Autoritățile europene cer înăsprirea restricțiilor în spațiul UE

17 februarie 2021 | 0 comentarii |

În ultima evaluare a Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) nivelul de risc reprezentat de noile tulpini ale coronavirusului a fost clasificat ca fiind „foarte ridicat”, fapt ce impune măsuri sporite de siguranță.

 

Andrea Ammon

În urma ultimei evaluări a riscului pe care-l implică pentru statele Uniunii Europene răspândirea variantelor mai contagioase ale SARS-CoV-2, ECDC a stabilit ca acesta se situează la nivelul „foarte ridicat”, din cauza transmisibilității crescute a tulpinilor din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Totodată, experții avertizează și asupra  posibilităţii ca aceste variante să crească gravitatea bolii şi să diminueze total sau parţial eficacitatea vaccinurilor deja autorizate. În aceste condiții, se impune menținerea și chiar amplificarea restricțiilor în vigoare, aplicate în fiecare stat european, pentru a reduce cât mai mult aceste riscuri.

Andrea Ammon, directoarea ECDC a declarat în acest sens că „studiile prin modele arată că, dacă nu se menţin şi inclusiv dacă nu se intensifică restricţiile, se poate anticipa în lunile următoare o înmulţire semnificativă a cazurilor şi deceselor relaţionate cu Covid-19. Implementarea eficientă şi consolidarea restricţiilor în viaţa publică şi activitatea economică pentru a diminua contactele interpersonale continuă să fie esenţiale. De asemenea, recomandăm statelor europene să continue sporirea capacităţilor de secvenţiere pentru a detecta procentul noilor variante mai contagioase ale coronavirusului în totalul cazurilor pozitive”.

 

Totodată, în urma ultimei analize se observă și o creștere în amploare a fenomenului de „oboseală pandemică”, ce duce la accentuarea în rândul populaţiei a unei atitudini de demotivare în a respecta măsurile de protecţie recomandate. Experții europeni spun că acest fenomen poate avea ca efect noi valuri de infecţii, concomitent cu creşterea nemulţumirii sociale rezultate din această evoluţie.

În ceea ce privește desfășurarea procesului educațional, ECDC încurajează întoarcerea elevilor la clase, susținând că închiderea școlilor trebuie să fie doar o ultimă soluţie, la care să se recurgă numai atunci când măsurile de distanţare şi siguranţă nu mai sunt suficiente în instituţiile de învăţământ.

 

Raportul face referire și la instituirea „pașapoartelor Covid” propusă de unele țări din Uniunea Europeană, pentru ca persoanele vaccinate să poată călători liber, ECDC considerând că la acest moment nu există dovezile suficiente asupra eficacităţii vaccinurilor în reducerea transmiterii virusului, care să facă justificată o astfel de măsură. În același timp, însă, agenția solicită statelor membre să accelereze ritmul vaccinării persoanelor din grupele de risc.

Este nevoie şi de o intensificare a măsurilor sanitare obişnuite pentru frânarea epidemiei, respectiv testarea, identificarea lanţurilor de infectare, izolarea cazurilor pozitive şi a contacţilor acestora, plus purtarea măştii în spaţiile închise şi, de asemenea, în cele deschise dacă sunt aglomerate, precum şi evitarea călătoriilor neesenţiale”, a mai declarat directorul ECDC.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*