiți să își părăsească locul de muncă pentru a merge la Poliție.

 

Renate Wber, Avocatul Poporului

Avocatul Poporului sugerează totodată ca doar în cazurile excepționale să aibă loc audierile față în față, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară, astfel încât să fie eliminat riscul contaminării cadrelor medicale sau cel al transmiterii virusului către anchetatori.

Având în vedere că suntem în plin val 4 al pandemiei, fiind de notorietate situația  medicilor  din  secțiile  ATI  –  suprasolicitarea  fizică  și  psihică  a  acestora  –  obligația deplasărilor  fizice  la  sediul  secțiilor  de  Poliție,  cu  consecința  părăsirii  locului  de  muncă,  în condițiile în care este bine-cunoscută lipsa personalului calificat, audierea fizică, în condiţii de cele  mai  multe  improprii,  mărește  riscul  contaminării  atât  pentru  medici,  cât  și  pentru personalul implicat în audieri. Fără  a  interveni  în  procedurile  judiciare  specifice,  recomandăm  o  conduită  mai flexibilă în ceea ce privește procedura de citare în fața organelor de urmărire penală, ” se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*