O ambulanță a SAJ Buzău, implicată într-un grav accident de circulație. Pacientul a decedat, iar medicul se află în stare gravă la Spitalul Bagdasar din Capitală

17 februarie 2021 | 0 comentarii |

Ambulanța transporta la spitalul Buhuși o pacientă intubată, cu grave afecțiuni pulmonare din cauza infectării cu noul coronavirus, iar în zona căii ferate ce traversează DN2, la Mărășești, mașina s-a răsturnat și a intrat în coliziune cu un cap de pod. În urma impactului, pacienta a decedat, iar echpajul a fost rănit.

 

Noapte albă la SAJ Buzău, după ce o ambulanță și echipajul care transporta o pacientă la spitalul suport-COVID din Buhuși a fost implicat într-un grav accident de circulație. În urma impactului, pacienta, în vârstă de 74 de ani, a decedat, iar echipajul a fost rănit, iar medicul se luptă acum să supraviețuiască, într-un spital din Capitală.

Pacienta fusese internată în UPU Buzău în stare gravă, cu afecțiuni pulmonare, în urma infectării cu virusul SARS-CoV2, împreună cu soțul ei care a manifestat simptomatologie mai ușoară. Spre seară, întrucât nivelul de saturaţie de oxigen al femeii coborâse la limita de alertă, iar pe fondul mai multor comorbidități starea sa se altera rapid, în timp ce la Terapie Intensivă în Spitalul Județean de Urgență nu mai erau locuri, reprezentanţii unității medicale au solicitat Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) identificarea unor paturi disponibile în alt spital, unde ar fi putut primi îngrijiri în ATI.

S-a decis astfel transferul la Buhuși, iar în jurul orei 20.00, o ambulanţă de la SAJ Buzău, cu medic şi asistent, a preluat-o și au pornit către Buhuşi, judeţul Bacău. Din păcate, înainte de a ajunge la destinație, ambulanța a fost implicată într-un accident rutier grav, la Mărăşeşti, în zona căii ferate care traversează DN2. În urma impactului, vehiculul a intrat într-un cap de pod, s-a răsturnat pe o parte, iar șocul cel mai puternic a fost resimțit de pacientă și de medicul însoțitor, dr. Aurelia Maiana Pruteanu, aflate în partea din spate a ambulanței.

 

Când salvatorii au ajuns la fața locului, medicul și pacienta se aflau încă în habitaclul vehiculului, ambele în stare de inconștiență. Pompieri au reușit scoaterea celor două victime din ambulanța răsturnată, însă, din păcate, în cazul pacientei intubate, nu au putut face altceva decât să constate decesul.

Medicul de pe ambulanță, unul dintre cei mai experimantați medici ai SAJ Buzău, fost manager în perioada 2008-2009, în vârstă de 60 de ani, a suferit un traunatism cranio-cerebral deschis occipital și alte  traumatisme grave care i-au indus stare comatoasă și lipsa de reacție a membrelor. După acordarea primului ajutor la fața locului, medicul a fost transportat la secția UPU a spitalului județean din Focșani. „Cu toții am fost în alertă, toată noaptea. Nu este ușor pentru nimeni să piardă un pacient în astfel de condiții și să aibă un întreg echipaj ranit. Din păcate, doamna doctor, unul dintre cei mai experimentați medici ai noștri, este în stare foarte gravă. Colegii de la Vrancea au făcut tot ce au putut, dar starea sa necesită îngrijiri mult mai complexe, așa că doamna manager Lhuana Zissu a încercat toată noaptea să-i găsească un loc într-un spital din Capitală. Spre dimineață, cu sprijinul doamnei doctor Alice Grasu s-a găsit un loc la spitalul Bagdasar Arseni, unde doamna doctor Pruteanu a fost transferată. Sperăm să poată fi ajutată, mai ales că în ultimele ore ni s-a comunicat că a început să-și miște mâinile și picioarele, a precizat purtătorul de cuvânt al SAJ Buzău, Rodica Corneci.

 

Asistentul medical și șoferul ambulanței au scăpat doar cu traumatisme ușoare și au reușit să iasă singuri din ambulanță, până la sosirea echipajelor de intervenție de la ISU Vrancea. De altfel, în această dimineață, asistentul și-a liniștit colegii printr-o postare pe pagina sa Facebook, în care anunță că este acasă, se simte bine și că a suferit doar o contuzie ușoară la umărul drept.

Vasili Dogaru, liderul sindicatului Ambulanța Buzău, spune că nu-și imaginează cum s-a întâmplat o astfel de tragedie, având în vedere că „echipajul care însoțea pacienta la Buhuși este unul dintre cele mai experimantate. Suntem cu toții șocați, pacienta era bunica unuia dintre colegii noștri. Din fericire, șoferul și asistentul medical sunt teferi, dar din păcate, doamna doctor este în stare gravă. Sperăm să poată fi salvată și să nu rămână cu sechele grave în urma traumatismelor suferite. A salvat mii de vieți, sperăm ca Dumnezeu și medicii care o îngrijesc, să o salveze!

După intervenția echipajelor de salvare, ancheta a fost preluată de polițiștii care l-au testat pe șofer cu etilotestul și au constatat că acesta nu consumase băuturi alcoolice. Primele cercetări conduc la concluzia că vina i-ar aparține, dar polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate cauza și împrejurările în care s-a produs tragedia. Ambulanța va ajunge cel mai probabil la casare, pentru că a fost distrusă în totalitate, iar deocamdată a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

La fața locului au intervenit un echipaj cu o autospecială de descarcerare, paramedicii de pe două ambulanțe SMURD, o autospecială de intervenție a pompierilor, precum și două ambulanțe de la SAJ Vrancea.

 

(Sursă foto: IPJ Vrancea)

 


Adaugati un comentariu


 

*